Vliegdennen in de sneeuw bij de Soesterduinen

Vliegden in de sneeuw (Soesterduinen)Vliegden in de sneeuw (Soesterduinen)

 

Het is nu voorjaarsachtig weer buiten, maar toch ga ik nog één keer terug naar de sneeuw. Want in het weekend van 11 en 12 februari werden we ineens verrast met een behoorlijk pak sneeuw hier in Zeist.
Onze plannen voor die zaterdag werden snel omgegooid: de sneeuwlaarzen gingen aan en Carin en ik hebben heerlijk gewandeld bij de Soesterduinen. Er lag toen nog niet zo heel erg veel sneeuw, en de bomen waren ook nog net niet vol bedekt met sneeuw.

Maar van zaterdag op zondag sneeuwde het weer flink 's nachts...


Vliegden in de sneeuw - 2 (Soesterduinen)Vliegden in de sneeuw - 2 (Soesterduinen)

 

Ik had de wekker vroeg gezet en mijn plan was om nu naar het Kootwijkerzand te gaan. Nog voor zonsopkomst vertrok ik die kant op, maar tot mijn verbazing en schrik werd het steeds minder wit, hoe verder ik naar het oosten reed.
Toen ik naar de zandvlakte liep vanaf de parkeerplaats kwam ik al een andere fotograaf tegen. Die vond het zwaar tegenvallen en ging weer richting zijn woonplaats Amerongen, waar het volgens hem veel mooier was.
Na een korte blik op de groene bomen en weggeblazen door de harde wind besloot ik hetzelfde te doen: terug maar weer naar de (bekende) Soesterduinen.

Vliegden in de sneeuw - 3 (Soesterduinen)Vliegden in de sneeuw - 3 (Soesterduinen)


Ik was er gelukkig toch nog net voor de grote drukte, maar de eerste families met kinderen en sleeën waren er al.
Het lukte dus niet altijd om een foto te maken zonder mensen erop.

Vliegden in de sneeuw - 4 (Soesterduinen)Vliegden in de sneeuw - 4 (Soesterduinen)


Maar vaak was enig geduld voldoende om toch de zen-achtige sfeer vast te kunnen leggen.

Vliegden in de sneeuw - 5 (Soesterduinen)Vliegden in de sneeuw - 5 (Soesterduinen)


Het zag er die zondag nog mooier uit dan de zaterdag, omdat nu alle bomen wel prachtig wit besneeuwd waren.

Vliegden in de sneeuw - 6 (Soesterduinen)Vliegden in de sneeuw - 6 (Soesterduinen)


Alle foto's in deze serie heb ik omgezet naar zwart-wit, dit keer gewoon in Lightroom (en dus niet in Nik Silver Effex Pro). Dit omdat er toch vrijwel geen kleur in de foto's zat.
En vanwege de uitstraling die de foto's zo toch al hadden, wilden ik eens proberen een soort fine art bewerking toe te passen.
Concreet betekent dit hier dat ik eerst foto's geselecteerd heb die al een zeer rustige, zen-achtige uitstraling hadden, en bij de bewerking heb ik de schaduwen en hooglichten wat extra benadrukt heb.

Vliegden in de sneeuw - 7 (Soesterduinen)Vliegden in de sneeuw - 7 (Soesterduinen)


Al met al hebben we best wel weer een mooie winter gehad, met diverse foto-mogelijkheden zoals deze.
Maar ik vind het ook wel weer leuk dat de lente nu begint te komen, met alle fluitende vogels en bloemen die er om vragen om met een macro-lens vastgelegd te gaan worden...


Reacties (4) -

 • Yvonne - incanto images

  10-3-2017 20:28:46 |

  Een hele verrassing om nu een sneeuw blogje te zien. Het omzetten naar zwart-wit is een goede keuze. Wat een verhaal, je denkt dat het overal wit is, gelukkig nog op tijd op de plek iets dichter bij huis. Een mooi plekje om daar foto's te maken. Vooral nummer 7 is een prachtige boom. Laat nu de vogels en de voorjaar bloempjes maar komen. Heb zin in de macro lens. Jij vast ook wel..

  Groetjes Von

 • Loes Belovics

  11-3-2017 08:37:02 |

  Maar goed dat je omgekeerd bent en gelukkig net op tijd voor de grote drukte.
  Fraaie beelden!   De mooiste zijn voor mij 2 en 5,  ik kon er maar niet uit kiezen en kwam toen tot de conclusie dat het dezelfde foto's zijn ;-)

  Groetjes Loes

  • Wouter

   11-3-2017 16:41:47 |

   Oh, dat is suf zeg.... heb ik twee keer dezelfde foto ge-upload :-(
   Ik ga het zometeen aanpassen!

   Groetjes, Wouter

 • Jody Zweserijn

  11-3-2017 15:28:02 |

  Tjonge, wat een verhaal Wouter. Aankomen op Kootwijkerzand en rechtsomkeer maken. Goed dat je dat gedaan hebt! Ik had die zondag verplichtingen in het zuiden en na Vianen werd de sneeuw ook aanzienlijk minder. De "sneeuwbelt" liep écht door het midden van het land. Grappig, maar vooral je bewerking is hetgeen dat op mij de meeste indruk maakt. Deze afwerking voegt namelijk veel aan de foto's toe: desolaat en minimalistisch. De laatste foto vind ik het mooist, omdat de grote boom en de kleine boompjes naar elkaar lijken te reiken.

Reacties zijn gesloten