Schotland - highlights van de Highlands en impressies van Isle of Skye

Schots herfstlandschap (Onderweg tussen Inverness en Ullapool, Schotland)Schots herfstlandschap (Onderweg tussen Inverness en Ullapool, Schotland)

Schotland - onze vakantiebestemming van 14 t/m 23 oktober 2016. Lekker gemaakt door de vele mooie foto's die overal op Internet te zien zijn en door de goede verhalen van familie en collega's wilden we er graag eens zelf heen. We zijn heen naar Inverness gevlogen. Daar hebben we een huurauto opgehaald (altijd leuk als de gereserveerde handgeschakelde compact-klasse auto ter plekke ineens een Mercedes GLA-200D Automaat blijkt te zijn :-) ) en zijn we naar Ullapool gereden. 

Eenzaam huis in het landschap (Onderweg tussen Inverness en Ullapool, Schotland)Eenzaam huis in het landschap (Onderweg tussen Inverness en Ullapool, Schotland)

Het landschap onderweg was echt prachtig, de varens en mossen zorgden overal voor een mooie herfstachtige oranje-rode tint. En uiteraard hadden we er mooie 'Schotse wolkenluchten' bij.

Door een collega van mij was de Corrieshalloch Gorg aangeraden. Een mooie kloof met waterval, en ook hier weer fraaie gele herfstkleuren aan de boom.

Falls Of Measach (Corrieshalloch Gorg, Ullapool, Schotland)Falls Of Measach (Corrieshalloch Gorg, Ullapool, Schotland)


Herfstkleuren aan de bomen (Corrieshalloch Gorg, Ullapool, Schotland)Herfstkleuren aan de bomen (Corrieshalloch Gorg, Ullapool, Schotland)

Vanuit Ullapool reden we eerst naar de Inverewe Gardens. Onwerkelijk dat er daar in die tuinen in oktober nog zoveel bloemen bloeien, zoals bijv. korenbloemen!
Daarna gingen we op weg naar Isle of Skye, waar we een hotel in Broadford geboekt hadden. Het was een flink eind rijden, en onderweg kwamen we langs zoveel moois... Zoals de plek op de volgende foto:

Schotse hooglanden: water, bergen, eenzaam huisje (Ergens tussen Inverewe Gardens en Isle of Skye, Schotland)Schotse hooglanden: water, bergen, eenzaam huisje (Ergens tussen Inverewe Gardens en Isle of Skye, Schotland)

Net voor het donker kwamen we in Broadford aan, maar we gaan zeker nog eens terug naar dit deel van de Schotse hooglanden, want we zijn veel plekken voorbij gereden waar we graag een lange wandeling hadden willen maken.


We hadden van te voren geen hotels geboekt op Isle of Skye, want we houden erg van de vrijheid om ter plaatse te bepalen waar we heen gaan en hoe lang we ergens willen blijven. Echter, het was veel drukker dan we verwacht hadden (vanwege de herfstvakantie?!) en de meeste B&B's waren dicht. 
Het lukte dus niet om met zonsopkomst of zonsondergang echt in de buurt van de mooie (bekende) plekken te zitten. Gelukkig was het echter ook overdag best mooi licht, zoals hier bij de Old Man of Storr:

Old Man of Storr (Trotternish, Isle of Skye, Schotland)Old Man of Storr (Trotternish, Isle of Skye, Schotland)

Naast de weidse landschappen en mooie wolkenluchten zijn er ook op macro-gebied fraaie onderwerpen te vinden:

Korstmossen op een rots (Trotternish, Isle of Skye, Schotland)Korstmossen op een rots (Trotternish, Isle of Skye, Schotland)


Na de wandeling bij de Old Man of Stor zijn we naar de Fairy Pools gegaan. Het regende toen we er aan kwamen, dus regenjas en -broek moesten aan. Maar het was er daardoor niet heel druk.
En gelukkig was het alweer droog toen we eenmaal bij de eerste waterval aankwamen. Hier stroomde nog wel redelijk wat water over de rand, maar het leek niet op de enorme watervallen die ik op foto's gezien had. De droge tijd vóórdat wij op de Isle of Skye aankwamen zorgde er duidelijk voor dat rivieren en watervallen veel minder water bevatten.

Waterval bij de Fairy Pools (Glen Brittle, Isle of Skye, Schotland)Waterval bij de Fairy Pools (Glen Brittle, Isle of Skye, Schotland)

Na het wegtrekken van de regenbui kwam de zon weer door, waardoor het licht (eind van de middag) mooi warm op de rotsen scheen. En dit in combinatie met het bijzondere blauw-groene water, waar de Fairy pools om bekend staan, leverde weer een prachtplaat op:

Bijzonder blauwgroen water bij de Fairy Pools (Glen Brittle, Isle of Skye, Schotland)Bijzonder blauwgroen water bij de Fairy Pools (Glen Brittle, Isle of Skye, Schotland)


De volgende dag zijn we 's morgens naar de Talisker Whisky Distillery gegaan voor een rondleiding. Dit is de enige Single Malt Whisky die op de Isle of Skye gemaakt wordt, en het is leuk om eens te zien hoe dit gedaan wordt. De geproefde Talisker Storm vond ik wel erg rokerig, maar de Talisker Sky smaakt toch wel erg goed ;-)

Omdat we toch al redelijk aan de westelijke kant van de Isle of Skye waren, zijn we daarna naar Neist Point gegaan. Dat was best nog een heel stuk rijden, over de smalle "single road" weggetjes. Een uurtje voor zonsondergang kwamen we aan, nog net op tijd voor mooi licht en voordat een donkere wolkenpartij aan kwam zetten.
Voor de tweede keer tijdens onze vakantie kwamen we daar Jody Zweserijn met drie fotovrienden tegen. We wisten dat ze er zouden zijn, maar wat een leuk toeval om ze dan ook echt tegen te komen!

Vuurtoren bij Neist Point (Isle of Skye, Schotland)Vuurtoren bij Neist Point (Isle of Skye, Schotland)


Na een bijzondere overnachting in een 'Pod' bij The Cow Shed Bunkhouse was onze volgende (aangeraden) bestemming het gebied "BalnaKnock / The Fairy Glen". Een paar Blackface schapen poseerden gewillig met hun gekromde horens:

Twee Schotse Blackface schapen in portret (Balnaknock, Schotland)Twee Schotse Blackface schapen in portret (Balnaknock, Schotland)


Gedurende een kwartiertje of zo was het licht er heel bijzonder. De ochtendzon kwam net onder de wolken doorgeschenen en zette zo het grillige landschap (met schapen) in een mooi licht:

Heerlijk licht (Balnaknock, Schotland)Heerlijk licht (Balnaknock, Schotland)


Vervolgens dachten we via een korte binnendoor weg naar het gebied "The Quiraing" te rijden. Maar blijkbaar hadden we toch ergens die afslag gemist, dus we zijn over de A855 helemaal via de noordkant gereden.
Dat was ook geen straf gezien het landschap en de zee waar we langs reden, maar het duurde wel een stuk langer...

Donkere wolken boven een rotseilandje (noord-west kust bij de A855, Isle of Skye, Schotland)Donkere wolken boven een rotseilandje (noord-west kust bij de A855, Isle of Skye, Schotland)


Uiteindelijk kwamen we er dan toch, en het bleek een erg populaire bestemming te zijn. We konden nog net een parkeerplaats vinden, en vervolgens (nog net droog) aan de wandeling beginnen.
Het is niet voor niets zo populair, dit zijn echt de landschappen zoals je ze voor je ziet als je het over Schotland hebt,

Schotland zoals je het je voorstelt (Quiraing, Isle of Skye, Schotland)Schotland zoals je het je voorstelt (Quiraing, Isle of Skye, Schotland)


Schots Blackface schaap met fantastisch uitzicht (Quiraing, Isle of Skye, Schotland)Schots Blackface schaap met fantastisch uitzicht (Quiraing, Isle of Skye, Schotland)


Omdat we ook nog in de omgeving van Glen Coe wilden gaan wandelen, moesten we de Isle of Skye alweer gaan verlaten. Jammer, want er is zoveel te zien en fotograferen...

Panorama van het landschap (omgeving Sligachan, Isle of Skye, Schotland)Panorama van het landschap (omgeving Sligachan, Isle of Skye, Schotland)


We hadden geprobeerd een hotel in de buurt van het Eilean Donan Castle te vinden, maar dat viel niet echt mee. Gelukkig kwamen we er wel precies tijdens de zonsondergang langs. En ik had van Jody een erg mooie locatie doorgekregen waar ik van bovenaf het kasteel zou kunnen fotograferen:

Eilean Donan Castle in het blauwe halfuurtje (Dornie, Schotland)Eilean Donan Castle in het blauwe halfuurtje (Dornie, Schotland)


De volgende dag was weer wat meer een reisdag, via prachtige meren en een wandeling bij Fort William naar het dorpje Onich.
Daar hadden we een hotel geboekt pal aan het meer. Toen ik op onze hotelkamer de zon zag ondergaan boven het meer, ben ik snel naar buiten gesprint met fototas en statief. Ik was net op tijd met zoeken van een goede plek en compositie, plaatsen van mijn Little Stopper en ND Grad filters, bedrade afstandsbediening en het zetten van de juiste instellingen, om onderstaande foto te kunnen maken:

Zonsondergang bij Loch Linnhe (Onich, Schotland)Zonsondergang bij Loch Linnhe (Onich, Schotland)


Een wandeling rondom een klein Loch bij Glencoe de volgende dag was super. Er stond geen wind en de bomen langs het Loch hadden weer echte herfstkleuren. De combinatie met de wolken en bergen op de achtergrond maken het plaatje compleet:

Weerspiegeling (Glencoe, Schotland)Weerspiegeling (Glencoe, Schotland)


Bij mijn voorbereiding thuis had ik ook de nodige informatie en foto's over Glen Etive gezien. Daar wilde ik dus graag naar toe. Op donderdag 20 oktober reden we daarom een rondje van Onich, over de A83, A85 en A816, met een uitstap naar Loch Etive.

Deze weg naar Loch Etive was, zoals beschreven, zeker de moeite waard. Uiteraard was dit ook weer 'single road', dus je moet regelmatig even in een uitwijkhaventje gaan stilstaan om een tegenligger voorbij te laten. Maar dat geeft ook weer de tijd om te genieten van het moois om je heen :-)

Op weg naar Glen Etive (omgeving Glencoe, Schotland)Op weg naar Glen Etive (omgeving Glencoe, Schotland)

Het Loch Etive zelf viel ons wat tegen. Redelijk weids en kaal. Maar door een paar stenen in de voorgrond op te nemen en met medewerking van (alweer) een fraaie lucht lijkt het toch best aardig:

De rots in Loch Etive (omgeving Glencoe, Schotland)De rots in Loch Etive (omgeving Glencoe, Schotland)


De volgende highlight op ons rondje was het Kilchurn Castle. Dit schijnt het meest gefotografeerde kasteel van Schotland te zijn, en ik kan me daar wel iets bij voorstellen.
Omdat het heen en weer rijden naar Loch Etive (en fotograferen onderweg) best veel tijd had gekost, en we ook nog eens in eerste instantie dit kasteel voorbij reden, kwamen we er pas eind van de middag aan.

Gelukkig maar ;-), want we hadden nu weer van dat mooie warme eind-van-de-middag zonlicht.

Kilchurn Castle (Lochawe, Schotland)Kilchurn Castle (Lochawe, Schotland)


De volgende dag reden we van Onich naar Glasgow, waar we de auto al 's morgens moesten inleveren.
Daar zijn we nog twee dagen in de stad geweest, lekker toeristisch met de 'hop-on-hop-off" bus alle bezienswaardigheden langs.

En zo kwam een eind aan onze 10-daagse vakantie naar Schotland. Véél te kort, er is zoveel moois te zien en beleven.
We gaan dus zeker nog eens terug, niet alleen voor de fotografie maar zeker ook om meer te wandelen.

Ik vond het overigens erg moeilijk om een (kleine) foto-selectie te maken voor dit blogbericht. In mijn portfolio, Schotland 2016, kan je echter een groter aantal foto's bewonderen!


Reacties (7) -

 • Gonnie van de Schans

  25-11-2016 21:34:30 |

  Als ik al zo geniet van deze prachtige beelden, wat moeten jullie dan wel niet genoten hebben van de reis. Weidse landschappen heel fraai gefotografeerd Wouter. Mooie beeldopbouw, fraaie reflecties en heerlijke kleuren.

 • Jeannette

  26-11-2016 08:00:31 |

  Prachtige foto's van een bijzonder gebied !

 • Sena

  26-11-2016 16:00:29 |

  Een heel mooi gebied! Prachtige foto's

 • Adria Brunekreeft

  26-11-2016 18:23:56 |

  In één woord ; geweldig  !! Wat een mooie blog, stuk voor stuk mooie plaatjes, ik heb genoten, groeten Adria

 • Ghita

  27-11-2016 15:37:59 |

  Wauw, wat een prachtige landschappen, en wat een mooie kleuren. Ik kan niet zo een favoriet noemen in deze serie, dat zijn er heel veel,  de landschappen met de spiegelingen , de schapen achter elkaar waarvan de achterste onscherp,  het beroemde kasteel, de mooie wolkenluchten, de herfstkleuren.
  Wat is het toch een mooi land, en wat weet jij het goed over te brengen met je foto's.
  groetjes Ghita

 • Chris Hornung

  3-12-2016 15:41:57 |

  Ha Wouter,

  Een mooie verscheidenheid aan beelden. Geeft een goede indruk van het eiland maar ook de andere delen waar jullie zijn geweest in Schotland. Een pracht herinnering.

  Groeten Chris Hornung

 • Jody Zweserijn

  5-12-2016 19:46:47 |

  Wat moet ik zeggen?.........
  Erg mooie serie, waarbij mij vooral de zachte tinten en het zachte licht mij opvallen. Ik ben erg onder de indruk. Ik vroeg me af of jij in nabewerking nog specifieke dingen hebt gedaan om sfeer in je foto's te krijgen?
  Wij hebben 8 dagen heel intensief gefotografeerd. Jij hebt daartoe iets minder gelegenheid omdat je ook rekening moet houden met Carin. Of misschien heb je ook niet voortdurend de behoefte foto's te maken. Desondanks vind ik dat je hele mooie zorgvuldig gemaakte beelden hebt. De foto gemaakt bij Loch Glencoe bijvoorbeeld. Maar ook de foto's gemaakt in Quirang. Leuk dat je de speciale plek van Jeanette gevonden hebt bij Eilaen Donan Castle! Mooie punt, hé!

Reacties zijn gesloten