Portugal - orchideeën in het zuiden

Tongorchis (Portugal - Vila do Bispo)Tongorchis (Portugal - Vila do Bispo)

In mijn vorige blog heb ik de prachtige Portugese Algarve kust laten zien in met name landschapsfoto's. Dit keer komen de orchideeën aan bod die we gezien hebben tijdens onze vakantie in het zuidelijke deel van Portugal.

Zoals bij al mijn blogs: vergeet op een PC of tablet niet om eens op een foto te klikken/tappen om zo de foto groter en met meer info te zien!


Bij een wandeling langs de kust, ten westen van Albufeira, vonden we een eenzame Hondskruid tussen het groen. Met een wit parapluutje om de ergste zon op de bloem wat te filteren en door het groen heen fotograferend werd het wel een mooi schilderachtig portretje.

Hondskruid (Portugal - Lagoa)Hondskruid (Portugal - Lagoa)


We hadden ter voorbereiding van onze vakantie weer een gids uit de Crossbill serie gekocht, specifiek voor Zuid-Portugal.
Deze gidsen kunnen we echt van harte aanbevelen aan alle natuur-liefhebbers en -fotografen, vanwege de zeer gedegen beschrijvingen van de landschappen (en vorming daarvan) en de flora en fauna. En er staan altijd een groot aantal gedetailleerde auto- en wandelroutes in! (nb: dit is géén reclame, ik krijg niets voor het promoten van deze gidsen, ze zijn gewoon echt goed :-) )

Zo hadden we een wandeling uitgezocht waar veel verschillende soorten orchideeën zouden moeten staan. En hoewel we iets te laat in het jaar in Portugal waren, stonden er gelukkig genoeg.

Bijenorchis (Portugal - Querenca)Bijenorchis (Portugal - Querenca)

De bijenorchis is wel één van mijn favorieten. Wat een leuke "mannetjes" lijken het te zijn, met korte armpjes en lachebekjes.

Bijenorchissen (Portugal - Querenca)Bijenorchissen (Portugal - Querenca)


De volgende foto is een focus-stack van 3 foto's, waardoor een groter gedeelte van het bloemetje scherp kan worden weergegeven. Ook dit is net een soort mensje / engeltje.

Spiegelorchis (Portugal - Querenca)Spiegelorchis (Portugal - Querenca)


Weer een ander soort Spiegelorchis:

Ophrys bilunulata - Spiegelorchis (Portugal - Querenca)Ophrys bilunulata - Spiegelorchis (Portugal - Querenca)


En nog een Bijenorchis die we verder op tijdens de wandeling zagen:

Bijenorchis - net een schaterlachend mannetje (Portugal - Querenca)Bijenorchis - net een schaterlachend mannetje (Portugal - Querenca)


Bijenorchis (Portugal - Querenca)Bijenorchis (Portugal - Querenca)


Waar Carin vooral in het begin van de wandeling alle orchideeën spotte, kreeg ik er langzamerhand ook steeds meer oog voor. En gelukkig was Carin steeds zo geduldig om af te wachten tot ik eindelijk een aardige foto had weten te maken.
Bij deze vrij kleurloze orchis bedacht ik pas vrij laat dat mijn rode regenhoes van mijn fototas wel een mooie kleurige achtergrond zou kunnen vormen :-)

Groene nachtorchis (Portugal - Querenca)Groene nachtorchis (Portugal - Querenca)


Een paar dagen later hebben we nog een ander gebied bezocht, bij Palmela (route 3 uit de gids). Daar stond een helling helemaal vol met Hondskruid.
Het was heerlijk zonnig en warm, dus in korte broek en t-shirt en met het witte parapluutje hebben we ons er een tijd vermaakt. Op zoek naar mooie composities, met vooral mooie voor- en achtergronden.

Hondskruid (Portugal - Palmela)Hondskruid (Portugal - Palmela)Hondskruid - 2 (Portugal - Palmela)Hondskruid - 2 (Portugal - Palmela)Hondskruid - 3 (Portugal - Palmela)Hondskruid - 3 (Portugal - Palmela)


Mijn favoriete foto's zijn echter wel van de Tongorchis, bij Vila de Bispo.
Het zijn sierlijke orchissen, die compact omhoog groeien, maar wel een mooie golvende vorm hebben.
Als er dan een aantal staan, dan is het leuk spelen met de scherpte en onscherpte.

Tongorchis - 1 (Portugal - Vila de Bispo)Tongorchis - 1 (Portugal - Vila de Bispo)


Ook maakt het veel uit of je flink overbelicht, zoals de foto hierboven, of wat minder. Omdat bij de volgende foto de bloem wat meer kleur had, vond ik het passender om hier wat minder te overbelichten.

Tongorchis - 2 (Portugal - Vila de Bispo)Tongorchis - 2 (Portugal - Vila de Bispo)


En nog een lekker pastel-kleurtje om de blog mee af te sluiten:

Tongorchis - 3 (Portugal - Vila de Bispo)Tongorchis - 3 (Portugal - Vila de Bispo)


Dit was het tweede deel van een serie van 3 of 4 blogjes, waarbij nog aan bod zullen komen:
het binnenland met de fraaie landschappen, de vogels en de dorpjes en steden.


Reacties (2) -

 • Jody Zweserijn

  13-7-2019 18:27:09 |

  Mooi gemaakt, Wouter. Vooral het licht en de kleuren in de achtergrond maken de foto’s extra mooi. Groetjes, Jody

 • Alexandra

  15-7-2019 23:17:49 |

  Wat een schitterende foto's, prachtige tinten, mooie achtergronden. De tongorchis is hier mijn favoriet.

Reacties zijn gesloten