Portugal - de prachtige kust van de Algarve

Natuurlijke boog in de rotskust (Portugal, Algarve)Natuurlijke boog in de rotskust (Portugal, Algarve)

De Algarve: wie kent het niet? De meesten zullen deze zuidelijkste provincie van Portugal zeker van naam kennen, en velen zullen er ook wel eens geweest zijn. Het eerste beeld dat bij mij op kwam was: grote goudgele stranden, geflankeerd door lelijke, veel te hoge en veel te veel toeristenhotels.

Groot was dus mijn verrassing toen een collega een foto liet zien van een prachtige rotskust vlakbij Albufeira.
Bij het plannen van onze 10-daagse vakantie naar zuidelijk Portugal, eind april 2019, hebben we dus toch maar wat extra dagen gepland, om deze kust ten westen van Faro te kunnen bekijken en fotograferen.

Goudgele rotskust (Portugal, Algarve)Goudgele rotskust (Portugal, Algarve)


Onze vakantie begon in Faro, waar we het stadje bekeken hebben en vogels in de wetlands vlakbij. Maar dat is allemaal voor een volgende blog. Daarna zijn we richting het westen gereden met onze huurauto. Op zoek naar de mooie goudgele en rode rotspartijen.

Natuurlijke boog in de rotskust - 2 (Portugal, Algarve)Natuurlijke boog in de rotskust - 2 (Portugal, Algarve)


Bij mijn voorbereidingen thuis had ik gezien dat de mooiste rotspartijen ten westen van Albufeira liggen. Eén van die plekken is "Praia de Marinha". Min of meer toevallig waren we daar eind van de dag. Een zoektochtje naar een hotel in de buurt leverde een mooi 4-sterren hotel voor een 2-sterren prijs op. En zo kon ik de volgende ochtend zonder veel reistijd de kust bij zonsopkomst gaan fotograferen (terwijl Carin lekker door kon slapen).

De maan stond nog zichtbaar in de westelijke hemel, en gaf net dat beetje extra aan de foto die ik nam nog vóór de zon echt op kwam.

De rotskust net voor zonsopkomst (Portugal, Algarve)De rotskust net voor zonsopkomst (Portugal, Algarve)

Richting het oosten werd het al lichter en kwam er al meer kleur in de lucht.

De rotskust net voor zonsopkomst - 2 (Portugal, Algarve)De rotskust net voor zonsopkomst - 2 (Portugal, Algarve)


Maar het mooist werd het toen de zon echt boven de horizon kwam en de eerste zonnestralen de rotsen in een warm goud gele gloed zette.
Deze locatie is overigens vrij bekend omdat de rotsen de vorm van een hart vormen als je op de juiste plek staat.

Heart Rock - goudgele rotskust net na zonsopkomst (Portugal, Algarve)Heart Rock - goudgele rotskust net na zonsopkomst (Portugal, Algarve)

Vanaf een iets andere locatie (en later op de ochtend genomen) is het hart nog duidelijker in beeld te brengen:

Heart Rock (Portugal, Algarve)Heart Rock (Portugal, Algarve)

 

Ook mijn filters kwamen weer goed van pas. Ik heb een ND grad filter gebruikt om de lichte lucht wat meer in balans te brengen met de wat donkerder voorgrond. En nog een 10-stops ND filter om de lange sluitertijd van 280 seconde te krijgen. Hierdoor wordt de zee mooi vlak, de wolken worden meer als veeg zichtbaar én de kleuren worden meer verzadigd.

Rotskust met lange sluitertijd (Portugal, Algarve)Rotskust met lange sluitertijd (Portugal, Algarve)


Later die dag zijn we doorgetrokken naar Carvoeiro, een stadje dat fraai op de hoge rotskust ligt, naast een mooi strand.
Jammer genoeg was het qua temperatuur niet echt strandweer, maar het was wel zonnig en een ijsje in het stadje ging er wel in :-)

Uitzicht op Carvoeiro (Portugal, Algarve)Uitzicht op Carvoeiro (Portugal, Algarve)


Praia Dona Ana bij Lagos is ook zeker de moeite waard. Vroeg opstaan voor de zonsopkomst had echter geen zin gezien de voorspelde bewolking en regen. Maar evengoed was het een fraaie baai met grillige gevormde rotsen.

De baai en rotskust bij Praia Dona Ana (Portugal, Algarve)De baai en rotskust bij Praia Dona Ana (Portugal, Algarve)

 

Daarna zijn nog verder westelijk gegaan: op naar het meest zuid-westelijk gelegen deel van Europa: kaap Sint-Vincent (ofwel Cabo de São Vincente). Op een rotspunt ligt daar de vuurtoren op "het eind van de wereld", met ruim uitzicht over de enorme Atlantische oceaan.

Vuurtoren bij Cabo de São Vicente (Portugal, Algarve)Vuurtoren bij Cabo de São Vicente (Portugal, Algarve)


Aan de westkant van de vuurtoren beukte de zee met veel kracht op de rotsen. Dat zorgde voor een mooi grafisch beeld, wanneer een golf tegen de rotsen aan was geslagen en het water als dunne straaltjes weer omlaag liep.

Zee en rots - een grafisch geheel (Portugal, Algarve)Zee en rots - een grafisch geheel (Portugal, Algarve)


De zee beukte dus tegen de rotsen en vanuit het westen kwamen regelmatig flinke regenbuien aanwaaien. Naast de noodzaak om af en toe te moeten schuilen in de auto voor een te heftige bui, leverde dit ook een mooi dramatisch landschap op.

Ruige westkust bij onstuimig weer (Portugal, Algarve)Ruige westkust bij onstuimig weer (Portugal, Algarve)


En zo hadden we de -voor ons- verrassend fraaie zuidkust van Portugal er al weer op zitten. Hoogste tijd om het Portugese binnenland in te trekken, op naar het meer oostelijk gelegen Alentejo!

Dit was het eerste deel van een serie van 3 of 4 blogjes, waarbij nog aan bod zullen komen:
het binnenland met de fraaie landschappen, de orchideeën, de vogels en de dorpjes en steden.
Kom binnenkort dus zeker nog eens kijken op mijn blog! :-)


Reacties (4) -

 • Annelore

  8-6-2019 19:02:06 |

  Prachtige beelden Wouter

 • Mariska Stam

  8-6-2019 19:23:47 |

  Hoi Wouter,

  Weer een prachtige serie gemaakt van de Algarve heel herkenbaar ben er jaren geleden ook geweest maar het is er nog niet veel veranderd. Leuk foto's gemaakt daar...................Toppie weer!!!

 • Mieke Van Hiel

  9-6-2019 12:59:05 |

  Ben nog nooit in Portugal geweest maar bij het zien van deze beelden krijg ik zin om morgen te vertrekken. Heel mooi!

 • Jody Zweserijn

  14-6-2019 19:32:50 |

  Ha Wouter, een beetje late reactie van mijn kant. Heb ook weer eens aan de knop van mijn toestel gehangen ;). Wat een prachtige omgeving en wat een heerlijk licht! Dat weet jij altijd knap vast te leggen. Mooi dat beeld met die kletsende golven tegen de rotsen. Ik ben erg benieuwd naar je volgende blog! Groetjes, Jody

Reacties zijn gesloten