Paarse heide en zonsopkomst bij de Veluwezoom

Net voor de zonsopkomst (Rheden, Veluwezoom)Net voor de zonsopkomst (Rheden, Veluwezoom)

Ik heb deze zomer niet zo heel veel gefotografeerd. Op de één of andere manier was de zin en inspiratie even weg en o.a. door drukte op het werk had ik ook geen puf om 's morgens heel vroeg op te staan.

Ook zag ik op Facebook heel veel dezelfde soort foto's langskomen. "Heb ik daar nog iets aan toe te voegen?" vroeg ik me dan iedere keer af. Dat is toch wel jammer van natuurfotografie: door de seizoenen en de levenscyclus van de planten, dieren, paddenstoelen etc. jaagt een steeds grotere groep natuurfotografen op dezelfde onderwerpen en veelal ook op dezelfde locaties.

Panoramabeeld van de heide (Rheden, Veluwezoom)Panoramabeeld van de heide (Rheden, Veluwezoom)

Toch heeft een foto op Facebook mij dit keer gestimuleerd om weer eens vroeg op pad te gaan.
Want het begon wel weer te kriebelen, zeker nu de heide weer prachtig in bloei stond. Ik hield de weerberichten dus al in de gaten, en zag donderdagavond 20 augustus dat er kans op mist zou zijn die vrijdagochtend.
Toen ik vervolgens de mooie foto van Sander Grefte zag op FB van de Veluwezoom, waarmee hij een fotowedstrijd van Natuurmonumenten had gewonnen, besloot ik om maar weer eens vroeg (5.00u) op pad te gaan.

Panorama van de bloeiende heide voor zonsopkomst (Rheden, Veluwezoom)Panorama van de bloeiende heide voor zonsopkomst (Rheden, Veluwezoom)

Bij aankomst zag ik dat ik niet de enige of eerste was, al zeker 4 fotografen hadden hun positie al ingenomen, Ik had van tevoren al een plek bedacht waar ik dit keer wilde gaan fotograferen, en samen met een andere fotograaf, die ongeveer tegelijk aan was gekomen, liep ik daar heen. Al pratende kwam ik er achter dat dit Sander Grefte was. Wat een enorm toeval! :-)

Panorama met boompje en opkomende zon (Rheden, Veluwezoom)Panorama met boompje en opkomende zon (Rheden, Veluwezoom)

Het leek een saaie bewolkte zonsopkomst te worden, maar tot mijn geluk zorgden de wolken juist voor een prachtig accent en heel even kleurden ze ook mooi oranje met de net opkomende zon.
Ik vind het ook mooi om te zien (daarom plaats ik toch maar weer vrij veel foto's) hoe de tinten langzaam van het blauw-paarse naar de warme kleuren verschuiven naarmate de zon bijna boven de horizon uitkomt.

Bloeiende heide, boompje en warme tinten (Rheden, Veluwezoom)Bloeiende heide, boompje en warme tinten (Rheden, Veluwezoom)

Met in mijn achterhoofd het uitgangspunt "Probeer meerdere standpunten uit, varieer, zoek naar nieuwe invalshoeken, wees niet te snel tevreden" was ik druk met het maken van panorama-fotos', zijn diverse van deze opnamen samengesteld als HDR-opname uit 3 foto's en gebruikte ik uiteraard een gradueel grijsfilter om het contrast tussen de lucht en de heide te overbruggen.

De volgende foto heb ik gemaakt met mijn 70-200mm lens (de anderen met 16-35mm) om zo het landschap wat in elkaar te drukken en te spelen met de lagen in het prachtige landschap.

Coulissen-heide-landschap (Rheden, Veluwezoom)Coulissen-heide-landschap (Rheden, Veluwezoom)


Maar de mooie wolkenlucht bleef mijn aandacht trekken, dus snel weer de 16-35mm lens op mijn camera. Het licht was toen echt prachtig, en het kleine beetje mist dat er was zorgde precies voor die heerlijke sfeer.

Kleuren-festijn (Rheden, Veluwezoom)Kleuren-festijn (Rheden, Veluwezoom)


Van Sander had ik een tip gekregen voor een mooie fotolocatie bij een kale boom. Terwijl hij, net rechts buiten beeld, het dal met mist aan het fotograferen is, vond ik de boom zelf ook wel erg fotogeniek.

Boom-silhouet (Rheden, Veluwezoom)Boom-silhouet (Rheden, Veluwezoom)

 

Daarna, het was een uur of half acht, was het mooie licht al wel voorbij. Om toch nog even te genieten van de prachtige heide ben ik een stuk het dal in gelopen, om zo weer naar de parkeerplaats terug te gaan. Onderweg kwam ik deze twee paarden tegen, en terugkijkend zag ik dat ze precies voor een mooi mistig stuk liepen. Bewust tegen de zon in fotograferend onststond zo een heerlijk sfeertje.

Paarden op de hei (Rheden, Veluwezoom)Paarden op de hei (Rheden, Veluwezoom)


Weer wat verder door- en omhooglopend keek ik regelmatig naar achter, om te zien of er nog zo'n mooi sfeertje te vinden was. En ja, nog een laatste toegift...

Mist en bloeiende heide op de Veluwezoom (Rheden, Veluwezoom)Mist en bloeiende heide op de Veluwezoom (Rheden, Veluwezoom)


Een week later zag lk op Facebook een foto van Jan Vermeer langskomen van de Veluwezoom, op de zaterdagochtend een week later genomen. Volgens zijn bijschrift begon de fotografen-drukte te lijken op die bij de hertenbronst op de Hoge Veluwe op de Wildbaan.

Tja, wat voegt mijn blogje en foto's dus nog toe aan al die andere foto's? Niet zoveel, behalve mijn kijk op dit prachtige landschap en hopelijk wat inspiratie voor anderen om er toch ook eens naar toe te gaan 's morgens vroeg.
En verder voor mijzelf een mooie serie die mij kan herinneren aan een heerlijke ochtend en het plezier dat ik toch weer beleeft heb aan het daar zijn en meemaken van de zonsopkomst in een prachtig gebied.

Maar mijn zoektocht naar rustiger locaties en unieke beelden zal steeds lastiger gaan worden, ik ben benieuwd waar ik uit ga komen...


Reacties (7) -

 • Dick Vermeij

  31-8-2015 23:49:04 |

  Wat een gesomber aan het begin en het eind van je verhaal. Maar je hebt natuurlijk wel gelijk: het wordt overal steeds drukker en daar doen we allemaal aan mee! Zeker als je zulke mooie plaatjes laat zien. Maar ik weet nu meteen dat ik niet naar de Posbank e.o. ga. Er zijn nog wel meer mooie heidevelden in Nederland te vinden.... En bij de edelhertenbronst zul je mij al helemaal niet zien. Wat een circus is dat. Idem dito het vossencircus in de AWD, etc... misschien toch overstappen op architectuur?
  Groeten, Dick

  • Wouter

   1-9-2015 18:17:02 |

   Hoi Dick,

   Dank voor je snelle reactie :-)

   Ik ben inderdaad ook een fan van (abstracte) architectuur-fotografie. En toevalligerwijze ben ik me al een tijdje aan het verdiepen daarin, ook de omzetting naar zwart-wit.
   Dus dat ga je hier op mijn blog over een tijdje zeker terug zien!
   Groet, Wouter

 • Ghita

  1-9-2015 18:40:51 |

  Wat een mooie serie. Ik zou heel graag een keertje daar dit soort foto's willen maken.
  Helaas had ik dit jaar geen gelegenheid, de hei gaat nu alweer over de mooiste bloeitijd heen.
  Dan heb ik nog wensen voor volgend jaar, om met vele anderen daar te staan.
  Maar dat maakt niet uit, want het is wat je zelf graag wil fotograferen, en jouw foto's nodigen zeker uit om zelf ook eens richting het oosten te gaan, ik ken de Veluwezoom rond de posbank, ben er alleen niet op de juiste momenten nog geweest.

 • Sander Grefte

  1-9-2015 18:41:59 |

  Leuk om te lezen dat ik je geïnspireerd heb om toch naar de Posbank te gaan. Ik vind het een mooie serie foto's waarbij die met de telelens en van de dode boom toch wel uniek is denk ik. Ik ben het helemaal met je eens w.b.t. de drukte. Dit is mijn 2e jaar dat ik ga en het was dit jaar veel drukker dan vorig jaar. Afgelopen zaterdag heb ik wel 50 fotografen geteld, dus leuk is anders en ik hou mijn hart vast voor volgend jaar. Het wordt dan ook moeilijk om iets unieks te maken, maar misschien is dat dan wel de uitdaging. Daarnaast zullen de omstandigheden dan het verschil maken. Ondanks alles geniet ik nog steeds enorm van de schoonheid, waardoor ik ook volgend jaar weer van de partij ben (maar ja het is dan ook mijn achtertuin). Maar eerst morgen een andere locatie proberen ipv de "toeristische" plek ;-)

  Gr. Sander

 • Jody Zweserijn

  2-9-2015 23:13:24 |

  Hoi Wouter, het volgen van andere fotografen voor locaties, heeft automatisch tot gevolg dat je in hun voetsporen loopt. En door alle mogelijkheden van communicatie, is de kans groot dat andere fotografen dezelfde ideeën krijgen als jij. Iedereen put uiteindelijk uit dezelfde bronnen.
  Misschien ben je een beetje tot een verzadigingspunt aan het komen en toe aan een volgende dimensie in je fotograferen. Veranderen van spijs doet eten. Maar een nieuwe stap bedenken wordt steeds moeilijker, omdat je al het e.e.a doorlopen hebt.
  Ook ik heb al het e.e.a aan heidefoto's voorbij zien komen, vooral via Nederpix. De ene nog donkerder dan de ander, boompje hier, boompje daar. De fotografen gaan niet alleen in elkaars voetsporen staan, gebrek aan fantasie en/of inspiratie lijkt mij ook een gemene deler.
  Jouw foto's hierboven zijn een aangename verrassing voor mij. Fris, licht en onderscheidend door doordachte composities. Jij hebt "the view". Hoe zou je dit verder kunnen uitbouwen?
  Gr Jody

  • Wouter

   4-9-2015 09:58:54 |

   Hoi Jody,
   Dank je voor je uitgebreide reactie!
   Je hebt inderdaad gelijk, door de bekende plekken op te zoeken en door internet kom je tegenwoordig nu eenmaal overal veel anderen tegen. En daardoor ook heel veel dezelfde beelden, het valt inderdaad niet meer mee om iets nieuws of creatiefs te bedenken.

   Dank je ook voor jouw mooie complimenten over mijn foto's. Ik word er echt een beetje verlegen van...
   En we zullen zien welke kant ik op zal gaan :-)

 • Loes Belovics

  4-9-2015 19:41:46 |

  Hoi Wouter,
  Ik snap wel wat je bedoelt, ik begon de heidefoto's op Facebook zelfs een beetje zat te worden, maar dat gevoel heb ik omgebogen naar interesse,  door goed te kijken wat ik nou wel en niet mooi vind,  waar de verschillen zitten,  wat ik zelf niet zou willen, en wat ik zelf ooit hoop te maken. Naar de Posbank ben ik nog nooit geweest, en Wildbaan-achtige taferelen kunnen me gestolen worden, dus Ik hoop ooit gewoon in de buurt een geschikt plekje te vinden om toch ook maar eens iets dergelijks te proberen.  Ben echter bang dat ik direct met de macrolens tussen de hei duik ;-)
  Maar goed,  dat terzijde,  nu jouw foto's,  die ik met interesse heb bekeken,   en ook met bewondering.  Belichting en kleuren zijn erg mooi, zoals Jody ook schrijft: fris en licht.  Ik probeerde een favoriet aan te wijzen, maar dat lukt me niet. Een foto die ik wel speciaal wil noemen is de boom, krachtig beeld, erg mooi!
  Ik heb er eigenlijk wel vertrouwen in dat jij toch nooit helemaal met de massa mee zal gaan, je foto's hebben altijd iets eigens.  Ga vooral zo door, en laat je niet ontmoedigen, gewoon je eigen ding blijven doen!
  Groetjes Loes

Reacties zijn gesloten