Noord-Spaanse kust (Cantabrië en Asturië) - deel 1

Kust bij Playa Arnia (Liencres, Cantabrië, Spanje)Kust bij Playa Arnia (Liencres, Cantabrië, Spanje)

Vorig jaar stond er een artikel in het tijdschrift Roots, waarin een redacteur en fotograaf Theo Bosboom de mooiste plekken aan de Noord-Spaanse kust beschreven die zij ontdekt hadden. Ruige kusten met steile rotsen naar zee, maar ook groene binnenlanden en kleurrijke rotspartijen. 

Dat leek ons een mooie bestemming voor een voorjaarsvakantie, dus van 26 april t/m 8 mei zijn we twee weken daarnaartoe gegaan. Met het vliegtuig naar Bilbao en verder met een huurauto, overnachtend in hotels.

Rijdend vanuit Bilbao kwamen we al vrij snel bij het dorpje Liencres. Ik had op Internet al gezien dat dat wel een bijzondere en fotogenieke plek moest zijn, dus we zijn daar een paar uur aan het wandelen en fotograferen gegaan :-)

Kust bij Playa Arnia - 2 (Liencres, Cantabrië, Spanje)Kust bij Playa Arnia - 2 (Liencres, Cantabrië, Spanje)

Ik had mijn Big Stopper uiteraard meegenomen, zodat ik ook overdag met langere sluitertijden zou kunnen fotograferen. Want zeker bij water vind ik dat altijd prachtige platen opleveren.
Ook de bloemen langs de rand van de rotsen kon ik mooi gebruiken om een interessante voorgrond te creëren.

Kust bij Playa Arnia - 3 (Liencres, Cantabrië, Spanje)Kust bij Playa Arnia - 3 (Liencres, Cantabrië, Spanje)

Op een bepaald punt kon je ook vanaf de rotsrand naar beneden gaan, om zo bij het zeewater te kunnen komen. Carin vond het wat te steil, dus die is langs de rand verder gelopen. Maar ik had al weer een prachtige fotolocatie gespot, dus na het omlaag klauteren werd ik beloond met de volgende foto:

Bijzondere rotsranden bij de kust bij Playa Arnia (Liencres, Cantabrië, Spanje)Bijzondere rotsranden bij de kust bij Playa Arnia (Liencres, Cantabrië, Spanje)

Het was wel wat balanceren op de rotsranden, en ook het plaatsen van het statief ging niet altijd even makkelijk. Maar gelukkig heb ik geen natte voeten gehaald ;-)

Fraaie dieptewerking bij Playa Arnia (Liencres, Cantabrië, Spanje)Fraaie dieptewerking bij Playa Arnia (Liencres, Cantabrië, Spanje)

Het werd ook steeds zonniger, dus ik was erg blij met mijn (Lee) filter set. En wat een heerlijkheid om daar helemaal in mijn eentje te kunnen staan, genieten van al deze pracht!

Monoliet bij Playa Arnia (Liencres, Cantabrië, Spanje)Monoliet bij Playa Arnia (Liencres, Cantabrië, Spanje)


Monoliet bij Playa Arnia - 2 (Liencres, Cantabrië, Spanje)Monoliet bij Playa Arnia - 2 (Liencres, Cantabrië, Spanje)

Op een gegeven moment was Carin ook, omlopend via de rotsrand, op het strand aangekomen. Na nog een laatste foto konden we toen dus gezellig weer samen verder, terug naar boven.

Rotsen in zee bij Playa Arnia (Liencres, Cantabrië, Spanje)Rotsen in zee bij Playa Arnia (Liencres, Cantabrië, Spanje)


De volgende foto geeft vanaf de rostrand boven aardig weer hoe dit bijzondere gebied er uit ziet. Intussen was het echter al wel weer vloed aan het worden, dus waar ik eerst nog kon staan (op die schuine rotsranden), kon dat nu al niet meer...

Uitzicht over Playa Arnia (Liencres, Cantabrië, Spanje)Uitzicht over Playa Arnia (Liencres, Cantabrië, Spanje)


De volgende dag zijn vanuit ons hotel in Luarca naar het westen gereden, met als doel de Playa de las Catedrales bij Ribadeo.

En om nog een beeld te geven van de kust, hieronder een (niet zo heel spannende) foto van een dorpje onderweg.

Dorpje aan de kust (Cantabrië, Spanje)Dorpje aan de kust (Cantabrië, Spanje)

Ook de vuurtoren bij Ortiguera was even een leuk uitstapje, en ook daar liepen we weer alleen rond.

Vuurtoren Cabo de Agustin (Ortiguera, Cantabrië, Spanje)Vuurtoren Cabo de Agustin (Ortiguera, Cantabrië, Spanje)


Toen we bij de Playa de las Catedrales aankwamen was het hoogwater, dus we konden eigenlijk alleen een wandeling langs de rots-rand maken. Ook hier heb ik weer heerlijk zitten spelen met mijn filters en lange sluitertijden.

Playa de las Catedrales (Ribadeo, Galicië, Spanje)Playa de las Catedrales (Ribadeo, Galicië, Spanje)


Jammer genoeg werd het steeds slechter weer, er kwamen behoorlijk donkere (regen)wolken aanzetten.
Dat leverde echter wel mooie wolkenluchten op, en ook hier zorgden de bloemen aan de rand voor een mooie voorgrond.

Playa de las Catedrales - 2 (Ribadeo, Galicië, Spanje)Playa de las Catedrales - 2 (Ribadeo, Galicië, Spanje)

Tja, staand of liggend formaat? Ik kan geen keuze maken welke ik fraaier vind, dus ik plaats ze allebei maar...

Playa de las Catedrales - 3 (Ribadeo, Galicië, Spanje)Playa de las Catedrales - 3 (Ribadeo, Galicië, Spanje)


Omdat het echt ging regenen, zijn we maar weer vertrokken, richting het oosten, naar Luarca terug.
Hoe verder oostelijk we echter kwamen, hoe beter het weer toch weer werd. We besloten dus maar door te rijden (steeds parallel aan de kust) naar Playa del Silencio, volgens Theo Bosboom de mooiste baai aan de kust daar.

Playa del Silencio - rotskunst - 1 (Cudillero, Asturië, Spanje)Playa del Silencio - rotskunst - 1 (Cudillero, Asturië, Spanje)

En dat bleek inderdaad te kloppen!
Aan de rand van de baai stonden rotsen met prachtige kleuren en lijnen, daar kon ik wel uren blijven fotograferen.

Playa del Silencio - rotskunst - 2 (Cudillero, Asturië, Spanje)Playa del Silencio - rotskunst - 2 (Cudillero, Asturië, Spanje)

Echter, in het artikel van de Roots stond ook beschreven dat er in de waterpoeltjes, die bij eb ontstaan, prachtige zee-anemonen zitten. Carin ging op onderzoek uit, en riep me al snel bij zich. Ze had de eerste gevonden :-)

Playa del Silencio - zee-anemonen - 1 (Cudillero, Asturië, Spanje)Playa del Silencio - zee-anemonen - 1 (Cudillero, Asturië, Spanje)

Het viel nog niet mee om ze, met statief vanwege het weinige licht, te fotograferen zonder hinderlijke weerspiegelingen op het water. Door het echter af te schermen met mijn lichaam lukte dat meestal toch nog wel aardig goed,

Playa del Silencio - zee-anemonen - 2 (Cudillero, Asturië, Spanje)Playa del Silencio - zee-anemonen - 2 (Cudillero, Asturië, Spanje)

Ook de ISO moest aardig omhoog naar ISO 800 of zelfs 1600, omdat de sluitertijden anders erg lang werden. De bewegende 'armpjes' werden dan vegen i.p.v. scherpe tentakels.

Playa del Silencio - zee-anemonen - 3 (Cudillero, Asturië, Spanje)Playa del Silencio - zee-anemonen - 3 (Cudillero, Asturië, Spanje)

Op een gegeven moment kwamen ook bij deze baai de donkere luchten aanzetten, maar de zon wist er nog net doorheen te schijnen, en uiteindelijk zijn de regenbuien net langs ons getrokken en konden we dus nog even door blijven fotograferen.

Playa del Silencio - dreigende luchten (Cudillero, Asturië, Spanje)Playa del Silencio - dreigende luchten (Cudillero, Asturië, Spanje)

Het werd intussen de donker voor de zee-anemonen, dus ben ik maar weer even terug gegaan naar de mooi gekleurde rotsen.

Playa del Silencio - rotskunst - 3 (Cudillero, Asturië, Spanje)Playa del Silencio - rotskunst - 3 (Cudillero, Asturië, Spanje)

Het minder felle avondlicht zorgde voor mooie gesatureerde kleuren en minder uitgebeten lichte delen.

Playa del Silencio - rotskunst - 4 (Cudillero, Asturië, Spanje)Playa del Silencio - rotskunst - 4 (Cudillero, Asturië, Spanje)


Uiteindelijk was het al zo laat dat we de zonsondergang ook nog wel wilden afwachten.
Jammer genoeg bleek die niet spectaculair te worden, omdat er toch teveel wolken kwamen aandrijven.

Playa del Silencio - laatste licht (Cudillero, Asturië, Spanje)Playa del Silencio - laatste licht (Cudillero, Asturië, Spanje)

We konden echter nog wel eens in de herkansing, want we zouden nog wel een paar dagen in Luarca blijven :-)

En dus volgen er binnenkort nog wel één of twee blogjes met het vervolg van onze vakantie, want we hebben nog veel meer moois gezien en heb nog een stapel mooie foto's!


Reacties (6) -

 • Dick Vermeij

  5-6-2015 15:33:22 |

  Dat ziet er allemaal prachtig uit. Noord-Spanje is inderdaad erg mooi (weet ik nog uit de tijd dat ik niet fotografeerde...). De foto's met de lange sluitertijden geven heel fraaie resultaten (zal met een ND8-filter denk ik niet lukken). Ook prachtig zijn de zee-anemonen.
  Groet, Dick

 • Ton Vernes

  5-6-2015 15:35:40 |

  Mooie blog Wouter en de foto's doen weer goede herinneringen oproepen.

 • Annelore Smet

  5-6-2015 19:18:43 |

  Prachtige foto's en een mooi artikel

 • Brigitte van Krimpen

  6-6-2015 11:20:39 |

  Woww, prachtige foto's weer Wouter en een mooi verhaal erbij.
  Wat moet dat genieten zijn daar
  Groetjes,
  Brigitte

 • Jody Zweserijn

  9-6-2015 17:41:54 |

  Tjonge Wouter. Wat heb je een fantastisch mooie serie foto's gemaakt. In de eerste plaats dikke complimenten! Compositie technisch zitten ze allemaal heel goed in elkaar. De kleuren zijn ronduit spectaculair! Zon, geen zon, regenwolken, het maakt allemaal niets uit. Ik had alle foto's zelf gemaakt willen hebben. Maar om een favoriet te kiezen is het toch de liggende foto Playa de las Catedrales. Overigens, in vergelijking met de staande foto wordt daar de voorgrond toch behoorlijk in elkaar gedrukt.
  Ik ben benieuwd naar de volgende blog.

  Hartelijke groetjes, Jody

 • Loes Belovics

  14-6-2015 09:43:27 |

  Hoi Wouter,

  Ik sluit me helemaal aan bij de woorden van Jody, alleen gaat mijn voorkeur uit naar de staande versie van Playa de las Catedrales omdat je daar meer ruimte hebt voor die mooie lucht.
  De beelden van Playa Amia met die rotsranden springen er voor mij uit, werkelijk schitterend!
  Van de monoliet ga ik voor de eerste,  die vind ik interessanter om te zien dan de tweede,  hoewel die ook fraai is hoor.
  De rotskunst en zee-anemonen zijn ook een lust voor het oog,  wat een prachtige kleuren.

  Het lijkt me daar een paradijs om te fotograferen,  en geweldige ontdekking van Theo,  en weer iets om op mijn wensenlijstje te zetten ;-)

  Groetjes Loes

Reacties zijn gesloten