Mistig kootwijkerveen

Vrijdag 20 maart, de ochtend van de zonsverduistering...

Meerkoet in een mistig ven (Kootwijkerveen)Meerkoet in een mistig ven (Kootwijkerveen)

De hele week had ik berichten gehoord en gezien over de zonsverduistering, maar de weersverwachting was: bewolkt en regenachtig. Kansloos dus... Tot ik ineens donderdagavond de weersverwachting zag, en het een mistige ochtend zou worden met in het midden en zuiden kans op openbrekende bewolking.

Toch maar snel plannen gemaakt: op naar het Kootwijkerveen bij zonsopkomst en daarna evt. naar Kootwijkerzand voor de zonsverduistering.

Rietkragen in de mist (Kootwijkerveen)Rietkragen in de mist (Kootwijkerveen)

Even voor half zeven 's morgens stond ik dus aan de rand van het ven, wachtend op de zonsopkomst om 06.40u.
Er zwommen een paar kuifeenden mooi voor een karakteristieke boom, maar de zon kwam helaas niet door de bewolking en mist heen :-(

Gelukkig was het wel een heerlijke serene ochtend, stil, mistig, met heerlijke vogelgeluiden om me heen.
De volgende foto is bijna hetzelfde als de allereerste foto, maar nu zwemt de meerkoet wat meer links in beeld. Wat vinden jullie: de eerste het mooist, of deze?!?

Meerkoet in een mistig ven - 2 (Kootwijkerveen)Meerkoet in een mistig ven - 2 (Kootwijkerveen)

Vrijwel vanaf het begin hoorde ik ganzen, een specht, koolmees, buizerd, en... dodaars!
Wat een prachtig geluid maken die toch.
Maar ook zwommen er een paar wilde eenden rond, met het mannetje nog steeds in prachtkleed (niet dat dit op de volgende foto goed te zien is ;-) ).

Wilde eend in de mist (Kootwijkerveen)Wilde eend in de mist (Kootwijkerveen)

Op de volgende foto zijn de kleuren iets beter zichtbaar:

Wilde eend tussen het riet (Kootwijkerveen)Wilde eend tussen het riet (Kootwijkerveen)

 

Op mijn zoektocht naar de dodaars (die meestal niet te fotograferen dicht tegen de kant bij het riet zaten of juist ver weg op het ven) zag ik ook een gans zwemmen.
Ik moest een tijdje wachten tot hij op de juiste plek mijn al ingekadere beeld in kwam zwemmen, maar dat was het wachten wel waard.

Gans in serene sfeer (Kootwijkerveen)Gans in serene sfeer (Kootwijkerveen)

Uiteindelijk ben ik weer teruggelopen naar mijn eerste plek, die met de kuifeenden voor de boom. Het licht was intussen wat beter geworden, maar nog steeds geen zon door de wolken en mist helaas...

Kuifeenden in optocht (Kootwijkerveen)Kuifeenden in optocht (Kootwijkerveen)


Tja, en die zonsverduistering? Ik heb hem meegemaakt van 06.40u tot 12u: door de bewolking was er al die tijd geen zon te zien... :-(

Ach, over iets van 11 jaar geloof ik weer een herkansing, en voorlopig heb ik weer enorm genoten van mijn vroege foto-uitstap (de eerste sinds tijden weer) met de mist, Dodaars en andere watervogels :-)


Reacties (3) -

 • Yvonne - Incanto Images

  28-3-2015 19:25:55 |

  Wat was je al vroeg op stap, een mooi plekje om in de mist op de kiek te zetten, ik zeg foto 2, dat is het gevoel. Je laatste foto blijft ook wel hangen. Jammer dat de zonsverduistering zich niet heeft laten zien op dat plekje, hier zat ook alles pot dicht. Je hebt er een mooie serie aan over gehouden.

  Groetjes Von

 • Dick Vermeij

  30-3-2015 11:28:51 |

  Het Kootwijkerveen, ja dat ken ik wel (een beetje). Elk jaar verblijven wij een weekje in Beekbergen - om te wandelen en te fietsen - en maken dan steevast een prachtig fietsrondje dat ook langs deze plek komt. Het is onze vaste lunchplek. Van foto's maken komt het dan helaas niet... Prachtige sfeervolle beelden laat je hier zien (zo zie ik het nooit!). Dan het geluid van de Dodaars: bedankt voor de link. Ik heb dat karakteristieke geluid al vaak gehoord, maar nooit kunnen plaatsen bij welke vogelsoort dan ook. Weer wat geleerd!
  Groeten, Dick

 • Loes Belovics

  8-4-2015 17:27:49 |

  Wat een heerlijke rustige sfeerbeelden,  zo mooi hoe je telkens de watervogels een plekje in je compositie hebt weten te geven.  Nr 1 of 3?  Moeilijk, ik dacht eerst 3, maar ik twijfel.

  Is dit eigenlijk niet veel mooier om te zien dan de zonsverduistering?  ;-)

  Groetjes Loes

Reacties zijn gesloten