Mijn eerste paddenstoelen in 2015 - setting the stage

Paddenstoel met vleugels (Maartensdijkse bos, Maartensdijk)Paddenstoel met vleugels (Maartensdijkse bos, Maartensdijk)

Geheel tegen mijn gewoonte in (volgens mij) heb ik een deels Engelse titel gebruikt. Sommige dingen zijn nu eenmaal in het Nederlands niet echt lekker te verwoorden... En het zette me ook wel aan het denken: zou ik mijn blog eigenlijk niet in het Engels moeten gaan schrijven, om zo een veel groter potentieel publiek aan te boren?
Ach, ik zal het nog eens goed overdenken.

Met zijn drieën (Maartensdijkse bos, Maartensdijk)Met zijn drieën (Maartensdijkse bos, Maartensdijk)


Ik was dit keer naar het Maartensdijkse bos gegaan, omdat ik daar al eerder flink wat paddenstoelen had gezien, en het een niet al te donker en dicht bos is (tenminste, dat dacht ik toen ik op pad ging, maar met al het blad nog aan de bomen was het toch best donker).

Met zijn drieën - 2 (Maartensdijkse bos, Maartensdijk)Met zijn drieën - 2 (Maartensdijkse bos, Maartensdijk)

Gelukkig scheen de zon af en toe door de bladeren heen, zodat ik toch wat met het licht kon spelen. En ook een klein led-zaklampje kwam best van pas af en toe.

Geïnspireerd door de prachtige foto's van Misja Smits wilde ik dit keer toch ook eens proberen om die fraaie sfeer op te roepen.
De "foto met bokeh lichtcirkels" doet het toch ook altijd goed, zeker met deze mooie pasteltinten.

Drie paddenstoelen in mooi licht met bokeh (Maartensdijkse bos, Maartensdijk)Drie paddenstoelen in mooi licht met bokeh (Maartensdijkse bos, Maartensdijk)

Ik ben dus tijden bezig geweest met drie minieme mycena's, steeds weer wat anders proberend. Een minieme verschuiving van camerapositie en/of het zonlicht levert meteen weer een andere foto op:

Drie paddenstoelen in mooi licht met bokeh - 2 (Maartensdijkse bos, Maartensdijk)Drie paddenstoelen in mooi licht met bokeh - 2 (Maartensdijkse bos, Maartensdijk)

Maar door het gebruik van andere "requisieten" die ik in de buurt vond, ontstond langzaam maar zeker het beeld dat ik voor ogen had. De volgende drie foto's zijn toch wel mijn favorieten van deze blog:

Tussen de coulissen (Maartensdijkse bos, Maartensdijk)Tussen de coulissen (Maartensdijkse bos, Maartensdijk)

 

Tussen de coulissen - 2 (Maartensdijkse bos, Maartensdijk)Tussen de coulissen - 2 (Maartensdijkse bos, Maartensdijk)


Tussen de coulissen - 3 (Maartensdijkse bos, Maartensdijk)Tussen de coulissen - 3 (Maartensdijkse bos, Maartensdijk)


Tevreden met wat ik intussen gefotografeerd had en een beetje uitgeput qua mogelijkheden ben ik weer een stuk verder gelopen. Het aantal paddenstoelen viel me echter niet mee. Gelukkig stonden verderop weer een groter groepje mycena's bij elkaar. Dat is dan altijd mooi spelen met (on)scherpte.

Schilderachtige sfeer met paddenstoelen (Maartensdijkse bos, Maartensdijk)Schilderachtige sfeer met paddenstoelen (Maartensdijkse bos, Maartensdijk)

Focus (Maartensdijkse bos, Maartensdijk)Focus (Maartensdijkse bos, Maartensdijk)


Gelukkig stond er ook nog een ander soort paddenstoeltje, en met wat rood blad als voorgrond kon ik weer een andere sfeer creëren:

Paddenstoel in een V (Maartensdijkse bos, Maartensdijk)Paddenstoel in een V (Maartensdijkse bos, Maartensdijk)


En als laatste een foto die ik zelf ook erg kan waarderen. Weer heel anders dan de andere drie toppers hierboven, maar ook met mooie schilderachtige voorgrond en mooi verlicht paddenstoeltje:

Paddenstoel-aquarel (Maartensdijkse bos, Maartensdijk)Paddenstoel-aquarel (Maartensdijkse bos, Maartensdijk)


Het was/is heerlijk om zo weer eens een hele andere paddenstoelen-serie te kunnen maken dan ik al eerder heb gemaakt!
En hopelijk lukt het om bij andere onderwerpen ook weer zo'n nieuwe draai er aan te kunnen geven.

Overigens ben ik op dit moment ook veel bezig met architectuur-fotografie, ik merk dat ik het erg verfrissend vind om eens iets heel anders op te pakken. Hopelijk daarvan binnenkort ook eens een blogje...


Reacties (3) -

 • dick vermeij

  8-10-2015 13:31:47 |

  Hoi Wouter,

  Nou, als het je bedoeling was om sfeervolle laatjes te schieten, dan is dat prima gelukt. Allemaal lekker schilderachtige tafereeltjes. Mooi hoor.
  Ben benieuwd naar je resultaten met architectuur. Dat zijpaadje bewandel ik ook af entoe.

  Groet, Dick
  NB: vertalen in Engels is een hoop extra werk. Daar is Google Translate goed voor, toch? Alleen wat Engelse Tags toevoegen misschien?

 • Loes Belovics

  19-10-2015 11:40:38 |

  Hoi Wouter,

  Wat heb je heerlijk met deze paddenstoeltjes gespeeld.  De Misha-inspiratie is goed terug te zien in de beelden, vooral bij de laatste twee,  die ik door de kleuren misschien wel de mooiste vind.

  Jouw favorieten zijn niet helemaal mijn favorieten,  de coulissen van varens komen me hier en daar net wat te nadrukkelijk over, en daardoor wat onnatuurlijk.

  Maar laat ik niet zeuren,  foto's als deze serie heb ik zelf helaas nog niet kunnen maken,  het wil bij mij niet zo. Dus toch alom bewondering hier!

  Over je idee om je blog in het Engels te maken:  Mocht je daartoe besluiten,  blijf dan daarnaast ook alsjeblieft in het Nederlands schrijven?  Dat leest toch net wat prettiger.

  Groetjes Loes

 • Ghita

  15-11-2015 12:30:48 |

  Mooie herfstserie, waarbij ik foto 9 het mooiste vind. De varen omlijsting vind ik bij foto 7 en 8 heel mooi, bij de foto's erboven vallen ze toch wat teveel op.
  groetjes Ghita

Reacties zijn gesloten