Kootwijkerzand - 's morgens vroeg met rijp en ruig haarmos

Net voor zonsopkomst (Kootwijkerzand)Net voor zonsopkomst (Kootwijkerzand)

Eind februari was het overdag heerlijk helder winterweer en 's nachts vroor het een paar graden. Iedere ochtend op mijn fiets naar mijn werk zag ik dat het gras, de dorre blaadjes en de narcissen onder een laagje rijp zaten.

Dus, mede geïnspireerd door een foto van Jan Vermeer van haarmos met een laagje rijp, besloot ik om vrijdagochtend eens vroeg op pad te gaan naar het Kootwijkerzand. En dit keer had ik mijn eigen leerpunten ter harte genomen: alle filters en filter-adapters had ik meegenomen, en ik was bijna een uur vóór zonsopkomst (= 07:30u die dag) op de parkeerplaats.

Net voor zonsopkomst - nu verticaal genomen (Kootwijkerzand)Net voor zonsopkomst - nu verticaal genomen (Kootwijkerzand)


Dat leverde wel meteen een klein dilemma op. Want de toegang tot het gebied is eigenlijk pas vanaf zonsopkomst toegestaan, maar ik wilde natuurlijk wel de zonsopkomst ergens op de zandduinen fotograferen. Er vanuit gaande dat ik in mijn eentje, in alle stilte en lopend over het zand, niets zou verstoren ben ik toch maar op pad gegaan.


Er lag inderdaad overal een mooi laagje rijp, alleen had ik op wat minder bewolking gerekend gezien de weersverwachtingen.
Gelukkig was er nog wel een randje rode lucht te zien, en de dreigende wolken geven toch ook wel een lekkere sfeer.

Graspollen en rode lucht (Kootwijkerzand)Graspollen en rode lucht (Kootwijkerzand)


Vrijwel vanaf de eerste foto was ik heel erg bewust op zoek naar mooie voorgronden in de foto.
Ik zit duidelijk in de fase "Bewust onbekwaam" op het gebied van de landschapsfotografie. Ofwel: ik weet dat ik er nog niet zo heel erg goed in ben, maar weet ook wel dat en hoe het wellicht beter zou kunnen.

Zoeken naar diepte in het beeld (Kootwijkerzand)Zoeken naar diepte in het beeld (Kootwijkerzand)


Zeker met een groothoeklens, zoals de door mij gebruikte 16-35mm, is het nodig om heel erg dichtbij een interessant voorgrond-onderwerp te gaan zitten. En op die manier te proberen om minimaal een interessante voor- én achtergrond in de foto te krijgen. Alléén een mooie lucht is echt niet voldoende, en alléén een mooi onderwerp in de voorgrond ook niet.

Zee-egels van gras en rijp (Kootwijkerzand)Zee-egels van gras en rijp (Kootwijkerzand)


Ook bij de volgende foto heb ik geprobeerd om met lijnen je blik door de foto te leiden, van voorgrond naar achtergrond.
En zo was ik toch ook eigenlijk best wel blij met de fraaie wolkenlucht die er was :-) 

Rijp, zand en vliegdennen (Kootwijkerzand)Rijp, zand en vliegdennen (Kootwijkerzand)


Op een gegeven moment was het mooie licht wel verdwenen en werd het behoorlijk grijs.
Tijd om eens op zoek te gaan naar het ruige haarmos, waar ik toch ook voor was gekomen.

Al lopend zag ik dit stilleven op de grond. De ronde vorm en de warrige sprieten trokken mijn blik, en door de rijp had dit net even wat extra's gekregen.
Ik twijfel alleen of ik de foto wellicht nog iets moet croppen links en boven?!?

Detail op de grond (Kootwijkerzand)Detail op de grond (Kootwijkerzand)


Al zoekende naar het mos kwam ik ineens ook diverse paddenstoeltjes tegen. Ook hier gaf dat hele fijne laagje rijp weer net dat beetje extra aan de foto, anders zou dit volgens mij vrij saai zijn geworden.

Paddenstoeltje met rijp (Kootwijkerzand)Paddenstoeltje met rijp (Kootwijkerzand)


En bij de volgende foto heb ik was gespeeld met de witbalans (thuis):

Schotelantenne (Kootwijkerzand)Schotelantenne (Kootwijkerzand)

 

Deze boomstam geeft de foto ook lekker veel diepte. Ik heb er van alle kanten omheen gelopen, maar zo zit er wat mij betreft wel weer een mooie lijn in die je naar achter in het beeld leidt. Jammer genoeg was de lucht op dat moment wel erg grijs, dus die hoefde maar een héél klein stukje in beeld.

Boomstam in het zand (Kootwijkerzand)Boomstam in het zand (Kootwijkerzand)


Eindelijk kwam ik dan toch ook het ruig haarmos tegen. Van een afstandje kleurde het prachtig rood, en het contrast met het gele zand en het witte rijp zorgde voor een mooi beeld. Maar hoe leg je dat nou vast op een interessante manier?
Hoe dichterbij je bij het mos komt, hoe minder rood het lijkt te zijn! Met een groothoeklens kon ik er dus weinig van maken. Dan maar de 70-200mm erbij, zodat het ook wat meer in elkaar gedrukt zou worden.
Maar helaas, beter dan onderstaande foto is me niet gelukt. Wel aardig, maar ik ben er niet echt tevreden mee...

Rood Ruig haarmos (Kootwijkerzand)Rood Ruig haarmos (Kootwijkerzand)


Het werd dus tijd voor de macro-lens en de mosjes met rijp.
De temperatuur was intussen echter al aardig opgelopen tot ruim boven het vriespunt, en de rijp was eigenlijk allemaal al verdwenen toen ik eindelijk wat fotogenieke mosjes gevonden had... :-(
Ach ja, dan maar mosjes met waterdruppels, ook leuk!

Ruig haarmos met waterdruppels (Kootwijkerzand)Ruig haarmos met waterdruppels (Kootwijkerzand)


Ruig haarmos met waterdruppels - 2 (Kootwijkerzand)Ruig haarmos met waterdruppels - 2 (Kootwijkerzand)


Op een stukje dat wat meer in de schaduw lag (of zo?) vond ik nog wel een aantal paddenstoeltjes waar nog wat rijp op zat.
Met het rode mos op de achtergrond en een rood blaadje op de voorgrond en de blauw-grijze lucht ontstond zo een mooi kleurenpalet.

Paddenstoeltje met rijp voor het rode haarmos (Kootwijkerzand)Paddenstoeltje met rijp voor het rode haarmos (Kootwijkerzand)


Ik merkte wel dat het vroege opstaan zijn tol eiste, want tegen 10.30u had ik het wel gehad en lukte het niet echt meer om nog geïnspireerd aan het fotograferen te blijven.

En dat was eigenlijk maar goed ook, want ik had mijn vader beloofd om tegen 11:00u te komen helpen met installeren van Windows 10... en het was toch best nog wel een eindje lopen naar de parkeerplaats en rijden naar Wageningen vanaf het Kootwijkerzand... ;-)


Reacties (9) -

 • Annelore

  24-3-2016 19:49:07 |

  Weer heel fraaie foto's Wouter !!

 • Jacques Cornette

  24-3-2016 21:13:14 |

  Dag Wouter

  Prachtige reeks foto's. Proficiat ! Fantastische kleuren en scherpte !

  Met vriendelijke groeten,

  Jacques Cornette

 • Iris Waanders

  25-3-2016 15:25:02 |

  Mooie serie foto's van fraaie natuuromstandigheden. Ik ben met je eens dat de wolken juist iets extra's geven. Je foto's zijn mooi zacht van kleur en stralen een fijne sfeer uit vind ik. De knallende haarmosjes zijn ook leuk, voor mij persoonlijk trouwens wel wat druk, maar dat is smaak. leuk je verhaal erbij. Is het  overigens gelukt met Windows 10? Ik durf dat zelf nog steeds niet aan ;-)

 • Maggia Swets

  26-3-2016 14:41:08 |

  De mooie sfeer ,en de zachtheid van de kleuren ,zijn betoverend!
  De foto's van de Veluwezoom ,en de daarop geïnspireerde schilderijen zijn erg mooi geworden!

  Maggia

 • Ghita

  26-3-2016 16:37:41 |

  Wat leuk, ik ben net terug van een midweek Kootwijkerzand. Ik weet niet waar jij precies geweest bent, want wij zijn vooral in de omgeving van Radio Kootwijk geweest, en daar was niet zoveel zand.
  Prachtige foto's, die rijp voegt wel wat toe, en jij had mooie luchten in het begin (wij hadden 100 tinten grijs, de hele week)...Dat ruig haarmos is echt supermooi gefotografeerd, met die druppeltjes. Ik heb dat ook gevonden afgelopen week en wat macro pogingen gedaan, ik vond het ontzettend moeilijk om dit mosje te fotograferen. Die paddenstoeltjes zijn erg leuk.
  groetjes Ghita

  • Wouter

   27-3-2016 15:51:44 |

   Hoi Ghita,

   Bedankt voor jouw uitgebreide reactie en complimenten :-)
   Geen idee of je dit antwoord nog eens leest, maar wie weet...

   Ik ben meer westelijk geweest dan jij bij Radio Kootwijk. In de buurt van Radio Kootwijk is inderdaad al het zand al aardig begroeid geraakt met mos en struikjes. Maar als je daarvandaan westelijk loopt, dan kom je vanzelf bij de echte zandverstuiving.
   Of je kan, zoals ik gedaan hebt, aan de westkant parkeren en daar dan meteen het zand oplopen bij de uitkijktoren.

   Groetjes, Wouter

 • Jody Zweserijn

  27-3-2016 11:46:22 |

  Ha die Wouter, Bewust Onbekwaam? Nou, maak er maar Onbewust Bekwaam van. Jouw foto's zijn over het algemeen heel verzorgd en je denkt er goed over na. Natuurlijk blijft er als amateur altijd veel te leren en valt er veel op te steken van anderen. Dat maakt je niet onbekwaam.... Afijn. Je had mooie omstandigheden en  het soort lucht is toch wel mijn favoriet. Aan de eerste foto's kan ik goed zien dat je naar kijklijntjes gezocht hebt. Dat is best goed gelukt. De boomstronk is in potentie een hele mooie foto. Jammer dat het onderste puntje van de stronk er niet op staat. Verder vroeg ik me af of je misschien meer ruimte had moeten laten om de boompjes op de horizon wat rechter te kunnen zetten (effect van groothoeklens). Ik vind je "schotelantenne" de mooiste uit de serie, vanwege de vlakverdeling, het licht en de mooie en duidelijk frisse kleuren. Mooie serie, Wouter, en leuk om je verhaal te lezen. Groetjes, Jody

 • Yvonne - Incanto Images

  28-3-2016 12:31:31 |

  Wat een goed idee om even naar Kootwijk te gaan met dit prachtige ochtend weer. En gelukkig alles in de tas gedaan. Zo heb je je prachtig kunnen uitleven op de paddenstoel, mosjes en boomstammen. Vooral de paddenstoel foto waarbij je thuis hebt gespeeld met de witbalans is prachtig geworden.

  Groetjes Von

 • Loes Belovics

  8-4-2016 15:40:18 |

  Jody schrijft precies wat ik ook dacht:  met dat Bewust onbekwaam valt het wel mee met jou ;-)
  De landschappen vind ik in deze serie zelfs de mooiste foto's, vooral de eerste drie en de zee-egels.
  Prachtige composities en heel mooie kleuren.
  Die rode mosjes mogen er natuurlijk ook zijn.  Je had een succesvolle ochtend,  bekwaam of niet ;-)

  Groetjes Loes

Reacties zijn gesloten