Hindeloopen: paaltjes in het IJsselmeer bij zonsondergang

Paaltjes in het IJsselmeer - 1 (Hindeloopen)Paaltjes in het IJsselmeer - 1 (Hindeloopen)

(Zoals in al mijn blogs: klik op de foto voor een grotere versie!)

Op zondag 11 juni hadden we weer de jaarlijkse familiedag van Carin's kant. Dit keer was dat in Lemmer, en zoals we dat vaak doen hebben we er een lekker lang weekendje weg van gemaakt.

We waren nog nooit in Gaasterland geweest, dus op vrijdag gingen we richting het hoge noorden om daar te gaan wandelen, fietsen en natuurlijk fotograferen.

Paaltjes in het IJsselmeer - 2 (Hindeloopen)Paaltjes in het IJsselmeer - 2 (Hindeloopen)

Ik had van tevoren al wat onderzoek gedaan naar mooie fotolocaties bij het IJsselmeer. Een paar jaar geleden heb ik bij Stavoren eens een fotoworkshop bij Bas Meelker gevolgd, maar de zon gaat in deze tijd van het jaar véél noord-westelijker onder dan tijdens die workshop.

Vandaar dat we op onze sight-seeing tour in Workum en Hindeloopen ook meteen maar even wat potentiële foto-locaties gescout hebben. Workum viel me wat tegen en het was er erg druk met kite-surfers, dus mijn doel voor die avond was Hindeloopen.

Paaltjes in het IJsselmeer - 3 (Hindeloopen)Paaltjes in het IJsselmeer - 3 (Hindeloopen)

Na een lekker diner in ons hotel in Oudemirdum (met ook mijn schoonouders, die hadden ook een lang weekend van de familiedag gemaakt) kon ik rustig om half negen op pad. Dan scheelt het toch wel als je al weet waar je naar toe wilt gaan!

Paaltjes in het IJsselmeer - 4 (Hindeloopen)Paaltjes in het IJsselmeer - 4 (Hindeloopen)

Ik had 3 mooie locaties met paaltjes gevonden, dus het was wel keuzes maken toen ik er eenmaal was. En ook in de nabewerking was het keuzes maken, want ook de foto's lenen zich ook wel voor een zwart-wit bewerking.

Paaltjes in het IJsselmeer - 5 (Hindeloopen)Paaltjes in het IJsselmeer - 5 (Hindeloopen)


Maar net rond zonsondergang kwamen de mooie kleuren toch wel tevoorschijn, ook al was het redelijk onbewolkt geworden.

Paaltjes in het IJsselmeer - 6 (Hindeloopen)Paaltjes in het IJsselmeer - 6 (Hindeloopen)


Rotsje in het IJsselmeer (Hindeloopen)Rotsje in het IJsselmeer (Hindeloopen)


Snel door naar de derde locatie, die nog iets meer richting ondergaande zon lag. Daar zat dus nog iets meer kleur in de lucht, ook toen de zon al eenmaal onder was.
Ik was op dat moment overigens al weer helemaal alleen, alle mensen die de zonsondergang kwamen bekijken op de dijk waren direct na zonsondergang al weer verdwenen...

Paaltjes in het IJsselmeer bij zonsondergang - 7 (Hindeloopen)Paaltjes in het IJsselmeer bij zonsondergang - 7 (Hindeloopen)

Het was intussen al ruim half elf, hoogste tijd om in de auto te springen en weer naar het hotel terug te rijden...
(een alcohol-controle net buiten Hindeloopen zorgde toch voor wat oponthoud, maar gelukkig waren mijn biertje en glaasje wijn tijdens het eten al weer verdwenen - volgens de agent was het resultaat 'perfect'  :-) )

De volgende dag hebben we een heerlijke fietstocht gemaakt door Gaasterland, langs dorpjes zoals Rijs, Balk, en Sloten. En door de bossen en langs de 'kliffen'.

En 's avond volgde weer hetzelfde ritueel als vrijdag: eerst lekker uit eten, en toen weer naar Hindeloopen met camera, statief en filterset.

Paaltjes in het IJsselmeer bij zonsondergang - 8 (Hindeloopen)Paaltjes in het IJsselmeer bij zonsondergang - 8 (Hindeloopen)

De omstandigheden waren wel heel anders: totaal windstil en geen wolkje aan de lucht (al zag dat er tot een uur vóór zonsondergang nog heel anders uit, met veel bewolking!).

Hetzelfde was wel dat ik alle foto's genomen heb met een Lee Big Stopper filter, om zo (erg) lange sluitertijden te krijgen. Hierdoor wordt het water mooi 'zacht' en eventuele wolken worden ook als strepen weergegeven (als er tenminste een beetje wind staat). 

En ik had de foto's van de eerste avond goed bekeken, om te beoordelen wat er beter zou kunnen en wat de mooiste composities waren. 

Paaltjes in het IJsselmeer bij zonsondergang - 9 (Hindeloopen)Paaltjes in het IJsselmeer bij zonsondergang - 9 (Hindeloopen)


Ook de kleuren worden door de lange sluitertijd nog intenser en mooier door de sensor geregistreerd.

Paaltjes in het IJsselmeer bij zonsondergang - 10 (Hindeloopen)Paaltjes in het IJsselmeer bij zonsondergang - 10 (Hindeloopen)


Door ook nog gebruik te maken van de techniek "ETTR - expose to the right" lukt het nog beter om de mooie kleuren vast te leggen. Bij ETTR probeer je zover over te belichten dat de witte hooglichten net niet uitgebeten worden, maar je in de RAW foto zoveel mogelijk informatie hebt. Het histogram van de foto zit dan dus helemaal tegen de rechterkant aan.
Zo krijg je ook die fraaie pasteltinten:

Paaltjes in het IJsselmeer bij zonsondergang - 11 (Hindeloopen)Paaltjes in het IJsselmeer bij zonsondergang - 11 (Hindeloopen)


Ook vind ik het altijd leuk om in de nabewerking nog wat te 'spelen' met de witbalans. Zeker bij zonsondergang foto's heeft de auto witbalans van de camera er vaak moeite mee om de warme, mooie kleuren vast te houden.
Dit kan je dus bij RAW foto's in de nabewerking zelf goed naar eigen smaak aanpassen. Bij deze laatste foto heb ik iets meer paars toegevoegd, zodat de kleuren meer zijn zoals ik ze op dat moment daar zag / waarnam.

Paaltjes in het IJsselmeer bij zonsondergang - 12 (Hindeloopen)Paaltjes in het IJsselmeer bij zonsondergang - 12 (Hindeloopen)


Al met al best een lang blogje weer, met veel vergelijkbare foto's. Maar ik wilde juist laten zien dat je op één locatie (Hindeloopen) toch heel ander soort foto's kan maken in korte tijd... Zeker als je er meerdere keren naar toe kan gaan. 


Reacties (3) -

 • Cornette

  9-7-2017 09:34:02 |

  Dag Wouter

  Proficiat ! Prachtige opnames ! Heel mooie kleuren !

  Met welk objectief gemaakt ?

  Met vriendelijke groeten

  Jacques Cornette

  • Wouter

   9-7-2017 13:31:18 |

   Dank je Jacques :-)
   De laatste heb ik met de Tamron 24-70mm lens gemaakt, alle anderen met de Canon 16-35 mk2.

   Groet, Wouter

 • Jody Zweserijn

  12-7-2017 20:20:25 |

  Mooie rustieke opnamen met hele fijne kleuren!

Reacties zijn gesloten