Helgoland - Jan-van-genten en fotografen walhalla

Jan-van-genten (Helgoland)Jan-van-genten (Helgoland)

Vier jaar geleden ben ik al eens op Helgoland geweest samen met Carin. En heb toen genoten van de Jan-van-genten en zeehonden op dit Duitse waddeneilandje.
Maar toen Jody Zweserijn mij vorig jaar september vroeg of ik nog een keer mee wilde gaan in juni 2018, was ik meteen enthousiast. Jody had al afgesproken met Mariska Stam om er heen te gaan. En nadat bleek dat Carin en ik geen andere (vakantie)plannen zouden hebben, heb ik meteen een kamer geboekt. Om de verhouding wat meer gelijk te krijgen, heb ik op mijn beurt Dennnis Potman meegevraagd.

Zo vertrokken ik op maandag 11 juni naar Cuxhaven, via Zwolle om Dennis op te pikken. En in Cuxhaven gingen we met z'n vieren aan boord van de catamaran, om een kleine anderhalf uur later in Helgoland aan te komen. Klaar voor ruim 3 dagen fotografie :-)

In deze eerste blog over Helgoland stel ik vooral mijn foto's centraal.

Jan-van-genten in zwart-wit en high key

Van te voren had ik een aantal soorten foto's in mijn hoofd die ik graag wilde gaan maken. Uiteraard geïnspireerd door de vele foto's die op Internet te vinden zijn. Foto's in high key (overbelicht) en zwart-wit was één van die categorieën foto's.

Jan-van-gent - portret in high key (Helgoland)Jan-van-gent - portret in high key (Helgoland)


Jan-van-genten - doodssteek of liefdesbetuiging (Helgoland)Jan-van-genten - doodssteek of liefdesbetuiging (Helgoland)


Jan-van-gent - sierlijke vorm in zwart-wit (Helgoland)Jan-van-gent - sierlijke vorm in zwart-wit (Helgoland)


Jan-van-gent - de schreeuw (Helgoland)Jan-van-gent - de schreeuw (Helgoland)


Heerlijk was het om van maandagmiddag t/m donderdagochtend alle tijd te hebben voor het fotograferen van de Jan-van-genten. Genoeg tijd om veel uit te proberen.

Jan-van-genten met de groothoek lens

Het is heel verleidelijk (zeker voor mij) om meteen de zoomlens te pakken en zoveel mogelijk portretten te gaan maken. Maar ik had me voorgenomen ook met de groothoeklens aan de slag te gaan.
Het grote voordeel van Helgoland is dat je zo dicht bij de vogels kan komen, en ze alle aandacht (van dichtbij) wel gewend zijn.

Jan-van-genten - met groothoeklens (Helgoland)Jan-van-genten - met groothoeklens (Helgoland)


Jan-van-genten - met groothoeklens 2 (Helgoland)Jan-van-genten - met groothoeklens 2 (Helgoland)

Jan-van-genten - Gezellig samen op de rotspunt (Helgoland)Jan-van-genten - Gezellig samen op de rotspunt (Helgoland)


Jan-van-genten - Net na zonsopkomst (Helgoland)Jan-van-genten - Net na zonsopkomst (Helgoland)

 

Jan-van-genten in low key

Naast high key is ook low key een techniek die mooie resultaten op kan leveren. Hiervoor moet je 1 á 2 stops onderbelichten, wat zeker op een lichte dag prima kan bij de witte Jan-van-genten. Vlak na zonsopkomst of net vóór zonsondergang zijn mooie momenten om dit uit te proberen, omdat je dan gebruik kan maken van het zachte licht.

Jan-van-gent - In extase - low key (Helgoland)Jan-van-gent - In extase - low key (Helgoland)

Met de 100-400mm lens op 400mm (uiteraard op statief), een randje waar het zachte ochtendlicht precies op viel en een donkere achtergrond in de schaduw.

Jan-van-gent - Intiem moment - low key (Helgoland)Jan-van-gent - Intiem moment - low key (Helgoland)


Jan-van-gent - Met publiek in low key (Helgoland)Jan-van-gent - Met publiek in low key (Helgoland)


Portretten

Weer een ander soort foto's zijn de portretten, waarbij ik vooral wilde spelen met scherpte en onscherpte. Eén Jan-van-gent scherp en een ander onscherp als omlijsting, of een onscherpe als spiegeling/dubbeling van een scherpe, dat soort beelden zocht ik.
En ook hoopte ik wat foto's te kunnen maken met mooie bokeh cirkels in de achtergrond, maar door het vooral bewolkte weer die 4 dagen viel dat niet mee.

Jan-van-gent - Priemende ogen en bokeh (Helgoland)Jan-van-gent - Priemende ogen en bokeh (Helgoland)


Jan-van-genten - Dubbelportret (Helgoland)Jan-van-genten - Dubbelportret (Helgoland)


Jan-van-genten - Veren poetsen (Helgoland)Jan-van-genten - Veren poetsen (Helgoland)


Jan-van-genten - Liefdevolle aandacht voor elkaar (Helgoland)Jan-van-genten - Liefdevolle aandacht voor elkaar (Helgoland)


Jan-van-genten in vlucht

Als laatste wilde ik ook graag foto's maken van (langs) vliegende Jan-van-genten. Liefst met een wat langere sluitertijd, zodat er beweging in de vleugels te zien zou zijn. Of zodat de achtergrond mooi zou vervagen door het meetrekken van de camera tijdens het maken van de foto.
Jammer genoeg bleek ik er niet echt heel goed in te zijn, het aantal foto's dat de prullenbak heeft overleeft is klein. En dat bleken toch ook vaak foto's te zijn met wel een korte sluitertijd...

Jan-van-gent - In vlucht (Helgoland)Jan-van-gent - In vlucht (Helgoland)


Jan-van-gent met straal-aandrijving (Helgoland)Jan-van-gent met straal-aandrijving (Helgoland)


Afsluiting deel 1

In 4 dagen tijd kan je echt heel erg veel foto's maken, en het heeft me erg veel moeite gekost om een kleine selectie te maken.
Omdat dat toch niet helemaal gelukt is, komt er binnenkort nog een tweede blog over Helgoland :-)
Daarin zal ik ook wat meer beschrijven hoe/wat/waar we gefotografeerd hebben, hoeveel moeite we hadden om een tafeltje voor het avondeten te vinden, en hoe we Jeffrey van Daele op dag 1 ontmoet hebben.

Als afsluiter een foto van Mariska en Dennis in actie:

Mariska en Dennis in actie (Helgoland)Mariska en Dennis in actie (Helgoland)Reacties (10) -

 • Jessy

  11-7-2018 20:39:10 |

  Opnieuw een mooie reeks foto's Wouter.
  Leuk om je ervaringen te lezen / volgen.
  Ben er zelf ook geweest half mei 2018.
  Verrukt over het waddeneiland ook.
  Groeten
  Jessy

  • Wouter

   11-7-2018 21:57:50 |

   Dank je wel Jessy :-)
   Ik heb net jouw foto's op FB bekeken, ook een mooie serie.

   Groet, Wouter

 • Mariska Stam

  11-7-2018 22:13:15 |

  Hoi Wouter,

  Prachtige foto's en totaal weer anders als de meeste allround foto's die ik tegenkom van Helgoland. Ook leuke uitleg bij je foto's over de technieken. Ben zeer verrassend over de manier hoe jij de Jan van Genten in beeld hebt gebracht. Ben ook bijna klaar met de beste foto's. Die van jou zijn echt prachtig geworden weer een andere kijk op de Jan van Genten. Trouwens mijn fotografiefoto's breng ik onder op Mariska Stam Fotografie niet onder Mariska Stam. Ben net met Jody naar de kerkuilen schuilhut geweest en heb daar al wel foto's van geplaatst. Ga zo door jij maakt zeker unieke foto's die anderen niet maken...................................

  Groetjes Mariska Stam

  • Wouter

   11-7-2018 22:27:55 |

   Hoi Mariska,
   Dank je voor je leuke en enthousiaste reactie :-)

   Ik ben ook erg benieuwd naar jouw foto's!
   Ik volg je op FB nu ook via jouw pagina "Mariska Stam Fotografie", dus als het goed is zie ik ze binnenkort wel langskomen.

   Groet, Wouter

 • To Vernes

  12-7-2018 08:37:03 |

  Prachtige serie Wouter.
  Ben er nog nooit geweest en wist niet dat je er zo dicht bij kon komen.  
  Aan de foto's te zien heb je goed gebruik gemaakt van de vele mogelijkheden.

  • Wouter

   13-7-2018 09:44:16 |

   Dank je Ton!
   Ja, je kan er echt heel dicht bij komen. En dat zonder ze zichtbaar of merkbaar te verstoren. Geeft dus veel mogelijkheden :-)

   Groet, Wouter

 • Tiny

  12-7-2018 12:28:37 |

  Wouter, bedankt voor het toesturen van deze prachtige foto's. Heel fijn in kleur en vorm, Tiny

 • Jody Zweserijn

  12-7-2018 20:00:16 |

  Ha die Wouter, mooie gevarieerde serie, die afwijkt van die van een aantal jaar terug. Schitterend vind ik de 5de foto. Gewaagde maar geweldige uitsnede en z/w doet het hier extra goed. De 4de van laatste vind ik ook prachtig: bijzonder dynamische pose. Ook ik ben met diverse voornemens naar Helgoland vertrokken en ben met een bijna niet te overzien aantal foto's terug gekomen. Plus nog de foto's waartoe ik door jullie ben aangezet. Ik ben me er nog steeds doorheen aan het worstelen. Mijn vliegbeelden zijn veelal goed gelukt, ik heb er zó veel dat ik er waarschijnlijk ons hele kantoor mee zou kunnen behangen. Ook wel een beetje zonde van de tijd die ik er op Helgoland aan besteed heb...… Mooie cliffhanger naar je volgende blog. Kijk er naar uit. Groetjes, Jody

  • Wouter

   13-7-2018 09:46:51 |

   Dank je Jody voor je uitgebreide en mooie reactie.
   Gelukkig heb je er veel plezier aan beleeft om de vliegbeelden te maken, dus dan is er toch niets mis mee dat je zoveel (goede) foto's hebt?! :-)

   Ik ben benieuwd naar jouw foto's, kom maar op met je blog ;-)

   Groetjes, Wouter

 • Yvonne - Incanto Images

  17-7-2018 09:23:18 |

  Wat een gave serie, dit is echt een feest om naar te kijken. Dit staat ook nog hoog op mijn lijstje. Lijkt mij zo gaaf om er een x heen te gaan. De beelden die je in je hoofd had heb je goed weten uit te voeren. Ik zeg aan de muur...

  Groetjes Von

Reacties zijn gesloten