Helgoland en Düne - Jan-van-genten en zeehonden - en praktische info

Jan-van-genten - een portret, maar dan anders (Helgoland)Jan-van-genten - een portret, maar dan anders (Helgoland)

In mijn eerste blog over Helgoland had ik al beloofd dat ik nog een tweede blog zou gaan schrijven. Enerzijds omdat ik in die paar dagen toch best een heleboel fraaie foto's heb weten te maken. En anderzijds omdat ik nog wat praktische informatie zou geven over onze zelf georganiseerde fotoreis.

Jan-van-genten - Liefde is... samen een nest bouwen (Helgoland)Jan-van-genten - Liefde is... samen een nest bouwen (Helgoland)


In deze blog dus geen extra toelichtingen op mijn foto's, qua technieken en zo is het vergelijkbaar met mijn eerste blog.

Twee Jan-van-genten in close-up (Helgoland)Twee Jan-van-genten in close-up (Helgoland)


De organisatie van onze foto-trip - het hotel

In september 2017 werd ik al door Jody benaderd of ik mee wilde gaan op deze trip. Zij had toen al een 1-persoonskamer weten te boeken voor 50 euro per nacht incl ontbijt. Zelf heb ik pas begin april een 1-persoonskamer geboekt, voor 60 euro per nacht incl. ontbijt. Maar dat was de laatste betaalbare 1-persoonskamer op heel Helgoland. Dennis heeft daarna nog geboekt, en door te bellen naar weer een ander hotel kon dat nog voor 80 euro per nacht. 

Jan-van-genten portret met kleurige achtergrond (Helgoland)Jan-van-genten portret met kleurige achtergrond (Helgoland)

 

Tip 1: Vroeg boeken loont dus zeker, en bellen naar het hotel (als je Duits goed genoeg is) kan ook weer wat schelen.
Tip 2: Boek (net als ik :-) ) als het kan een hotel in het "bovengedeelte" (het Oberland) van Helgoland. Dat scheelt iedere dag weer flink wat sjouwen/traplopen naar de plek waar de Jan-van-genten zitten. En als je ze bij zonsopkomst wilt gaan fotograferen, scheelt het ook weer wat tijd.


Jan-van-gent - low key (Helgoland)Jan-van-gent - low key (Helgoland)


De organisatie van onze foto-trip - de bootovertocht

Als je naar Helgoland wilt gaan, dan kan je daar op twee manieren komen: met een klein Cessna vliegtuigje, of met de boot.
Uiteraard is de boot de meest gebruikte en goedkoopste manier. Je kan dan  in een aantal plaatsen inschepen, en je hebt keuze tussen een langzame en snelle boot. Zie deze pagina met alle opties.

Tip 3: Boek een stoel op de snelle boot (de catamaran) van Helgoline en vertrek uit Cuxhaven. Dan ben je er het snelst, en kan je gewoon (met al je foto-spullen) uitstappen op de kade van Helgoland, in plaats van eerst nog te moeten overstappen in kleine bootjes in de haven van Helgoland.

Tip 4: Je kunt gerust de goedkoopste stoel boeken, onderweg naar buiten kijken heeft niet veel zin. En ik vond het zelf niet uitmaken of je een stoel hebt "vooruit" of "achteruit" varend.

Jan-van-genten - Hofmakerij in low key (Helgoland)Jan-van-genten - Hofmakerij in low key (Helgoland)

Tip 5: De autoreis naar Cuxhaven vanuit Nederland is goed in een paar uur te doen. Houd echter rekening met vertragingen onderweg door wegwerkzaamheden en bijbehorende omleidingen! De heenreis ging bij ons gelukkig nog goed, op de terugreis naar Nederland hebben we er ruim 1 uur langer over gedaan!

Tip 6: Je kan de auto vlakbij de kade parkeren, waardoor je maar enkele tientallen meters hoeft te lopen naar de boot. Het kost iets meer dan de verder weg gelegen parkeermogelijkheden, maar het gemak is het zeker waard. Let wel op: je kunt daar alleen contant (!!!) je parkeerkaartje betalen als je weer naar huis wilt. Zorg dus voor papier- en kleingeld!


Jan-van-genten - groothoek opname (Helgoland)Jan-van-genten - groothoek opname (Helgoland)


Helgoland en Düne

Helgoland is een (zeer) klein Duits waddeneiland, slechts 1,7 vierkante km groot. Düne is een nog kleiner (zand)eiland dat vlak naast Helgoland ligt, op 7 minuten varen met een pontje.
Helgoland ligt echter veel noordelijker dan de andere (Duitse) Waddeneilanden, ongeveer even ver van de Duitse kust als van de Deense kust.

Het eiland bestaat eigenlijk uit één dorp, met een hoger en lager gelegen deel. En de rotspunt waar de Jan-van-genten zitten. Je kan alles prima lopend doen, je hebt er zeker geen fiets of auto nodig.

Tip 7: Gebruik Google Maps om alvast een beeld te vormen van de twee eilanden.


Jan-van-genten - een buiging voor de fotograaf (Helgoland)Jan-van-genten - een buiging voor de fotograaf (Helgoland)


Locatie van de Jan-van-genten

De Jan-van-Genten zitten op het noord-westelijke deel van het eiland. Het wordt "Lummenfelsen" genoemd, als je daarop zoekt in Google Maps zie je vanzelf waar je moet zijn.

Tip 8: Bekijk van tevoren goed waar de zon opkomt en ondergaat (met bijv. een app of met TPE). Op basis daarvan kan je alvast een idee krijgen waar je het beste licht zal hebben.


Jan-van-genten - bekvechtend (Helgoland)Jan-van-genten - bekvechtend (Helgoland)


Jan-van-genten - van dichtbij met groothoek lens (Helgoland)Jan-van-genten - van dichtbij met groothoek lens (Helgoland)


De zeehonden op Düne

Als je ook de zeehonden wilt fotograferen, zal je het pontje naar Düne moeten nemen. Dit kost 5 euro heen en weer.
Loop gewoon een rondje om het eiland, dan kom je de zeehonden vanzelf tegen.
Om de zeehonden niet te verstoren, mag je ze niet dichter naderen dan 30 meter. Houd je daar gewoon aan! (er zijn vrijwilligers die daar ook op toe zien, maar het is nergens voor nodig om je door hen te moeten laten waarschuwen)

Tip 9: Neem minimaal een 400mm lens mee (op full frame) om de zeehonden te fotograferen. Dan hoef je zeker niet dichter dan 30 meter van ze te komen voor een mooi portret.

Zeehond in mooie pose (Helgoland - Düne)Zeehond in mooie pose (Helgoland - Düne)


Zeehondje (Helgoland - Düne)Zeehondje (Helgoland - Düne)


Tip 10: Er zijn ook altijd wel Eidereenden te fotograferen op Düne. Begin juni kunnen ze echter al in de rui zijn, dus dan zijn de mannetjes zeker niet op hun mooist. De vrouwen zien er echter altijd mooi uit :-)

Eidereenden (vrouwtjes) (Helgoland - Düne)Eidereenden (vrouwtjes) (Helgoland - Düne)


Ontmoet leuke mede-fotografen

Omdat Helgoland best populair is onder de fotografen, heb je altijd kans om kennis te maken en tips uit te wisselen met andere fotografen. In de week dat wij er waren, was Jeffrey van Daele er ook met een foto-workshop uit België. Jody had hem al op het terras in Cuxhaven gespot, maar was toen nog te verlegen om een handtekening te gaan vragen (ha ha).
Op Helgoland durfde ze hem wel aan te spreken en was het leuk om zo de persoon achter de bekende naam te ontmoeten en wat te leren kennen.

Jan-van-gent in vlucht in avondlicht (Helgoland)Jan-van-gent in vlucht in avondlicht (Helgoland)

We kwamen elkaar daarna uiteraard regelmatig tegen, waarbij Jeffrey ook ons regelmatig wat tips gaf en liet zien -ter inspiratie- welk soort foto hij net gemaakt had. Ook kon ik de laatste ochtend meegenieten van de chocolade en koekjes die hij mee had, als energie zo op de vroege ochtend vóór het ontbijt :-)

Tip 11: Ga met een foto-workshop van Jeffrey mee, voor goede inspiratie, uitleg en chocolade. Of neem anders in ieder geval zelf een chocolade-reep mee voor 's morgens vroeg :-)


Jan-van-gent in vlucht van dichtbij (Helgoland)Jan-van-gent in vlucht van dichtbij (Helgoland)


Jan-van-gent in vlucht met nestmateriaal (Helgoland)Jan-van-gent in vlucht met nestmateriaal (Helgoland)


Jan-van-gent in vlucht met prachtige wolkenlucht (Helgoland)Jan-van-gent in vlucht met prachtige wolkenlucht (Helgoland)


Reserveer tijdig voor het avondeten in een restaurant

Als je in Helgoland in een hotel zit, zal je voor de lunch en avondeten wel op een restaurant zijn aangewezen. Nu zou je verwachten dat ze daar wel op ingesteld zijn en er keuze genoeg is.
Maar dat valt eigenlijk best wel tegen. Wij waren slechts met zijn vieren, maar de eerste twee avonden lukte het nauwelijks om ergens een tafeltje te kunnen vinden! Vol, vol, vol...

Tip 12: Reserveer minimaal een dag van te voren een tafel in een restaurant.


Jan-van-genten - spelen met scherpte (Helgoland)Jan-van-genten - spelen met scherpte (Helgoland)


Jan-van-genten - liefdevol snavelen (Helgoland)Jan-van-genten - liefdevol snavelen (Helgoland)


Is er nog meer te zien?

Naast de Jan-van-genten zijn er ook zeekoeten, meeuwen en een enkele zee alk te spotten. 

Jan-van-genten en zeekoeten (Helgoland)Jan-van-genten en zeekoeten (Helgoland)


Meeuwen op een randje (Helgoland)Meeuwen op een randje (Helgoland)


Zee alk (Helgoland)Zee alk (Helgoland)

 

Welke apparatuur neem je mee?

Uiteraard is dit nogal afhankelijk van welke camera en lenzen je hebt. Ik heb veel foto's gemaakt met mijn full frame camera met een 16-35mm lens, en met mijn APS-C camera met 100-400mm zoomlens (dus vergelijkbaar 160-640mm op full frame). ook een 70-200mm lens is zeer geschikt voor portretten en vliegbeelden.
Ik heb andere fotografen gezien met een 500mm lens, maar je kan zo dichtbij komen dat dit nauwelijks nodig is, behalve op full frame voor de portretten.

Een statief (en draadontspanner) heb ik vooral gebruikt voor de groothoek opnamen, zodat ik de camera niet steeds hoefde te ondersteunen. En zodat ik makkelijk mijn ND-grad filters kon gebruiken, om de belichting van de Jan-van-genten in de voorgrond en de lichtere lucht meer in overeenstemming te krijgen.

Jody heeft veel foto's gemaakt met een flitser (zie haar blog over Helgoland), voor vlucht-foto's is dat ook zeker een aanrader.

Tip 13: Zeker als je een hotel hebt in het Oberland, hoef je niet heel ver te lopen naar de Jan-van-genten. Je kunt dus beter wat teveel foto-spullen bij je hebben, dan er achter te komen dat je toch iets mist.

Jan-van-genten - samen in een klassieke pose (Helgoland)Jan-van-genten - samen in een klassieke pose (Helgoland)


En zo ben ik aan het eind gekomen van mijn langste blog ooit (denk ik)...
Kudo's voor je als het helemaal hier aan het einde bent gekomen, en helemaal als je ook nog eens al mijn tekst hebt gelezen ;-)

Bonustip: wij vonden 4 dagen (incl. heen- en terugreis) lang genoeg om alles uitgebreid te kunnen fotograferen. Maar je moet je dan wel tevreden stellen met de weersomstandigheden die je dan toevallig hebt. En persoonlijk heb ik, nu ik er voor de tweede keer was, veel betere foto's overgehouden dan de eerste keer. Dus nog eens teruggaan is ook zeker een aanrader :-)

Bonustip 2:

De beste reistijd om naar Helgoland te gaan is mei/juni, het broedseizoen van de Jan-van-genten. De rest van het jaar zwemmen en vliegen ze nl. op zee.
Voor zeehonden met jongen op Düne is december/januari de beste tijd.


Reacties (7) -

 • Jody Zweserijn

  23-8-2018 20:43:09 |

  Jaaaahhhhh, ik heb het tot het einde gehaald! Mooie foto's weer en onderhoudend verhaal. Ook gelachen. Je weet wel waar ;). De high key 'snavelfoto' springt er voor mij uit. Prachtig! En je snijwerk, zoals bij de eerste foto, is gewaagd maar treffend. Leuk die opkrullende zeehond met de voorbij varende veerboot. Alsof ie er mee aan het spelen is. Als we allemaal onze foto's bij elkaar leggen kunnen we een Helgoland boek gaan uitgeven.

  • Wouter

   23-8-2018 22:05:26 |

   Best knap Jody dat je het einde gehaald hebt :-)   Want de tekst en het soort foto's komen je vast heel erg bekend voor.  
   Mooi dat je mijn humor wel kan waarderen ;-)

   Het "snijwerk" is overigens allemaal "compositie ter plekke in de camera", het zijn geen crops achteraf. Ik vind dat de leukste uitdaging...

   Ik denk inderdaad ook dat we er een heel mooi boek van zouden kunnen maken, met heel gevarieerde foto's. Maar ja, zit daar iemand op te wachten?

 • Jannette

  23-8-2018 21:11:54 |

  Heb het ook tot het einde gehaald, met gemak omdat het een zeer informatief verhaal is ondersteund door prachtige foto's! Maakt dat ik er ook wel eens heen zou willen :)

  • Wouter

   23-8-2018 21:55:35 |

   Dank je Jannette :-)
   Als je de kans krijgt moet je er zeker eens heen gaan, daar krijg je geen spijt van!

   Groet, Wouter

 • Piet Haaksma

  24-8-2018 18:18:00 |

  Prachtig verhaal met veel bruikbare tips. En topfoto´s. Knap werk.

 • Remco

  26-8-2018 20:44:28 |

  Mooie en originele beelden van de JvG-en!

  Gr,
  Remco

 • Yvonne - Incanto Images

  27-8-2018 14:09:32 |

  Wat zijn het  toch prachtige beelden met duidelijke info. Het is genieten om naar je foto's te kijken.

  Groetjes Von

Reacties zijn gesloten