Heidepollen op Heidestein

Klik op een foto om deze groter te zien!

Bloeiende heide op Heidestein - 1 (Zeist)Bloeiende heide op Heidestein - 1 (Zeist)

Dit jaar heb ik de bloeiende heide eigenlijk vooral wandelend gezien. Samen met Carin ben ik naar de prachtig bloeiende Veluwezoom geweest voor een mooie wandeling en we zijn samen eens naar de Westerheide bij Hilversum geweest. Toen ik vrijdagochtend 9 september voor een zonsopkomst met mist op pad wilde gaan, bedacht ik dat Heidestein hier bij Zeist ook wel een mooie locatie zou kunnen zijn.

Panorama van het zandverstuiving deel van Heidestein (Zeist)Panorama van het zandverstuiving deel van Heidestein (Zeist)

Toen ik aankwam was er een mooi mistje aanwezig boven het gedeeltje waar nog redelijk veel zand ligt. Aangezien de lucht nog grijs was en de voorgrond ook niet spectaculair, koos ik ervoor om een panorama-opname te maken. Op statief maakte ik 5 opnamen, die ik later in Lightroom samenvoegde tot een panorama.


Een mooie zonsopkomst bleef jammer genoeg uit, het bleef erg lang bewolkt en grijs. Verder het open gebied inlopend kwam ik echter wel her en der mooie pollen bloeiende heide tegen.  Daarom besloot ik me daarop te richten: een mooie voorgrond met een heidepol in beeld en een bijpassende achtergrond.
Het bedauwde spinnenweb geeft bij de volgende foto nog een extra aandachtspunt in de voorgrond.

Bloeiende heide op Heidestein - 2 (Zeist)Bloeiende heide op Heidestein - 2 (Zeist)


Het is dan goed zoeken naar lijnen die je het beeld door leiden.
En vooral ook met de groothoek-lens op 16mm dicht op een gras- of heidepol kruipen.

Bloeiende heide op Heidestein - 3 (Zeist)Bloeiende heide op Heidestein - 3 (Zeist)


Zelf vind ik bij de volgende foto de herhaling van de ronde vorm van de heidepol en die van de boom in de achtergrond erg geslaagd.
Dat zijn toch wel de dingen waar je op kan en moet letten bij dit soort foto's.

Bloeiende heide op Heidestein - 4 (Zeist)Bloeiende heide op Heidestein - 4 (Zeist)


Omdat lucht zo grijs bleef, wilde ik die zo min mogelijk in beeld.Daarom koos ik op dit punt ook weer voor een panorama, dit keer van 4 foto's.

Panorama van bloeiende heide op Heidestein (Zeist)Panorama van bloeiende heide op Heidestein (Zeist)


Ondanks dat dit stuk heide niet heel erg groot is, verbaasde ik me er over hoeveel verschillende standpunten er toch te vinden waren. Het leuke vond ik ook dat het door de heidepollen een heel ander beeld geeft dan een gebied dat gewoon helemaal vol staat met heideplanten.
Het gelige gras geeft bij de volgende foto ook weer een mooi kleur-accent.

Bloeiende heide op Heidestein - 5 (Zeist)Bloeiende heide op Heidestein - 5 (Zeist)


Er is ook een heel klein vennetje in dit gebied, waar op dat moment nog een klein beetje mist boven hing. En er stond weer zo'n prachtig pol voor :-)
Het was even zoeken naar het juiste standpunt: wat lager - dan kwam de pol wel erg groot in beeld en zag je het vennetje niet meer. Wat hoger - dan werd de pol weer relatief klein, en kwam het saaie stuk gras tussen pol en ven te prominent in beeld.
En zo kwam ik op dit standpunt, waarvan ik thuis meteen had: balen dat de linkerkant van de pol net buiten beeld valt :-(

Bloeiende heide op Heidestein bij het vennetje (Zeist)Bloeiende heide op Heidestein bij het vennetje (Zeist)


En zo heb ik toch weer veel inspiratie opgedaan om toch eens vaker naar deze "local patch" toe te gaan, er is genoeg te zien en beleven!


Reacties (3) -

 • Adria

  1-10-2016 19:26:12 |

  Hele mooie foto's laat je weer zien van de heide op zn mooist. De laatste panorama foto spreekt mij nog het meest aan en ook leuk om te lezen hoe je de juiste compositie kiest voor een foto met lijnen erin, dankjewel ! Groeten Adria

 • Jody Zweserijn

  8-10-2016 11:20:34 |

  Hoi Wouter, met een gevoel van weemoed las ik je blog. Het is al meer dan een maand geleden dat de heide in bloei stond en ik vind het nog steeds spijtig dat deze periode alweer voorbij is. De honger naar een volgende periode is er bij mij al, maar dat duurt nog twee maanden. Wat ik mooi vind aan je serie is de variatie van grond en vegetatie: heide, grassen, zand en stuifzand. Dat geeft veel kleur. Aan de andere kant kan het er ook voor zorgen dat beelden erg druk of zelfs chaotisch worden bij inzoomen of met prominente voorgronden. Je laatste foto in deze serie vind ik ook de mooiste: mooie kleuren, een duidelijk lijnenspel rust en toch variatie. Prachtig! Gr Jody

 • Loes Belovics

  28-10-2016 16:52:10 |

  Beter laat dan nooit.... ik had je blog al wel lang bekeken en gelezen, maar ja,  dat reageren kwam er niet van.
  FIjn hoe je bij je foto's je gedachtengang en je keuzes beschrijft. Landschappen vind ik echt moeilijk, maar jij helpt op deze manier met het zoeken naar standpunt en compositie.
  Je resultaten mogen er zijn,   goed doordacht en prachtig van kleur.

  Groetjes Loes

Reacties zijn gesloten