Creatief met krokussen

Krokussen - ik zie ze dubbel (Landgoed Niënhof - Bunnik)Krokussen - ik zie ze dubbel (Landgoed Niënhof - Bunnik)

Ik zit een beetje in een dipje... een fotografisch dipje wel te verstaan. Sinds onze vakantie naar Nieuw-Zeeland eind vorig jaar heb ik mijn fototoestel nauwelijks nog aangeraakt. Twee keer ben ik op uit geweest toen er een laagje sneeuw lag, waarbij ik best leuke foto's heb gemaakt van vogeltjes (vink, pimpelmees, koolmees) in de besneeuwde bomen. Maar echt blog-waardig was dat niet.

Krokus (Landgoed Niënhof - Bunnik)Krokus (Landgoed Niënhof - Bunnik)


De tweede keer ben ik er op uit gegaan toen de krokussen bloeiden en het lekker weer was. De resultaten daarvan zie je nu in dit blog artikel.

Maar verder heb ik weinig inspiratie om er op uit te gaan. Wéér dezelfde onderwerpen fotograferen als vorig jaar? Wéér proberen een unieke invalshoek te vinden, terwijl al zoveel moois op Facebook en Instagram voorbij komt?

Krokus in het gras (Landgoed Niënhof - Bunnik)Krokus in het gras (Landgoed Niënhof - Bunnik)

Zo was ik eigenlijk ook niet van plan een blog te schrijven over mijn krokus-uitstapje. Maar een reactie op Facebook op een door mij geplaatste krokus-foto (dank je wel, Annelore) trok me over de streep om het toch maar wel te doen.

Het is natuurlijk eigenlijk ook zonde als de foto's op mijn harde schijf verstoffen, terwijl er misschien iemand is die ze best wil zien... Al is de volgende foto wel dermate abstract, dat velen nu waarschijnlijk al zullen afhaken ;-)

Krokus contouren (Landgoed Niënhof - Bunnik)Krokus contouren (Landgoed Niënhof - Bunnik)


Ik had er dit keer bewust voor gekozen om met mijn Canon 7D mk2 op pad te gaan, zodat ik door de cropfactor van 1,6x wat "dichter" op de bloemen kon komen, zonder dat ik er echt met mijn lens bovenop moest gaan zitten.
En ook omdat de verandering van full frame naar crop camera me weer van extra inspiratie kon voorzien.

Krokussen (Landgoed Niënhof - Bunnik)Krokussen (Landgoed Niënhof - Bunnik)

Toch heb ik wel weer mijn oude recept gehanteerd: bloemetjes in de schaduw van mijn witte parapluutje, achtergrond lekker in de zon en groot diafragma.

Niks mis mee, maar ik had wel het idee dat ik zo weer dezelfde foto's als vorig jaar / twee jaar geleden aan het maken was.

Vandaar dat ik op een gegeven moment besloot om eens te kijken wat er zou gebeuren als ik eens een lange sluitertijd zou instellen (met klein diafragma, vanwege het zonlicht) en zou bewegen tijdens het afdrukken.
En ik werd best blij van de resultaten. Geen herkenbare krokussen meer, maar wel prachtige schilderachtige 'kleur-vegen'.

Schilderen met krokussen (Landgoed Niënhof - Bunnik)Schilderen met krokussen (Landgoed Niënhof - Bunnik)


Waarschijnlijk is nu het overgrote deel van de rest van mijn blog-lezers afgehaakt ;-)  maar voor de doorzetters nog een schilderachtige krokus foto. Prachtig toch, dat je zoiets als foto vast kan leggen?!

Schilderen met krokussen - 2 (Landgoed Niënhof - Bunnik)Schilderen met krokussen - 2 (Landgoed Niënhof - Bunnik)


Voor de liefhebbers van een haarscherpe foto (en als bewijs dat ik dat toch ook best kan ;-) ) een heel andere foto: Dit is meer de traditionele macro opname van een krokus. Ook fraai, zeker vanwege het lekkere kleurcontrast.

Stamper van een krokus (Landgoed Niënhof - Bunnik)Stamper van een krokus (Landgoed Niënhof - Bunnik)


Maar ik vind het toch leuker en uitdagender om er iets anders van te maken.
Na de lange sluitertijden besloot ik daarom om toch ook maar weer eens de meervoudige belichting te proberen. Gelukkig zit dat ook op mijn 7D mk2 camera. En ik had een gorillapod (mini statiefje) meegenomen, zodat ik op het live view beeldscherm de twee te maken opnames kon 'componeren'.

Dubbel belichte krokussen (Landgoed Niënhof - Bunnik)Dubbel belichte krokussen (Landgoed Niënhof - Bunnik)

Ook de eerste foto in dit blog is een tweevoudig belichte opname (in de camera dus),
Ik word zelf wel vrolijk van het zo ontstane beeld, dat schilderachtig is, beweging (dans-achtig) lijkt te suggereren en lekker fris is.


Dubbel belichte krokussen - 2 (Landgoed Niënhof - Bunnik)Dubbel belichte krokussen - 2 (Landgoed Niënhof - Bunnik)


Ten slotte:

Voor mijn gevoel had ik grotendeels dezelfde soort foto's gemaakt als voorgaande jaren. Maar toen ik mijn archief met foto's bekeek bleek het tóch weer allemaal net even anders te zijn.

Dus misschien is dat wel een mooie les die ik geleerd heb door het schrijven van dit blogje:
Ga gewoon lekker op pad met het fototoestel, zoek de bekende plekken en onderwerpen gerust weer op, want de kans dat je met dezelfde foto's terugkomt is toch heel erg klein...Reacties (4) -

 • Jessy

  6-4-2019 19:00:27 |

  Dag Wouter , terug heel mooie foto's.
  Erg creatief , prachtige kleurpaletten !

  Groeten Jessy

 • Yvonne - Incanto Images

  8-4-2019 16:44:15 |

  Altijd leuk om je verhaal te lezen, ik ben ook aan verandering toe, maar het blijft gewoon mooi om de " oude " sfeer foto's te zien. Die ook zeker blijven maken. Je nieuwe goocheldoos foto's zijn ook mooi...lekker creabea bezig geweest.

  Groetjes Von

 • Annelore Smet

  9-4-2019 22:59:23 |

  Heel mooi! Dankjewel !!!!

 • Jody Zweserijn

  14-4-2019 20:22:44 |

  Hoi Wouter, ik moest je blog even op me in laten werken. Aan de ene kant herken ik de fotografie blokkade (laat ik het maar even zo noemen). Aan de andere kant denk ik 'Waar hebben we het eigenlijk over?'. Want we fotograferen voor onze lol en voor de ontspanning. Wat maakt het uit als je telkens weer dezelfde foto's maakt? En jouw bovenstaande serie is als vanouds weer prachtig!
  Mijn eigen blokkade wordt vooral veroorzaakt door tijdgebrek, waardoor ik mezelf geen tijd voor inspiratie gun. En het beklemmende gevoel dat ik hier in Nederland krijg door alle toegangsbeperkingen die opgelegd worden. Zo ben ik van de week bij Zwolle geweest om te kijken hoe het er met de kievitsbloemen voorstaat. Werkelijk bij alle velden waar ik voorgaande jaren gefotografeerd heb, staan nu verboden toegangsborden. Kwetsbaar gebied..... Ik heb daar niets meer te zoeken. En o wee, als je er toch een voet zet. Of je krijgt een dikke bekeuring of iemand maakt een foto van je wordt je te schande gemaakt op Facebook. Bleuhhhh. Ik voel alweer een blokkade aankomen van 2 maanden ;). Nee, alle gekheid op een stokje. Ga lekker fotograferen als je zin hebt. En als je geen zin hebt ga je niet. Wat maakt het uit? Groetjes, Jody

Reacties zijn gesloten