Bostulp en Dichtersnarcis

Close together - Bostulp (Amelisweerd, Bunnik-Utrecht)Close together - Bostulp (Amelisweerd, Bunnik-Utrecht)

Hoewel het dit voorjaar vrij lang koud bleef, vond ik het een super tijd om voor de diverse lentebloemen op pad te gaan. Via een foto van Jody Zweserijn op Facebook zag ik op een gegeven moment dat de Bostulpen (Tulipa sylvestris) bij Amelisweerd in bloei stonden.

Ik wist dat ze er moesten staan, maar ik had ze er nog nooit gezien. Laat staan gefotografeerd.

Bostulpen (Amelisweerd, Bunnik-Utrecht)Bostulpen (Amelisweerd, Bunnik-Utrecht)


Dus snel ben ik op een donderdagavond na het eten op pad gegaan. Ik hoopte op een mooie kleurige zonsondergang, die in de vorm van fraaie bokeh cirkels in de achtergrond voor een warme sfeer zouden zorgen.
Maar dat viel nog niet mee: ik vond slechts een klein groepje tulpjes langs het pad. Ik had dus niet zoveel mogelijkheden om te  spelen met voor- en achtergrond.

Bostulpen - 2 (Amelisweerd, Bunnik-Utrecht)Bostulpen - 2 (Amelisweerd, Bunnik-Utrecht)


Ook stond er een nogal dikke boom in de achtergrond in de weg. En laat ik nu net die avond mijn kettingzaag zijn vergeten mee te nemen in mijn fototas... ;-)

Bostulpen - 3 (Amelisweerd, Bunnik-Utrecht)Bostulpen - 3 (Amelisweerd, Bunnik-Utrecht)


De bustulpen waren overigens nog niet echt ver in bloei, de meesten waren zoals op de foto's hierboven nog ver dicht.
Gelukkig was er één die al wel verder open was, en met een beetje 'zoeken' met de camera bleek deze zich mooi te richten op de donker-oranje bokeh cirkel.

Searching the light (Amelisweerd, Bunnik-Utrecht)Searching the light (Amelisweerd, Bunnik-Utrecht)


Nadat de zon verdwenen was, en dus ook de mooie lichtcirkels, liep ik nog een stukje rond op zoek naar andere bostulpen voor een volgende foto-sessie. In plaats daarvan kwam ik echter enorme hoeveelheden Dichtersnarcissen (Narcissus poeticus) tegen.

Het was dus al behoorlijk schemerachtig, en ze stonden ook nog op een donker plekje. Maar omdat het zulke lichte, witte bloemen zijn was dat niet zo'n probleem. Sterker nog, in vol zonlicht worden dit vast uitgebeten witte vlekken.

Nu ontstond er door het blauwige schemerlicht wel een lekker sfeertje. En om dat te benadrukken heb ik de meervoudige belichting gebruikt: de ene foto scherp gesteld op de rode rand in de bloem, de tweede foto wat onscherp.

Dichtersnarcis (Amelisweerd, Bunnik-Utrecht)Dichtersnarcis (Amelisweerd, Bunnik-Utrecht)


Dichtersnarcis in de schemering (Amelisweerd, Bunnik-Utrecht)Dichtersnarcis in de schemering (Amelisweerd, Bunnik-Utrecht)


Zoals ik altijd graag doe ben ik ook nu weer een week later nog eens terug gegaan. Ik heb dan de foto's van de eerste keer kunnen bekijken en beoordelen en ga dan met nieuwe (verbeter-) ideeën graag nog eens aan de slag.
Dit keer wilde ik me eerst richten op de narcissen, om ze ook met wat meer licht nog eens te fotograferen. Geen dubbele opnamen dit keer, maar een poging om de sierlijkheid wat meer in beeld te krijgen.

Dichtersnacis in zacht licht (Amelisweerd, Bunnik-Utrecht)Dichtersnacis in zacht licht (Amelisweerd, Bunnik-Utrecht)


Bij de volgende foto is dat aardig gelukt, maar ik baal er wel weer van dat het bloemblaadje rechts er niet helemaal op staat. Er valt volgend jaar dus nog wat te verbeteren...

Lekker licht (Amelisweerd, Bunnik-Utrecht)Lekker licht (Amelisweerd, Bunnik-Utrecht)


Hierna ben ik weer op zoek gegaan naar de bostulpen. Ik vond er dit keer véél meer, maar helaas was de ondergroei in een week tijd al zo dicht geworden dat het mooie laatste zonlicht er niet meer doorheen wist te schijnen.

Bostulpen in de herhaling (Amelisweerd, Bunnik-Utrecht)Bostulpen in de herhaling (Amelisweerd, Bunnik-Utrecht)


Tot mijn verbazing zag ik ook nog een flink veld met wilde hyacinten, maar ook daar was het mooie licht al vrijwel verdwenen.
Volgend jaar moet ik dus nog maar eens in de herkansing, iets eerder in het jaar en iets eerder op de avond.

Wilde Hyacint (Amelisweerd, Bunnik-Utrecht)Wilde Hyacint (Amelisweerd, Bunnik-Utrecht)


Er zat dus niets anders op dan nog maar eens richting de narcissen gaan. Die staan er echt in enorm grote aantallen, dus een mooi plekje met goede achtergrond is altijd wel te vinden.

Dichtersnarcis en bubbels (Amelisweerd, Bunnik-Utrecht)Dichtersnarcis en bubbels (Amelisweerd, Bunnik-Utrecht)


Cirkels (Amelisweerd, Bunnik-Utrecht)Cirkels (Amelisweerd, Bunnik-Utrecht)

 

Maar toch ook weer sneller dan ik had gewild verdween de zon achter de bomen en horizon...

Dichtersnarcissen en de zonsondergang (Amelisweerd, Bunnik-Utrecht)Dichtersnarcissen en de zonsondergang (Amelisweerd, Bunnik-Utrecht)


Al met al twee avonden waarop ik mij prima vermaakt heb met bloemen die ik niet eerder gefotografeerd had. Gelukkig kan het altijd beter, volgend jaar ga ik nog eens terug..


Reacties (4) -

 • Loes Belovics

  16-5-2016 08:38:48 |

  Hoi Wouter,  wat een prachtige serie, knap hoe je steeds goed gebruik gemaakt hebt van het licht.  Ik moet dan constateren dat ik nog steeds veel te vaak gewoon overdag er op uit trek :-(
  Van de Bostulpen vind ik de 2e foto ( Bostulpen)   en 'Bostulpen in herhaling' de mooiste.
  De 3e foto ( Bostulpen 2)  is bijzonder,  ik blijf daar langer naar kijken omdat ik niet precies weet wat ik zie,  maar toch spreekt hij me wat minder aan, al weet ik niet waarom.
  Gewaagd die Dichtersnarcissen in het blauw, maar wel gaaf. De narcissen in het zachte licht zijn gewoner, maar vooral de eerste vind ik erg mooi, en die vind ik net wat interessanter dan de tweede.

  Groetjes Loes

 • Adria

  16-5-2016 18:23:09 |

  Wat een mooie serie, twee avonden dus lopen genieten tussen de bloemen. Ik moet eerlijk zeggen; de bostulpen en de dichtersnarcis kende ik niet..... Je bostulpen in herhaling op de achtergrond vind ik supermooi (is mij nog niet gelukt) en ook de dichternarcis "Lekker licht" en heel herkenbaar dat je dan weer baalt dat er een stukje van de puzzel mist. Groet Adria

 • Victor Bos

  17-5-2016 09:51:03 |

  Wow, wat een mooie serie! Creatieve anders-dan-anders foto's met mooie onscherptes, aparte witbalans soms, licht/donker gewaagd...kun je trots op zijn imho :-)

 • Jody Zweserijn

  26-5-2016 20:20:28 |

  Hoi Wouter, wat een kunstzinnige serie, zeg! Jouw bostulpenfoto's zijn geweldig van uitvoering. Ik weet niet hoe je die vervaging bij b.v. bostulp 3 voor elkaar gekregen hebt, maar ik vind dat erg mooi. Niet alle composities vind ik even mooi (zoals bostulp 2) maar dat spelen met licht en scherpte/diepte zoals jij dat doet, smeekt om verdere uitwerking en toepassing! Ik ben in maart/april maar 2 x in Amelisweerd geweest, en ik heb nu al spijt! Volgend jaar nieuwe kansen..... ook voor mij. Groetjes, Jody

Reacties zijn gesloten