Blauwe anemonen

Blauwe anemonen - 1Blauwe anemonen - 1

Ieder jaar lijkt de "bosanemonen-gekte" bij de natuurfotografen nog heftiger los te barsten dan het vorige jaar. Waarschijnlijk lijkt dit zo, omdat vooral op Facebook het aantal bosanemonen foto's enorm is. Maar met een steeds groter groeiend aantal natuurfoto-FB-vrienden zie ik natuurlijk ook gewoon steeds meer foto's langskomen.

En aan de andere kant stimuleren al deze foto's ook weer andere fotografen om ook er ook eens voor op pad te gaan.

Blauwe anemonen - 2Blauwe anemonen - 1

Vorig jaar en dit jaar ben ik echter op pad gegaan voor de Blauwe anemonen. Deze zie je niet zoveel, ze zijn zeldzamer dan bosanemonen. Dus de kans op wat originele foto's is hiermee weer wat groter :-)

Blauwe anemonen - 3Blauwe anemonen - 3


Nadat ik ze vorig jaar (bij toeval) gevonden had, maakte ik eerst de fout om met zonsondergang op pad te gaan.
Jammer maar helaas: de anemonen doen allemaal hun bloemetjes dicht als het donker(der) wordt.

Deze eerste paar foto's heb ik dit jaar gemaakt, toen ik dus met mooi zonnig weer in de middag op pad ging. 
Door het mooie weer en het gebruik van een paraplu om de bloemetjes zelf in de schaduw te zetten, kreeg ik van die mooie pasteltinten.
En omdat het best stevig waaide, werden de bloemetjes die wat hoger op hun steeltje stonden ineens prachtige vegen op de foto.

Blauwe anemonen - 4Blauwe anemonen - 4


Gelukkig stonden er best veel bloemetjes, dus dan is het leuk spelen met één scherp bloemetje en andere onscherp.

Blauwe anemonen - 5Blauwe anemonen - 5


En bij sommige foto's denk ik dan thuis: waarom ben ik niet iets meer naar rechts gegaan met mijn camera, zodat het voorste bloemetje links niet net vóór het bloemetje in de achtergrond zou staan? Gemiste kans... :-(

Blauwe anemonen - 6Blauwe anemonen - 6


Ook heb ik dit jaar -met wat meer succes- mijn 70-200mm lens met een tussenring gebruikt (in plaats van alleen de 100mm macro-lens).
Ik vind het een lastige combinatie, omdat je eigenlijk alleen met hand goed kan scherpstellen. Maar door iets in of uit te zoomen verschuift ook meteen weer je scherpstelpunt... En door de tussenring kan je ineens niet meer op oneindig scherp stellen...

Blauwe anemonen - 7Blauwe anemonen - 7


Vanaf hier komen de foto's die ik vorig jaar al gemaakt heb. Ik heb toen een enorme serie foto's gemaakt, en heb er erg lang tegenop gezien om ze eens goed te selecteren en verwerken. Ook kwam toen onze vakantie naar Noord-Spanje vlak daarna, en daar had ik ook weer erg veel fraaie foto's van, die ik eerst wilde verwerken...

Blauwe anemonen - 8Blauwe anemonen - 8


Zoals je kan zien had ik vorig jaar ook mooi weer, maar heb ik toen blijkbaar wat meer van boven naar beneden gefotografeerd, waardoor er veel meer groen als achtergrond is.

Blauwe anemonen - 9Blauwe anemonen - 9


Maar ook toen al zocht ik naar de compositie met één scherpe bloem:

Blauwe anemonen - 10Blauwe anemonen - 10


En naar de close-ups van de mooie bloemen, waarbij de gele stampers zo lekker tegen het blauw afsteken:

Blauwe anemonen - 11Blauwe anemonen - 11


Blauwe anemonen - 12Blauwe anemonen - 12


Het is leuk om te zien dat de serie van vorig jaar en die van dit jaar toch best heel verschillend zijn. Terwijl de locatie en de bloemetjes hetzelfde zijn.
Misschien moet ik toch ook maar weer eens op pad voor de bosanemonen, wie weet hoe "anders" ik ze dit of volgend jaar weet te fotograferen... :-)Reacties (7) -

 • Loes Belovics

  8-4-2016 15:46:57 |

  Hè, toch lastig dat ik hier telkens opnieuw naam etc moet invullen....  maar dat terzijde.

  Mooi al die blauwe anemoontjes, is inderdaad anders! overigens ben ik inmiddels op pad geweest om de bosanemoontjes eens anders te proberen, blog heb ik net gemaakt.
  Ja, die gemiste kans, die je thuis pas ziet,  komt me heel bekend voor!

  Je foto's van dit jaar vind ik de mooiste, en dan vooral de zachte kleurtjes van foto 1 en 7.

  Groetjes Loes

  • Wouter

   8-4-2016 17:12:43 |

   Hoi Loes,
   Dank voor je reactie! Je voorkeuren had ik goed ingeschat ;-)

   Als je jouw naam enzo niet steeds opnieuw wilt invullen, dan kan je in de browser bij de geavanceerde instellingen "Automatisch aanvullen insschakelen om webformulieren met één klik te vullen" (Chrome) of "Invoergegevens op formulieren opslaan" (Edge) aanzetten.

   Groetjes, Wouter

   • Loes

    8-4-2016 18:06:58 |

    Die instellingen staan goed, maar alleen mijn emailadres wordt automatisch aangevuld, de rest moet ik telkens opnieuw doen.

    Groetjes Loes

 • Jody Zweserijn

  11-4-2016 17:04:08 |

  Hoi Wouter, het is bloemetjestijd bij uitstek! Leuk om eens blauwe anemonen te zien. Ikzelf ben op dit moment ook bezig met het fotograferen van bloemen. Ik vind het ontzettend moeilijk en vraag me ook steeds af waar ik naar zoek. Op het beeldscherm lijkt het een hele interessante foto en dan kom ik thuis en kijk ik op de computer: net niet, net niet, net niet, mmwwaahhh, mmmm, ...... okay... Waar ik in ieder geval zeker naar op zoek ben is balans. Ik vind je 1ste en 5de erg mooi. Je 8ste foto heeft dit voor mij minder. Ik denk dat dat te maken heeft door het gat tussen de scherpe en onscherpe bloem en dat de onscherpe bloem over de scherpe bloem valt, net té prominent. Ik vroeg me af als je van foto 10 het groene strookje afhaalt of het bloemenbeeld dan iets sprekender wordt, cq. meer in balans komt.  Ook je laatste foto vind ik prachtig, mooi dat rijtje onscherp - scherp - onscherp van rechts naar links! Tot blogs maar weer! Groetjes, Jody

  • Wouter

   11-4-2016 22:48:23 |

   Hoi Jody,
   Dank je voor je zeer uitgebreide reactie :-)
   Het is inderdaad bloemetjes tijd, eindelijk weer na de kale winter!
   Jouw opmerking op foto 8 snap ik inderdaad. Deze is ook voor mij een beetje een twijfelgeval, maar ik vind de kleuren in de achtergrond zo lekker ;-)
   Ook bij foto 10 heb je zeker een punt. Alleen ik houd er niet van om een foto zo maar op een willekeurig formaat bij te snijden. En zonder dat groene randje wordt het net te groot voor een vierkant 1x1 formaat, maar ook weer net niet rechthoekig genoeg naar mijn smaak. Lastig...

   Blijf zo naar andere foto's kijken en beredeneren waarom je iets wel of niet mooi vind, daar leer je erg veel van (tenminste, ik wel) en helpt je om te vinden waar je naar op zoek bent :-)
   Groetjes, Wouter

 • Maggia Swets

  12-4-2016 18:37:05 |

  Hoi Wouter,

  Zo schilderachtig magisch mooi.
  Ik krijg inspiratie om ze te schilderen, door de aura achtige kleuren.
  Dank je wel genieten !

  Maggia

 • Yvonne - Incanto Images

  12-4-2016 21:15:50 |

  Deze anemoon springt er nog mooier uit met zijn blauwe kleur, deze wil ik volgend jaar ook wel tegen komen. Een prachtig bloempje. Even over de foto's, gelukkig kom je nog niet te veel anemonen tegen op FB, de foto's die je gemaakt hebt zijn toch prachtig geworden, de een heeft het net iets meer als de ander maar tussen al het blauw zal het nog moeilijker zoeken zijn naar balans in de foto, Elk jaar de bloempjes op de foto zetten, elk jaar zijn ze toch weer anders. Ik heb er van genoten. Misschien is het zondag wel weer bloempjes tijd..

  Groetjes Von

Reacties zijn gesloten