Zonsondergang en lange sluitertijden

Een landschapsfotograaf die ik erg goed vind is Bas Meelker. Eén van zijn specialiteiten is toch wel het maken van foto's aan de (Wadden)zee of IJsselmeer rond of na zonsondergang en -dus- met een lange sluitertijd. En het gebruik van knallende kleuren.

Zonsondergang met lange sluitertijd (Markermeer)Zonsondergang met lange sluitertijd (Markermeer)

 

Om mijn nieuwe ND Grad filterset (klik hier voor een goede Engelstalige uitleg) eens te proberen, ben ik dus ook maar eens op pad gegaan om te kijken of ik ook met zoiets thuis zou kunnen komen.

In de polder tussen Zeewolde en Almere hoopte ik eerst wat wijdse landschapsplaten te kunnen maken. Maar wat een belachelijke hoeveelheid windmolens staan daar zeg! Dat werd dus helaas niets...
Daarvandaan ben ik vervolgens maar snel doorgereden naar de Oostvaardersdijk, met de hoop op een mooie zonsondergang bij het Markermeer.

En die kwam er gelukkig! Ondanks een vrij snel oprukkende wolkenband vanuit het zuid-westen zat ik gelukkig nog precies op de juiste plek waar de zon nog te zien was (zie eerste foto).

Zonsondergang met lange sluitertijd - 2 (Markermeer)Zonsondergang met lange sluitertijd - 2 (Markermeer)

 

Ook had ik een plekje uitgezocht met wat stokken in het water, zodat ik ook nog wat op de voorgrond kon mee-fotograferen.

Zonsondergang met lange sluitertijd - 3 (Markermeer)Zonsondergang met lange sluitertijd - 3 (Markermeer)

 

Tegen 23.00u (!) was de zon al een tijdje onder gegaan, en het was eigenlijk al zo goed als donker. Maar het licht op de foto's was nog steeds prachtig: wat ik al eens op de site van Bas gelezen had bleek dus echt te kloppen ;-)  Door de lange sluitertijden (de volgende foto zelfs 106 seconden) registreert de sensor toch nog allemaal prachtige (blauwachtige) kleuren!
En de kleuren in de lucht worden hier ook nog eens fraai weerkaatst door het gladgestreken water.

Zonsondergang met lange sluitertijd - 4 (Markermeer)Zonsondergang met lange sluitertijd - 4 (Markermeer)

 

Mijn doel om de filterset eens te testen was dus geslaagd :-)
Zonder een filter waren het water en de rotsen veel te donker geworden t.o.v. de lucht. Maar vooral tijdens en net na de zonsondergang. Later wordt het zowiezo erg donker en worden de rotsen een soort silhouetten.

En het was toch ook wel heel bijzonder om zo bijna in het donker aan het Markermeer te zitten, op de rotsen, terwijl de auto's -met de lichten al lang aan- iets hoger over de dijk langs komen razen. En iedere keer weer vol spanning naar het lcd-schermpje kijken of de sluitertijd lang genoeg was en welke kleuren er nu weer te zien zouden zijn.

Wel zal ik nog vaak moeten gaan oefenen om een klein stapje in de richting van de foto-kwaliteit van Bas te kunnen komen...

Reacties (5) -

 • Miranda

  18-7-2012 19:58:04 |

  Prachtige kleuren inderdaad! Gaaf hoor. Groetjes,Miranda

 • Loes

  18-7-2012 20:58:18 |

  Oh wat toevallig,  Yvonne en ik hebben afgelopen zondagavond op precies zo'n zelfde plek gestaan,  maar ik kan je vertellen dat jouw foto's veel meer in de richting van Bas Meelker komen dan de mijne. Nou heb ik natuurlijk ook niet zo'n goed filtersetje,  en ook geen 10 mm,  maar ik begin daar wel steeds meer over te  denken, want dit soort foto's  vind ik zó ontzettend mooi.
  Ik ben onder de indruk van jouw eerste pogingen, vooral die laatste met 106 sec!  alles zo mooi glad, en prachtige kleuren.
  Welke witbalans heb je gebruikt?

  Groetjes Loes • Monique

  25-7-2012 15:04:08 |

  Prachtige foto's Wouter! Inderdaad met een zeer hoog "Bas Meelker-gehalte"! Knappe eerste pogingen, en zeker voor herhaling vatbaar.

 • Yvonne - Incanto Images

  25-7-2012 20:05:38 |

  Hadden Loes en ik ons maar iets beter voorbereid, dan hadden we geweten dat we dus een half uurtje langer hadden moeten blijven. Wat zijn ze mooi geworden, dit is wat we in ons hoofd hadden, maar volgens mij is het er bij ons niet zo uit gekomen. Je hebt goed naar de foto's van Bas gekeken, dit gaat zeker al de goede kant op, en dat voor de eerste poging..klasse gedaan. Volgende keer nemen we je mee als leermeester..;-) Want met zulke mooie foto's wil je graag thuis komen.

  Groetjes Von

 • Andrea

  15-8-2012 10:40:32 |

  Hoi Wouter, Ik volg Bas al een tijdje op facebook en in de bladen want ik vind hem ook geweldige foto's maken. Ik had mezelf al voorgenomen om een workshop bij hem te gaan volgen maar vind dat ik eerst zelf weer eens meer moet experimenteren ermee en kijken hoe ver ik kom dat vind ik toch altijd wel het leukste. Iedere keer neem ik mezelf voor om ook eens iets met mijn filters te gaan doen maar ik grijp toch steeds weer naar de macro maar als ik dit zo zie dat gaat het wel kriebelen. Je komt echt wel heel dicht bij hem in de buurt. Ik vind ze echt super mooi. Vooral die je later hebt genomen. Die kleuren en de verzachting in de lucht is echt super. Wauw ik ben benieuwd wat er nog meer gaat komen mij verveel je er niet mee.gr Andrea

Reacties zijn gesloten