Wintersfeer rondom landgoed Rhijnauwen

Aangezien het de afgelopen tijd nogal grijs, grauw, miezerig, troosteloos, triest, treurig, regenachtig, ... kortom herfstachtig weer was, grijp ik maar eens terug op een serie met een heerlijke wintersfeer.
Het was de vrijdag van het weeralarm, 7 december, toen half Nederland thuis bleef (vrij of thuis-werkend) of in de lange files terecht kwam.
En ik was lekker vrij die dag, en kon op het fietsje en wandelend gaan genieten van de witte sneeuwpracht op landgoed Rhijnauwen :-)

Eenzame wandelaar in sneeuwlandschap (Landgoed Rhijnauwen, Bunnik)Eenzame wandelaar in sneeuwlandschap (Landgoed Rhijnauwen, Bunnik)

Omdat de sneeuw die donderdag en vrijdag met redelijk veel wind was gevallen, waren de stammen van de bomen aan één kant prachtig bedekt met een sneeuwlaag.
En ook alle takken waren zwaar van de sneeuw.

Wandelaar aan eind van besneeuwde bomenlaan (Landgoed Rhijnauwen, Bunnik)Wandelaar aan eind van besneeuwde bomenlaan (Landgoed Rhijnauwen, Bunnik)

Dit nodigde uit tot het zoeken van grafische plaatjes, en een slingerend pad doet het dan altijd goed:

Slingerend pad in het bos vol sneeuw (Landgoed Rhijnauwen, Bunnik)Slingerend pad in het bos vol sneeuw (Landgoed Rhijnauwen, Bunnik)

 

De reiger, die aan de gracht stond bij Fort Rhijnauwen, kon ik mooi door de besneeuwde boomtakken heen nemen.
Het was even 'zoeken' naar een goed standpunt, zodat in ieder geval zijn oog en snavel goed zichtbaar en scherp zouden blijven.

Reiger in de sneeuw, achter een boom (Fort Rhijnauwen, Bunnik)Reiger in de sneeuw, achter een boom (Fort Rhijnauwen, Bunnik)

 

Bij een huis vlogen er achter een heg vele mussen, op zoek naar wat eten.
Dit bood me de mogelijkheid om door de besneeuwde heg heen de mus te fotograferen, waardoor er een mooi licht en natuurlijk kader ontstaat.

Mus, door een besneeuwde heg gefotografeerd (Fort Rhijnauwen, Bunnik)Mus, door een besneeuwde heg gefotografeerd (Fort Rhijnauwen, Bunnik)

 

En toen weer op zoek naar een mooie lijnenspel in de besneeuwde bomen:

Lijnenspel van besneeuwde bomen (Landgoed Rhijnauwen, Bunnik)Lijnenspel van besneeuwde bomen (Landgoed Rhijnauwen, Bunnik)

 

Een bijna kale, besneeuwde akker met een mooie bomenrij op de achtergrond zorgde voor een mooi landschapsbeeld. De donkere boom rechts die naar links lijkt te wijzen is een leuke 'bonus' voor de compositie vind ik.

Besneeuwd boerenland met bomenrij (Landgoed Rhijnauwen, Bunnik)Besneeuwd boerenland met bomenrij (Landgoed Rhijnauwen, Bunnik)

 

En uiteraard ook nog even een echt grafisch plaatje:

Ljnenspel op de witte akker (Landgoed Rhijnauwen, Bunnik)Ljnenspel op de witte akker (Landgoed Rhijnauwen, Bunnik)

 

En om af te sluiten nog een prachtig winterlandschap, waar je goed kan zien hoe vol alles met sneeuw zat.

Winterlandschap (Landgoed Rhijnauwen, Bunnik)Winterlandschap (Landgoed Rhijnauwen, Bunnik)

 

Gelukkig heb ik ook nog een serie over een winters Oostvaardersplassen in de pijplijn (van zaterdag 8 december), hopelijk kan ik zo de huidige herfstachtige winter overbruggen totdat het tenminste weer écht winter wordt met sneeuw en (/of) temperaturen ver onder nul!

 

Reacties (6) -

 • Yvonne - Incanto Images

  1-1-2013 20:56:00 |

  Wat goed dat je nog een mapje met sneeuw foto's hebt. Het is zo mooi om te zien en heerlijk om even in te lopen. Je hebt de kleine en grote details goed weten te benutten. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat het weer gaat veranderen, het was genieten van deze foto's.

  Groetjes Von

 • jowan iven

  2-1-2013 18:52:22 |

  Mooie serie van de enige winterdag tot nu toe en die ik ook nog eens heb gemist.
  De reiger vind ik een hele fraaie foto. verborgen en toch zo goed zichtbaar.

  gr  jowan

 • Monique

  4-1-2013 17:07:57 |

  Mooie serie. Helaas was het kort genieten van die winterse omstandigheden.

 • Loes

  5-1-2013 18:42:09 |

  Hoi Wouter,
  Steeds weer ben ik verrast hoe jij op jouw eigen wijze de dingen in beeld brengt.
  Je foto's met lijnenspel vind ik zeer geslaagd  ( het slingerende pad,  de boom met sneeuw,  en de akkers met lijnen)  Ik zie dat je een paar foto's bij 400mm gemaakt hebt,  zoiets zou ik niet verzinnen, maar de resultaten zijn een paar heel sterke foto's,  dus dit is het zoveelste idee van jou dat ik ga onthouden.
  Bij genoemde foto's vind ik de laatste wat gewoontjes afsteken ;-)

  Laten we hopen dat het gauw weer gaat winteren, want met dit donkere grauwe weer zijn we nu wel klaar :-(

  Groetjes Loes

 • Loes

  5-1-2013 18:43:10 |

  ik vergeet de reiger en de mus,  ook weer zo mooi en origineel gedaan!

 • Andrea

  13-1-2013 12:56:27 |

  Het blijft een van mijn favoriete plekjes. De sneeuw, het donkere contrast en het lijnenspel geven een mooi beeld in de foto's. 2e en 3e foto erg mooi maar ook de reiger door de zachte sfeer. De witte akker lijkt me erg mooi in het groot nu valt hij erg in het niet en komt hij niet zo tot zijn recht denk ik. Groetjes Andrea

Reacties zijn gesloten