Wildpark Anholter-Schweiz in Isselburg, Duitsland

Lynx in een sneeuwbui (Wildpark Anholter-Schweiz, Duitsland)Lynx in een sneeuwbui (Wildpark Anholter-Schweiz, Duitsland)

Zoals ik al in mijn vorige blogje had aangekondigd: dit is mijn laatste winterse serie (tenminste, daar ga ik op dit moment wel van uit, met lente-dagen met zon en 15 graden voor komende week in het vooruitzicht).

Dit keer met foto's die ik genomen heb in het "Biotopwildpark Anholter-Schweiz" in Isselburg (Duitsland). Dit is een soort kleine dierentuin, waar een beperkt aantal soorten in natuurlijke, vrij grote hokken worden gehouden. En waar je bijv. gewoon door het gebied met damherten kan lopen.

Pauw in de sneeuw (Wildpark Anholter-Schweiz, Duitsland)Pauw in de sneeuw (Wildpark Anholter-Schweiz, Duitsland)

Uiteraard is dit niet vergelijkbaar met fotograferen "echt in het wild", maar het is wel een mooie gelegenheid om dieren te fotograferen die je anders niet of nauwelijks zal kunnen vinden, en om je fotografie-vaardigheden te oefenen (bijv. voordat je wel echt in het wild op "excursie" gaat).

Pauw in de sneeuw - 2 (Wildpark Anholter-Schweiz, Duitsland)Pauw in de sneeuw - 2 (Wildpark Anholter-Schweiz, Duitsland)

 

De volgende foto is een mooi voorbeeld van eens lekker oefenen: kop en oog scherp erop krijgen, terwijl de pauw wegloopt en met zijn kop heen en weer beweegt en ook nog eens de compositie in de gaten houden:
(uiteraard zijn er ook zeer velen mislukt, die laat ik je niet zien ;-) )

Pauw in de sneeuw - 3 (Wildpark Anholter-Schweiz, Duitsland)Pauw in de sneeuw - 3 (Wildpark Anholter-Schweiz, Duitsland)

 

Ook een close-up portret van een damhert wordt ineens mogelijk, zelfs met 300mm lens:

Damhert (Wildpark Anholter-Schweiz, Duitsland)Damhert (Wildpark Anholter-Schweiz, Duitsland)

 

En helaas, te dichtbij en niet goed opgelet, de poten staan er niet helemaal op :-(

Damhert - 2 (Wildpark Anholter-Schweiz, Duitsland)Damhert - 2 (Wildpark Anholter-Schweiz, Duitsland)

 

Alsof hij het door had: lekker puh!

Damhert - 3 (Wildpark Anholter-Schweiz, Duitsland)Damhert - 3 (Wildpark Anholter-Schweiz, Duitsland)

 

Bij de vosjes is meteen duidelijk dat het een niet geheel natuurlijke setting is. Alhoewel je je ook kan afvragen of de vossen in de Amsterdamse Waterleiding Duinen tegenwoordig nog echt natuurlijk te noemen zijn...

Twee vosjes in een boomstam (Wildpark Anholter-Schweiz, Duitsland)Twee vosjes in een boomstam (Wildpark Anholter-Schweiz, Duitsland)

 

De lynx was voor mij toch wel één van de trekpleisters van het wildpark. Sinds ik deze in Lapland gezien en gefotografeerd heb, is dit toch wel één van mijn favoriete katachtige (naast de cheeta).
In eerste instantie zat hij vrij ver weg, in het donker onder een boom. Maar op een gegeven moment ging hij aan de wandel, en kwam ineens erg dichtbij.
Dat op dat moment ook de sneeuw behoorlijk naar beneden kwam zetten was echt een kadootje, dat geeft de foto toch weer wat extra sfeer.

Lynx in een sneeuwbui - 2 (Wildpark Anholter-Schweiz, Duitsland)Lynx in een sneeuwbui - 2 (Wildpark Anholter-Schweiz, Duitsland)

 

Portret van een gapende lynx (Wildpark Anholter-Schweiz, Duitsland)Portret van een gapende lynx (Wildpark Anholter-Schweiz, Duitsland)

Wat heeft de lynx toch een prachtige kop, met van die grappige oorpluimen:

Close-up van de oorpluimen van een lynx in een sneeuwbui (Wildpark Anholter-Schweiz, Duitsland)Close-up van de oorpluimen van een lynx in een sneeuwbui (Wildpark Anholter-Schweiz, Duitsland)

 

Naast de lynx is er ook een wolf in een mooi groot, natuurlijk hok.

Wolf in de sneeuw (Wildpark Anholter-Schweiz, Duitsland)Wolf in de sneeuw (Wildpark Anholter-Schweiz, Duitsland)

 

Het is dus inderdaad al mogelijk om een wolf net over de grens met Duitsland te zien, zelfs in de sneeuw :-)

Wolf in de sneeuw, vlak over de grens (Wildpark Anholter-Schweiz, Duitsland)Wolf in de sneeuw, vlak over de grens (Wildpark Anholter-Schweiz, Duitsland)

 

Ook de wilde kat is redelijk uniek in het wildpark, die zie je niet zo vaak. Ze hebben er een hok met meerdere wilde katten.
Hier een bijzondere foto van de wilde kat, slapend op een boomtak met een lading sneeuw op zijn rug en in een flinke sneeuwbui:

Wilde kat met sneeuw op zijn rug (Wildpark Anholter-Schweiz, Duitsland)Wilde kat met sneeuw op zijn rug (Wildpark Anholter-Schweiz, Duitsland)

 

Al met al is het zeker de moeite waard om eens naar dit wildpark te gaan! Het was voor mij ruim een uurtje rijden vanuit Zeist, qua tijd ongeveer net zover als de AWD voor mij. En de entree is met 6 euro ook goed te doen.

Het was voor mij de eerste keer, en ik vond het echt super om er in de winter met sneeuw en sneeuwbuien te zijn. Maar ik ben ook wel benieuwd hoe het er zal zijn als het groener en meer begroeit is. Dus ik ga er vast nog wel eens heen, in de lente of zomer. Al is het maar om ook eens de beren te kunnen fotograferen, die nu allemaal in winterslaap waren...

 

Reacties (6) -

 • Yvonne - Incanto Images

  3-3-2013 09:36:25 |

  Dit is zeker een mooi park, vooral de wilde dieren om deze zo op de foto te kunnen nemen is wel heel apart om te zien. En dat in een uurtje rijden, heel goed te doen. En je cadeautje in de sneeuw, perfect gedaan. Dank je wel voor de tip.

  Groetjes Von

 • jowan

  3-3-2013 13:26:52 |

  De sneeuw bij de lynx maakt het helemaal af. Jammer dat  het bij de wolf niet zo goed zichtbaar is.
  En je afgezaagde damhert is helemaal niet storend. Ik mis de onderste helft van de poten helemaal niet in de foto.
  bedankt voor de tip, ik wist niet dat er zo'n park op korte afstand bestond.

  gr  jowan

 • Ghita

  3-3-2013 13:45:00 |

  Prachtige serie, vooral de lynx en wilde kat spreken mij aan.
  Een park om zelf ook eens te bezoeken, zeker als het niet zo ver over de grens is.
  groetjes Ghita

 • Loes

  7-3-2013 08:27:05 |

  Wat super om deze dieren in de sneeuw te kunnen fotograferen, die sneeuwbuien geven echt een flinke meerwaarde aan de beelden. En dat allemaal niet eens zo ver van huis! ga ik zeker onthouden, alleen is het op de weg met dat winterweer niet altijd  even fijn.
  De lynx vind ik van deze serie toch wel het meest fascinerend, maar ook de wilde kat en de wolf.
  Ennuh..  laatste winterbeelden?  ik geloof dat we vanaf het weekend weer midden in de winter zitten :-(
  Groetjes Loes

 • Loes

  11-3-2013 10:28:14 |

  ps
  Von en ik zijn gisteren geweest!  toen we door de Veluwe reden volop sneeuw, maar in duitsland vrijwel niks,  dat viel even tegen.
  Maar het park is de moeite waard, we hebben ons prima geamuseerd, bedankt voor deze leuke tip.
  En de beren zijn intussen wakker ;-)

  Over het reageren op mijn blog:  ivm toename van spam heb ik de mogelijkheden tot reageren beperkt,  en het werkt, geen spam meer.

  Groetjes Loes

 • Miranda

  18-3-2013 11:20:02 |

  Prachtige serie. Dit gebied is duidelijk een aanrader!
  Groetjes,Miranda
  www.mirandabos.com

Reacties zijn gesloten