Sneeuwklokjes (Galanthus nivalis)

Sneeuwklokje (Galanthus nivalis) met sneeuw (Amelisweerd, Utrecht)Sneeuwklokje (Galanthus nivalis) met sneeuw (Amelisweerd, Utrecht)

Na een paar dagen heerlijk lente-achtig weer is het nu helaas alweer regenachtig en kouder, en krijgen we zelfs weer sneeuw en nachtvorst.
Op zich sluit mijn blogje daar mooi op aan, maar dan in omgekeerde volgorde: eerst een paar sneeuwklokjes in de sneeuw (van 10 februari) en vervolgens een paar sneeuwklokjes bij een ondergaande zon (van 18 februari).

 

Sneeuwklokjes met sneeuwrandje (Amelisweerd, Utrecht)Sneeuwklokjes met sneeuwrandje (Amelisweerd, Utrecht)

Het was die 10e februari prachtig weer, zodat het ondanks de sneeuw  heerlijk fotograferen was.

Sneeuwklokje, net boven de sneeuw uitstekend (Amelisweerd, Utrecht)Sneeuwklokje, net boven de sneeuw uitstekend (Amelisweerd, Utrecht)

 

Sneeuwklokje, net boven de sneeuw uitstekend - 2 (Amelisweerd, Utrecht)Sneeuwklokje, net boven de sneeuw uitstekend - 2 (Amelisweerd, Utrecht)

 

Sneeuwklokje met ijskristalletjes (Amelisweerd, Utrecht)Sneeuwklokje met ijskristalletjes (Amelisweerd, Utrecht)

 

Een beetje spelen met diafragma-lichtvlekken en de witbalans geeft weer een heel andere foto.

Sneeuwklokjes in de sneeuw (Amelisweerd, Utrecht)Sneeuwklokjes in de sneeuw (Amelisweerd, Utrecht)

 

Sneeuwklokjes (Amelisweerd, Utrecht)Sneeuwklokjes (Amelisweerd, Utrecht)

 

En dan gaan we nu over van de koude, blauwige sneeuwklokjes in de sneeuw naar de warme, oranje/rode tinten van de sneeuwklokjes bij ondergaande zon.
Ik vind het erg moeilijk om te kiezen welke ik nu het mooiste vind en dus zal plaatsen, dus ik heb er toch maar wat meer geplaatst... kunnen jullie zelf kiezen... ;-)

Sneeuwklokje bij ondergaande zon (Amelisweerd, Utrecht)Sneeuwklokje bij ondergaande zon (Amelisweerd, Utrecht)

 

Sneeuwklokjes bij ondergaande zon - 2 (Amelisweerd, Utrecht)Sneeuwklokjes bij ondergaande zon - 2 (Amelisweerd, Utrecht)

Het was heerlijk om eens flink te spelen met de laagstaande zon en het zonlicht dat nog net tussen de bomen door scheen. En om uit te proberen welk diafragma nu de beste/mooiste resultaten opleverde.

Sneeuwklokjes bij ondergaande zon - 3 (Amelisweerd, Utrecht)Sneeuwklokjes bij ondergaande zon - 3 (Amelisweerd, Utrecht)

Maar het bleek (ook achteraf bij bekijken en selecteren) wel dat er niet een "beste diafragma" voor alle situaties is. Vaak levert f/4 fraaie diafragma-lichtvlekken op, dus dat is meestal wel een goed startpunt. Maar soms is f/2.8 ook prima, of is f/5.6 het mooist.
Het blijft dus een kwestie van heel veel foto's maken, met veel verschillende instellingen!

Sneeuwklokjes bij ondergaande zon - 4 (Amelisweerd, Utrecht)Sneeuwklokjes bij ondergaande zon - 4 (Amelisweerd, Utrecht)

 

Sneeuwklokjes bij ondergaande zon - 5 (Amelisweerd, Utrecht)Sneeuwklokjes bij ondergaande zon - 5 (Amelisweerd, Utrecht)

 

Sneeuwklokjes bij ondergaande zon - 6 (Amelisweerd, Utrecht)Sneeuwklokjes bij ondergaande zon - 6 (Amelisweerd, Utrecht)

 

Toen de zon bijna onder was, werd het licht wat rood/rozer en waren er bijna geen echte lichtvlekken meer in beeld te krijgen.
Ook het scherpstellen werd steeds lastiger met het minimale beetje licht, dus het werd -helaas- tijd om naar huis te gaan...

Sneeuwklokjes bij ondergaande zon - 7 (Amelisweerd, Utrecht)Sneeuwklokjes bij ondergaande zon - 7 (Amelisweerd, Utrecht)

 

Jammer genoeg waren de sneeuwklokjes die dagen nog niet echt helemaal open.
Maar na de paar warme dagen deze week is dat wel veranderd. Dus als het weer eens wat droger gaat worden, dan ga ik nog eens terug, want het blijft heerlijk om een paar uur op de grond liggend te zoeken naar een nog mooiere foto van een sneeuwklokje :-)

 

Reacties (4) -

 • Ghita

  9-3-2013 21:20:35 |

  De eerste en laatste foto zijn mijn favorieten.
  Dit is weer een leerzame blog. Ik heb afgelopen week sneeuwklokjes gefotografeerd, maar het was helemaal niks, ik kreeg er niet mooi eentje vrij, geen mooi licht , geen kleine scherpte diepte.
  Hier zie ik hoe het moet. Praktijk valt niet mee.
  Mooi om te zien hoe de weersomstandigheden de sfeer van een foto zo anders maken, de sneeuwfoto's met de koele kleuren, de laatste foto's met de zon in warme achtergrond tinten.
  groetjes Ghita

 • Loes

  11-3-2013 10:25:46 |

  Hoi Wouter,
  Wat heb jij je weer heerlijk uitgeleefd op een onderwerp,  zo mooi om te zien hoeveel verschillende mogelijkheden er zijn om sneeuwklokjes te fotograferen, ik ben eigenlijk best nieuwsgierig hoeveel tijd je nodig hebt voor zo'n fotosessie, dat doe je niet even in een uurtje, lijkt me.
  De eerste twee met de sneeuw er op zijn bij mij beslist favoriet,  de kleuren vind ik zo mooi.
  Bij 3 en 4 spreekt het subtiele van al het wit me ook aan.
  Daarentegen kunnen de blauwe foto's mij minder bekoren, ik zie dit vaker,  best kunstzinnig, maar nee, toch niet mijn ding.
  Hoe anders zijn dan de beelden bij ondergaande zon, kan me voorstellen dat je daar niet uit kon kiezen, ze zijn allemaal prachtig!
  Het was me weer een genoegen ;-)
  Groetjes Loes

  • Wouter

   11-3-2013 11:53:41 |

   Hoi Loes,
   Dank je voor je uitgebreide en enthousiaste reactie!

   De tijd voor deze fotosessies viel eigenlijk best mee. Voor de sneeuwserie (zag ik net in Lightroom) zat tussen de eerste en laatste foto precies één uur. Ik was er toen ook met Carin, en die was het na een uurtje -en een extra rondje lopen- ook wel zat ;-)

   De sneeuwklokjes bij zonsondergang zijn allemaal genomen tussen 15.45u en 17.45u, dus ook maar twee uurtjes. Maar wel 2 uurtjes in een gebiedje van maar 10 x 10 meter :-)

   Groetjes, Wouter

 • Yvonne - Incanto Images

  13-3-2013 20:47:24 |

  Wat een verschil van beeld, met sneeuw of een avondzonnetje. Alle twee even mooi om te zien. En de foto's eigenlijk maar in hele korte periode gemaakt, knap staaltje werk.
  De sneeuw periode zal nu wel afgelopen zijn, net nu ik de sneeuwklokjes weet te vinden in de omgeving. Was nog best moeilijk om ze te vinden...;-) En aangezien we niet elk jaar sneeuw hebben, zal het voor volgend jaar niet gaan lukken, dan ook maar met ondergaande zon proberen. Moet ik wel even een paar bomen omhakken voor een beetje licht. Geniet gewoon met jou mee...

  Groetjes Von

Reacties zijn gesloten