Scheveningen bij zonsondergang

Geheel de natuurwetten volgend ging mijn vorige blogje over de zonsopkomst in het oosten en gaat mijn blog dit keer over de zonsondergang in het westen.
Ofwel: vorige keer stond ik vroeg op de Veluwezoom en dit keer laat op het strand van Scheveningen :-)

(nb: zoals altijd kan je klikken op de foto's voor een grotere versie!)

Zonsondergang bij ScheveningenZonsondergang bij Scheveningen

 

Voor het eerst ben ik maandag 23 januari naar Meijendel geweest, een duingebied bij Wassenaar. Ik had eens gehoord dat dit gebied wel interessante foto-kansen zou bieden. Maar helaas, nu in de winter is het er nogal kaal, grijs en (in ieder geval voor mij) weinig inspirerend.
Het lijkt vrij veel op de Amsterdamse Waterleiding Duinen (AWD), maar daar is er wat meer afwisseling met open gebieden, de diverse waterlopen, en volgens mij ook wat meer vogels en dieren.

Gelukkig is Scheveningen vlakbij, en ik hoopte uiteraard op net zo'n mooie zonsondergang als vorige week. Jammer genoeg zat dat er niet in, maar er zat wel wat kleur in de lucht. En met het vario ND filter voor de lange sluitertijden leverde het toch wel weer een paar mooie foto's op.

De volgende foto lijkt heel erg op die hierboven. Maar ik vind het wel leuk om te laten zien hoeveel verschil er kan zitten in afdrukken op het ene moment of het andere.
En laat via een reactie maar eens weten: welke vind je mooier en waarom?

Zonsondergang bij ScheveningenZonsondergang bij Scheveningen

 

Op een gegeven moment keek ik eens achterom (in plaats van naar de plek waar de zon onder aan het gaan was), en zag ineens een prachtige gekleurde wolk, weerspiegelend in het natte zand. Snel heb ik dus mijn statief opgepakt en onder de pier doorlopend een goed standpunt gezocht.

Tegenover de zonsondergang (Scheveningen)Tegenover de zonsondergang (Scheveningen)

 

Omdat de zon intussen al -weinig spectaculair- onder was gegaan, was het tijd voor een experimentje met schelpjes waar het zeeschuim zich weer langs terugtrekt richting zee.
Ik ben er nog niet echt tevreden mee, maar het is een start om hier eens verder mee te experimenteren.

Schelpjes in de branding (Scheveningen)Schelpjes in de branding (Scheveningen)

 

Schelpjes in de branding -2- (Scheveningen)Schelpjes in de branding -2- (Scheveningen)

 

Ook de poten van de pier worden met een sluitertijd van 30 seconden ineens bijzonder.
Ik had thuis al bedacht dat ik een dergelijke foto wilde maken, maar dan is het altijd weer spannend of dit ook zal gaan lukken.
Ter plekke dacht ik overigens dat die rare zwarte vlekken enorm storend waren, maar nu blijken ze juist extra 'structuur' aan de foto te geven.

Onderkant van de pier (Scheveningen)Onderkant van de pier (Scheveningen)

 

Toen de zon alweer bijna een half uur onder was gegaan, was er nog wel erg mooi licht in de lucht en reflecterend in zee.
De sluitertijd van 13 seconde was net teveel om de steen nog wat herkenbaarder te houden, maar ik vind het zo toch ook wel een geslaagd impressionistisch plaatje geworden.

Sfeertinten aan zee (Scheveningen)Sfeertinten aan zee (Scheveningen)

 

En als afsluiter dan nog twee foto's van de commerciële pier. De lichten waren intussen aangegaan, maar de lucht was nog niet te donker geworden, zodat er nog kleur en wolken te zien waren.
Door weer een lange sluitertijd van 30 seconden te kiezen ontstaat een bijna buitenaards tafereel, alsof het een ruimtestation is ;-)

De commerciele pier net na zonsondergang (Scheveningen)De commerciele pier net na zonsondergang (Scheveningen)

 

De commerciele pier net na zonsondergang -2- (Scheveningen)De commerciele pier net na zonsondergang -2- (Scheveningen)

Al met al was het toch weer een lekker dagje buiten bezig zijn, met een geslaagde afsluiting.

Wat ik wel bijzonder vind/vond toen ik deze foto's geselecteerd had, is dat het samen zo'n fraai kleurenpalet laat zien.
Door net een andere kant op te fotograferen, of net voor of na de zonsondergang: je krijgt steeds compleet andere kleuren in de zoeker te zien. En dat op een stukje strand van zeg 200 meter...

(en ik ga in het voorjaar of de zomer nog wel eens naar Meijendel toe, kijken of het dan wat meer oplevert...)

Reacties (6) -

 • Andrea

  30-1-2012 11:44:43 |

  Hoi Wouter, zonsondergangen altijd heerlijk om naar te kijken en vast te leggen. De pastelkleurige foto's spreken mij heel erg aan vooral die sfeertinten aan zee. Ook de onderkant van de pier is geweldig en werkt erg sterk in zwartwit. De laatste 2 vind ik ook erg fraai met die mooie kleuren en lichtjes op de pier en het verstilde water. De ND filters staan dit jaar bij mij ook eindelijk op het programma. Ik heb ze al lang maar doe er eigenlijk tot nu toen niets mee. Als ik hier zo kijk krijg ik daar wel zin in. groetjes Andrea

 • Loes

  30-1-2012 13:30:39 |

  Hoi Wouter,
  Weer een aangename verrassing, deze Scheveningen-beelden,  ik bewonder jouw creativiteit om het allemaal net wat anders te doen.
  Foto 1 of 2?
  Ik ga voor 1,  net wat meer lichtrandjes om de wolken en wat meer spiegeling in het water.
  De volgende foto vind ik prachtig!  Ziet er gewoon on-Nederlands uit, top!
  Je spelerij met lange sluitertijden is erg leuk om te zien,  en de palen van de pier zijn zeer origineel.
  De laatste twee zijn schitterend! met een lichte voorkeur voor de eerste, omdat daar de pier net wat minder prominent in beeld is, waardoor de nadruk wat meer op de geweldig mooie lucht komt te liggen.
  Groetjes
  Loes

 • Monique

  30-1-2012 14:34:39 |

  Ik vind de eerste foto mooier dan de tweede. Het water maakt net een mooiere compositie vind ik. En de lucht wordt beter weerspiegelt in het water dan bij de 2e foto.
  Mooie serie verder! Die pier met lichtjes aan ziet er strak uit!
  Groet, monique

 • Yvonne - Incanto Images

  1-2-2012 19:51:01 |

  Ik zag nog een deel van de Veluwe, wat is dat ook een mooie serie, dit moet echt een moment van genieten zijn geweest, de verschillende hoogtes en dan de kleuren die je op de foto tovert, prachtig gedaan. En dan Scheveningen, ook zo'n serie waar je naar blijft kijken, je bent goed bezig met de ND filter, we hebben je boom opgezocht om ook te spelen maar hadden saai weer zondag, maar wat een mooi plekje is het daar en zo dichtbij, dank je wel voor de tip.

  Groetjes Von

 • Ghita

  1-2-2012 21:37:42 |

  Mooie sfeervolle serie. Zelfs van een niet zo spectaculaire zonsondergang weet jij nog wel boeiende foto's te maken. Ik ga voor foto 1 van de zonsondergang, iets mooiere kleuren, net wat meer contrast en het water leeft meer.
  De andere foto's met lange sluitertijden vind ik ook erg mooi, de poten van de pier, erg leuk en inspirerend.
  En bij de commerciele pier, vind ik de lucht echt prachtig.
  groetjes Ghita

 • Robert Wagter

  2-2-2012 21:12:57 |

  Hoi Wouter,

  Volgens mij mag ik je feliciteren met je prijs in de fotowedstrijd Wintermacro's van Roots. Toch? Neem aan dat jij dat was.

  Mooie experimentele serie. Ik ga ook voor foto 1 van de zonsondergang, vind de verdeling land en lucht mooier en ik houd van meer donkere foto's. Het schelpenexperiment vind ik goed bedacht. En ja, die pier, die staat er geweldig op! Grandioos.

  Groeten,
  Robert

Reacties zijn gesloten