Ruig haarmos - in vuur en vlam op de Loonse en Drunense duinen

Ruig haarmos - in vuur en vlam (Loonse en Drunense duinen)Ruig haarmos - in vuur en vlam (Loonse en Drunense duinen)

 

Maandag 4 maart was het eindelijk weer eens prachtig lenteweer: zonnig, strak blauwe luchten en temperaturen richting de 10 graden.
Een mooi moment dus om weer eens op pad te gaan om ruig haarmos (Polytrichum piliferum) te gaan fotograferen. Ik kwam nl. pas geleden toevallig weer wat foto's van ruig haarmos tegen, maar daar was ik niet echt tevreden over. Dat moest toch beter kunnen! :-)
Op dus naar de Loonse en Drunense duinen, waar ik een plek weet waar dit fotogenieke mos altijd wel voorkomt.

Ruig haarmos - 1 (Loonse en Drunense duinen)Ruig haarmos - 1 (Loonse en Drunense duinen)

Ik ging op pad met het plan om vooral foto's te gaan maken van het roodachtige mos tegen een blauwe lucht als achtergrond. Maar dat viel niet mee. Het mos is hooguit zo'n 5 cm hoog, en is vooral als vlakke plakkaten te vinden op het zand.
Dan moet je je toch behoorlijk in vreemde bochten wringen om de camera zo laag te krijgen dat er wat lucht in beeld komt.

Ruig haarmos - 2 (Loonse en Drunense duinen)Ruig haarmos - 2 (Loonse en Drunense duinen)

 

Gelukkig bleek ook zonder de blauwe lucht het ruig haarmos erg fotogeniek, met het gele zonbeschenen zand op de achtergrond en het wat schaduwrijker mos op de voorgrond.

Ruig haarmos - in vuur en vlam - 2 (Loonse en Drunense duinen)Ruig haarmos - in vuur en vlam - 2 (Loonse en Drunense duinen)

Jammer genoeg weet ik nog steeds niet wat die groene 'staakjes' nu precies zijn. Dus als iemand het wel weet, laat even een reactie achter!
(nb: intussen heb ik een reactie van Albertine gehad, dank je wel! Dit groene puntje blijkt het sporenkapsel in wording te zijn, zichtbaar nadat het harige 'huikje' is afgevallen)

Ruig haarmos - in vuur en vlam - 3 (Loonse en Drunense duinen)Ruig haarmos - in vuur en vlam - 3 (Loonse en Drunense duinen)

En ik kan weer eens niet kiezen/selecteren welke foto ik nu wel of niet zal plaatsen. Dus plaats ik er gewoon nog maar één die er op lijkt, maar net even anders is.

Ruig haarmos - in vuur en vlam - 4 (Loonse en Drunense duinen)Ruig haarmos - in vuur en vlam - 4 (Loonse en Drunense duinen)

Rondlopend bleef ik steeds op zoek naar nieuwe invalshoeken, en bleef ik spelen met scherptediepte en licht en schaduw.

Ruig haarmos met blauwe lucht (Loonse en Drunense duinen)Ruig haarmos met blauwe lucht (Loonse en Drunense duinen)

 

En iedere keer als ik dan weer zo'n foto als hieronder op het lcd-schermpje van de camera zag, had ik al zoiets van; wow!

Ruig haarmos - in vuur en vlam - 5 (Loonse en Drunense duinen)Ruig haarmos - in vuur en vlam - 5 (Loonse en Drunense duinen)

 

Ruig haarmos - in vuur en vlam - 6 (Loonse en Drunense duinen)Ruig haarmos - in vuur en vlam - 6 (Loonse en Drunense duinen)

 

Ruig haarmos - in vuur en vlam - 7 (Loonse en Drunense duinen)Ruig haarmos - in vuur en vlam - 7 (Loonse en Drunense duinen)

 

De scherpte van de volgende foto is net niet helemaal 100%, eigenlijk had ik een wat kleiner diafragma moeten gebruiken. Maar ja, de kleuren knallen zo lekker van het scherm af...

Ruig haarmos - contrastrijk rood en blauw (Loonse en Drunense duinen)Ruig haarmos - contrastrijk rood en blauw (Loonse en Drunense duinen)

 

Ook die rare rood-met-groene staafjes bleven me intrigeren, net als dat contrast tussen rood en blauw.

Ruig haarmos - abstract en creatief met rood, blauw en groen (Loonse en Drunense duinen)Ruig haarmos - abstract en creatief met rood, blauw en groen (Loonse en Drunense duinen)

 

Al met al is mijn missie goed geslaagd vind ik zelf:
Ruig haarmos tegen een blauwe achtergrond: check! Betere foto's dan ik tot nu toe had van ruig haarmos: check! Een mooie fotoblog erbij: check! Een lekker dagje genieten in de zonnige natuur: check! :-)

En laat nu die lente echt maar komen!

Reacties (7) -

 • Nancy Carels

  16-3-2013 18:50:15 |

  Mooie serie Wouter van het haarmos. De 2e foto vind ik het mooiste. Ik heb er zelf deze week ook nog met m'n neus bovenop gelegen in de Loonse en Drunense Duinen, ik weet hoe moeilijk het is. De serie van de sneeuwklokjes is ook erg mooi, vooral die met het laagje sneeuw erop.

  groetjes,
  Nancy

 • Ghita

  16-3-2013 21:53:49 |

  Heel mooi, vooral de serie In vuur en vlam waar de groene gedeeltes van de sporen op lijken te lichten (als een soort fluoriserend stokje). Heel leerzaam voor mij om deze foto's te bekijken, ben vandaag ook met dit mosje aan het stoeien geweest, het valt toch best tegen om er aansprekende composities van te maken.
  Je tweede foto (met 1 spoor scherp en alles op de achtegrond wazig) lijkt op een van mijn foto's van vandaag, dus ik heb het niet slecht gedaan.....(of er een blog van komt weet ik nog niet) je inspireert me.
  groetjes Ghita

 • Yvonne - Incanto Images

  19-3-2013 21:31:15 |

  dat je ze weet te vinden op zo'n groot gebied, zulke kleine steeltjes en dan met deze foto's thuis komen. Knap staaltje werk, mag er graag naar kijken. Het zijn stuk voor stuk toppertjes.

  Groetjes Von

 • Loes

  20-3-2013 23:15:27 |

  Nou, je missie is zeker geslaagd Wouter!
  Ik vind het sowieso al knap dat je er in slaagt om van deze mosjes foto's te maken zonder storende elementen, maar het lukt je dan ook nog eens om bij schitterend licht zulke prachtige achtergronden te vinden.
  Dikke complimenten!
  Groetje  Loes

 • albertine

  22-3-2013 10:20:37 |

  hoi Wouter
  Mooie foto's van het Ruig haarmos. Ik weet uit ervaring dat het heel moeilijk is om een mooie achtergrond te krijgen.

  Op mijn website vind je een artikeltje over haarmossen, met minder kunstzinnige, maar wel verhelderende foto's (hoop ik). Je vind er ook een uitleg over de 'groene' puntjes (het zijn de sporenkapsels in wording, zichtbaar nadat het harige huikje is afgevallen).  

  http://www.yavannah.nl/infoteksten/haarmos/haarmos.php

  groetjes
  Albertine

  • Wouter

   22-3-2013 11:54:37 |

   Hoi Albertine,
   Dank je voor jouw reactie, de link naar jouw website met meer informatie over de diverse haarmossen èn jouw toelichting op het "groene puntje"! :-)
   Ik was jouw site -zie ik net- al tegengekomen op mijn zoektocht naar de beschrijving van ruig haarmos en de groene puntjes, ik zal -alsnog- een linkje in mijn blogpost hierboven opnemen.

   Groetjes, Wouter

 • Edwin

  27-3-2013 10:40:04 |

  Hi Wouter,

  Mooie serie van de haarmossen hoor!

  Hartelijke groet,

  Edwin

Reacties zijn gesloten