Op zoek naar de blauwe heikikker

Was ik dit jaar toch bijna de blauwe heikikkers vergeten! :-(
Gelukkig kreeg ik van Loes de vraag hoe je precies bij het ven Loofles kan komen om de blauwe heikikkers te zien en fotograferen, anders was ik vast te laat geweest.

Gelukkig kon ik echter donderdag 15 maart een dagje vrij nemen, dus met prachtig weer ging ik op pad naar Loofles. Op waarneming.nl waren er een paar heikikkers gemeld in de dagen ervoor, maar niet heel veel. Ik was dus erg benieuwd wat ik zou zien...

Bij aankomst viel het tegen. Ik hoorde ze wel, maar vooral bij een stuk waar je niet mag komen. En een rondje om het ven leverde slechts één blauw koppie op. Maar wel een mooie lading kikkerdril, dus ik hoopte dat ze wellicht later op de middag meer tevoorschijn zouden komen.

Kikkerdril (Loofles)Kikkerdril (Loofles)

 

Omdat ik mijn drinkfles vergeten was in mijn tas te stoppen, moest ik even gaan 'bijtanken' bij de auto. Het was tenslotte een prachtige, warme lentedag.
En toen ik weer richting ven wilde gaan, kwamen net Edwin Giesbers en Misja Smits met de auto aan. Leuk om hen na de macro-workshop weer eens te ontmoeten, en samen zijn we weer richting ven gegaan.

En zowaar, na wat rondspeuren over het water en langs de kant was er zowaar een blauw koppie te zien. Jammer genoeg nogal tussen het riet.

Blauwe heikikker (Loofles)Blauwe heikikker (Loofles)

 

Edwin kon met zijn droogpak gewoon het water inlopen om dichterbij te komen, en er waren nog twee fotografes met droogpak en gewone broek druk met onderwatercamera's in het water in de weer. En hoewel Misja gewoon met lage laarzen in het water rondstapte, heb ik maar de stoute schoenen uitgetrokken, mijn afritsbroek afgeritst en hup met de blote voeten het water in.
Koud!!!!

En omdat de kikker toch niet blauw was, kan ik de foto net zo goed (of beter?!) eens omzetten naar zwart-wit. Zo wordt het een mooi grafisch plaatje.

Kikker in zwart-wit (Loofles)Kikker in zwart-wit (Loofles)

 

Jammer genoeg dus erg weinig blauwe heikikkers. Maar ook de padden en niet-blauwe kikkers leverde nog wel leuke platen op.

Pad, drijvende in het water (Loofles)Pad, drijvend in het water (Loofles)

 

Zo laag mogelijk met mijn camera en lens boven het water vooroverhangend was er hier en daar nog wel wat van te maken.

Pad in zwart-wit (Loofles)Pad in zwart-wit (Loofles)

 

En gelukkig toch ook nog af toe een blauw koppie die tevoorschijn kwam. Stonden we dus met z'n 3-en (Edwin, Misja en ik) vrijwel naast elkaar in het water te proberen er een aardige foto van te maken.

Blauwe heikikker (Loofles)Blauwe heikikker (Loofles)

 

Maar helaas, meneer had geen zin om echt op de goede plek te gaan liggen, en verdween redelijk snel tussen het riet.

Nog een blauw koppie van een heikikker (Loofles)Nog een blauw koppie van een heikikker (Loofles)

 

De foto die ik voor ogen had toen ik van huis wegging was om onderstaande foto te maken, mét een blauwe heikikker linksonderin beeld. Maar helaas, dat zat er nu dus niet in...

Rietstengels bij zonsondergang (Loofles)Rietstengels bij zonsondergang (Loofles)

 

Een week later ben ik nog eens terug geweest. Maar toen was er helemaal geen blauwe heikikker meer te zien.

Pad in het avondzonnetje (Loofles)Pad in het avondzonnetje (Loofles)

 

Parende Padden (Loofles)Parende Padden (Loofles)

 

Ik heb het nu dus alvast maar weer in de agenda gezet voor volgend jaar, dan nog maar eens een poging gaan doen...

Reacties (10) -

 • Yvonne - Incanto Images

  1-4-2012 21:17:40 |

  Je hebt ze gelukkig nog op de kiek gekregen, en toch wel heel mooi kunnen nemen, dromen moet er blijven. Volgend jaar staan ze ook weer bij mij in de agenda, ook droogpak mee..?? of hele lange laarzen die de vissers aan hebben. Op naar volgend jaar, staan wij dan met z'n drietjes in de sloot..;-) Dit was al vast een mooi voorproefje...

  Groetjes Von

 • jowan

  1-4-2012 21:29:38 |

  Jammer dat het niet helemaal gelukt is. Toch heeft de eerste foto ook nog wel iets aparts. Dat blauwe kikkerdril contrasteert qua kleur zo mooi bij het riet.

 • Victor Bos

  1-4-2012 22:18:33 |

  Ja, voor blauwe heikikkers moet je ook een beetje geluk hebben dat je er net op het goede moment bent (of heel veel tijd hebben om elke dag te gaan kijken).
  Ik vind je pad in zwart-wit wel heel geslaagd hoor met die schuine stengels. Knap gedaan: bij Loofles vind ik het lastig om geen rommelige foto's te maken.

  Victor

 • Loes

  2-4-2012 09:58:01 |

  Ik had toch wel een foto willlen zien van Wouter in zijn korte broek in het vennetje ;-)

  Tja, je zoektocht heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd, maar wel heel fraaie foto's.
  Die van het kikkerdril vind ik heel apart.
  Van de z/w gaat mijn voorkeur naar de tweede, omdat die wat rustiger is. Heel mooi zo met de lijnen/spiegeling van het riet.

  Leuk dat ik je op het idee bracht,  ik ben er zelf uiteindelijk helemaal niet geweest,  dus staat ook bij mij op het lijstje van volgend jaar,  en dan ga ik ook die foto van jou maken ;-)

  groetjes
  Loes

 • Cristien Fotografie

  2-4-2012 15:48:12 |

  Zo blijft er elk jaar weer een uitdaging over! Maar gelukkig heb je er toch nog iets van vast kunnen leggen.
  Gelukkig ben je niet weggezakt want je camera zo vlak boven het water je moet er toch niet aan denken.
  Super hoor je standpunten en je eerste vindt ik gelijk al een topper.
  Groetjes Cristien.

 • Miranda

  3-4-2012 18:35:22 |

  Die eerste foto van het blauw dril ... Geweldig!! Groetjes,Miranda

 • Andrea

  4-4-2012 17:20:05 |

  Hoi Wouter, Het is idd niet makkelijk om hier een rustige foto te maken. En ik heb gehoord dat het sowieso niet makkelijk is om ze op de foto te krijgen dus nog knap. Ik vind de eerste het meest sprekend. Bijna buitenaarts zoals de bolletjes ragscherp eruitknallen en zo mooi donker blauw. Dat is mijn favoriet. Ik vind de 2 zwartwit ook erg mooi maar door de 'rafelige randen' en extra witte rand doe je het mooie abstracte weer teniet. Vind ik persoonlijk er niet zo bijpassen. Maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak (ik hou niet zo van kaders bij natuurfoto's :) ) groetjes Andrea

 • Monique

  4-4-2012 22:10:17 |

  Het had inderdaad een prachtige foto kunnen worden die je in je hoofd had...;-) Helaas (of juist gelukkig?) laat de natuur zich niet dwingen. En je hebt er toch een prima serie aan over gehouden.
  Groet, monique

 • Margôt

  7-4-2012 11:59:27 |

  Ze zijn weer prachtig!!

 • Cootje

  4-5-2012 11:50:08 |

  Prachtige foto's, Wouter. Ik heb nog nooit gehoord van blauwkikkers .... Weer wat geleerd via je blog. Ben een tijdje niet bij je 'op bezoek' geweest.
  Groeten!

Reacties zijn gesloten