Ooievaars en wilde zwanen in de sneeuw

Twee ooievaars in de sneeuw (Natuurpark Lelystad)Twee ooievaars in de sneeuw (Natuurpark Lelystad)

 

In mijn vorige blogje schreef ik al dat ik nog een aantal fraaie foto's had van Ooievaars en van Wilde zwanen in de sneeuw en op het ijs. Ik had toen het idee om ze nog niet op mijn blog te zetten, maar heb me intussen bedacht. Het is nu nog een beetje winters, dus nu spreekt het meer aan dan straks in het voorjaar als het weer mooi en warm weer is geworden.

 

Drie ooievaars in de sneeuw (Natuurpark Lelystad)Drie ooievaars in de sneeuw (Natuurpark Lelystad)

 

Het was een prachtig gezicht hoe de ooievaars steeds hun snavel in de borstveren stopten, blijkbaar om zo een beetje warm te blijven.

Ooievaar op één poot in de sneeuw (Natuurpark Lelystad)Ooievaar op één poot in de sneeuw (Natuurpark Lelystad)

 

Twee ooievaars in de sneeuw - 2 (Natuurpark Lelystad)Twee ooievaars in de sneeuw - 2 (Natuurpark Lelystad)

 

Vanwege de kou zat er logischerwijs niet zo heel veel beweging in de ooievaars, maar af en toe gingen er toch een paar een stukje aan de wandel.

Drie ooievaars in de sneeuw - 2 (Natuurpark Lelystad)Drie ooievaars in de sneeuw - 2 (Natuurpark Lelystad)

 

Helaas was mijn 300mm lens + 1,4 extender eigenlijk teveel voor de volgende foto, ineens zaten ze met tien (!) ooievaars op een kluitje, maar dus net te dichtbij en ik had geen tijd meer om mijn extender of lens te wisselen...

Tien ooievaars in de sneeuw (Natuurpark Lelystad)Tien ooievaars in de sneeuw (Natuurpark Lelystad)

 

 

Vijf ooievaars op een rijtje, in de sneeuw (Natuurpark Lelystad)Vijf ooievaars op een rijtje, in de sneeuw (Natuurpark Lelystad)

 

 Als laatste nog een foto die ik nogal 'high-key' bewerkt heb, dus flink de belichting opgeschroefd zodat het wit echt wit wordt:

Ooievaar in de sneeuw - in high-key (Natuurpark Lelystad)Ooievaar in de sneeuw - in high-key (Natuurpark Lelystad)

 

Behalve de ooievaars waren er ook Wilde zwanen, die op een mooie plek op het ijs zaten. Door de al wat lager staande zon ontstond een mooi warm licht op het ijs en op de zwanen.

Wilde zwaan op het ijs en in de sneeuw (Natuurpark Lelystad)Wilde zwaan op het ijs en in de sneeuw (Natuurpark Lelystad)

Vanwege de kou en slaap staken ze de snavel lekker diep in de veren:

Wilde zwaan op het ijs en in de sneeuw - 2 (Natuurpark Lelystad)Wilde zwaan op het ijs en in de sneeuw - 2 (Natuurpark Lelystad)

 

Dezelfde foto als hierboven, maar nu als verticale crop. Ik kan zelf niet kiezen welk ik het mooiste vind...

Wilde zwaan op het ijs en in de sneeuw - 3 (Natuurpark Lelystad)Wilde zwaan op het ijs en in de sneeuw - 3 (Natuurpark Lelystad)

 

En als afsluiter de foto die ik zelf het mooiste van deze serie van 4 vind.
De mooi gevouwen vleugels, de net zichtbare geld snavel en het spiedende oog en de warme kleur van het ijs: voor mij komt zo alles mooi bij elkaar samen in deze foto.

Slapende wilde zwaan op het ijs (Natuurpark Lelystad)Slapende wilde zwaan op het ijs (Natuurpark Lelystad)

 

Na deze serie heb ik ook nog een winterse serie van mijn uitstapje naar Wildpark Anholter Schweiz. Dit ligt bij Isselburg, een klein plaatsje net over de grens bij Arnhem. Deze serie zal ik dus ook nog redelijk snel gaan plaatsen voordat de winter echt voorbij is...

Reacties (4) -

 • Yvonne - Incanto Images

  24-2-2013 09:26:52 |

  Deze serie komt helemaal op tijd. Hier ligt weer een beetje sneeuw vandaag. Wat is het mooi om de ooievaars in de sneeuw op de foto te zetten. Een pracht serie geworden. Vooral de high key foto heel apart gedaan. Ik ben nooit zo gek op wilde zwanen, maar deze ligt er wel heel mooi bij.

  Groetjes Von, die uitkijkt naar je volgende blog. Staat ook nog op het lijstje. Is ietsje dichterbij dan 800 km rijden naar het andere park..;-)

 • Loes

  24-2-2013 11:33:59 |

  Inderdaad goed getimed dit winterblog,  brr wat is het koud, maar hier aan de kust nauwelijks sneeuw.
  Erg mooi die ooievaars in de sneeuw, goed belicht, maar je vaste brandpunt was hier idd niet in je voordeel. Een paar foto's vind ik echt te krap. De verdeling van de 10 ooievaars over het beeld is wel goed,  maar zo jammer dat er net een paar aangesneden zijn.
  De foto die mij het meest aanspreekt is de 1-poots,  heel fraai met al die ruimte.  Ook de 5 op rij behoort tot mijn favorieten.
  Bij de Wilde zwanen ga ik met je mee:   de laatste is de mooiste,  heel bijzondere houding, oogje op de goede plek,  en geweldige doortekening in de veren.
  groetjes Loes

 • Ghita

  25-2-2013 14:55:31 |

  Prachtige blog met vogels deze keer. De ooievaars in het witte landschap, schitterend, juist door de weinige kleur (zwart wit rood) zijn het heel aansprekende foto's geworden.  foto 4 en 7 vind ik het mooist.
  Van de wilde zwanen vind ik de allereerste foto het mooist omdat je daar nog net het zwart van de snavel ziet.
  Prachtig belicht, mooie warme tinten.  De laatste heeft ook wel wat, net zo'n opgerold bolletje zwaan.
  Dit zijn toch wel de mooie winterfoto's waar ik met plezier naar kijk.
  groetjes Ghita

 • Andrea

  27-2-2013 13:27:33 |

  Het licht is in ieder geval prachtig. En wat waren het er veel. Ik krijg bijna zo'n japans gevoel met die kraanvogels erbij door de hoeveelheid. Bijzonder zo in de sneeuw die opglinsterd. De highkey ziet er  mooi uit. Je zal vast nog wel meer gebruik hebben gemaakt van de lange schaduwen in de foto's die we nog niet gezien hebben want daar kan je mooi mee spelen als je dit ligt hebt en de omgeving alleen maar sneeuw is. De eenpoot boven aan is een van mijn favorieten, door de gekozen verticale stand en de eenvoud maar ook omdat het beeld bovenaan door de schaduwen doorbroken word. De andere foto's is het jammer dat ze niet altijd lekker in het beeld staan of te krap maar je geeft het zelf al aan de lens die je erop had zitten is niet altijd even makkelijk om het daarmee precies te krijgen wat je wilt. Van de zwanenfoto heeft de bovenste mijn voorkeur. gr Andrea

Reacties zijn gesloten