Oisterwijkse vennen in de herfst

Oisterwijkse vennen - 1Oisterwijkse vennen - 1

Nadat ik weer eens een aantal foto's had gezien die gemaakt waren bij de Oisterwijkse vennen, vond ik dat ik daar toch ook maar eens heen moest gaan.
Vooral de foto's met flink wat mist waren prachtig, dus toen er maandag 18 november weer windstil weer en kans op mist of nevel was voorspeld ben ik op pad gegaan.

Helaas bleek er totaal geen mist te zijn, maar wel een heerlijk windstil herfstsfeertje.

Indian Summer (Oisterwijkse vennen)Indian Summer (Oisterwijkse vennen)

Het had wel wat weg van de beroemde Indian Summer, maar dan in Nederland.

Indian Summer - 2 (Oisterwijkse vennen)Indian Summer - 2 (Oisterwijkse vennen)

 

De bosrand langs het ven nodigde uit om wat panorama opnamen te maken, voorgrond en lucht waren nl. toch niet zo interessant. Ik heb een aantal staande opnamen vanaf statief gemaakt, en die in Photoshop vervolgens samengevoegd.

Indian Summer - 3 (Oisterwijkse vennen)Indian Summer - 3 (Oisterwijkse vennen)

 

Een bij natuurfotografen wel bekend punt bij één van de vennen was minder kleurrijk. Vandaar dat ik ervoor gekozen heb om deze juist high-key te bewerken, dus vrij licht en met weinig kleur erin.

Een staande foto, als panorama samengesteld uit twee beelden, geeft wat meer ruimte onder en boven.
(helaas kwam ik thuis pas achter dat ik ook nog enkele foto's meer naar rechts had moeten nemen, nu mis ik rechts eigenlijk wel een stukje...)

Aalscholvers - 2 (Oisterwijkse vennen)Aalscholvers - 2 (Oisterwijkse vennen)

 

Gelukkig had ik ook nog 'gewoon' een liggend beeld gemaakt.

Aalscholvers - 1 (Oisterwijkse vennen)Aalscholvers - 1 (Oisterwijkse vennen)

 

Op weg terug naar de auto kwam ik toch weer een plek tegen met heerlijke herfstkleuren.
Op Facebook zag ik een foto die bewerkt was met het "Orton effect", dat heb ik hier ook eens toegepast.
Het geeft in dit geval een mooi dromerig effect (maar bij diverse andere foto's waarbij ik het ook geprobeerd heb, werd het helemaal niets....)

Indian Summer - 4 (Oisterwijkse vennen)Indian Summer - 4 (Oisterwijkse vennen)

 

Tenslotte:
Toen ik aankwam en zag dat er geen mist was, besloot ik om er gewoon maar eens een 'scouting' dagje van te maken, ofwel op zoek te gaan naar mooie foto-plekken waar ik later (bijv. wel met mist) nog eens naar terug zou kunnen gaan.
Maar uiteindelijk heb ik, eigenlijk dus tegen mijn verwachtingen in, toch een aantal mooie landschappen kunnen fotograferen. Toch ga ik nog zeker eens terug als er mist wordt voorspeld... :-)

 

Reacties (4) -

 • Loes Belovics

  2-12-2013 10:51:23 |

  Hoi Wouter,
  Ik kan gelukkig je beelden weer groter en in de slideshow bekijken!  Wow,  niet kunnen doen wat je wilde omdat er geen mist was,  en dan toch met zulke beelden thuis komen!  De Indian Summer komt heel mooi uit door de prachtige kleuren, maar ik ben nog het meest gecharmeerd van de high key beelden, geweldig mooie bewerking.  
  Het Orton-effect heb je heel fraai en subtiel gedaan.
  Dikke complimenten voor deze serie.
  Groetjes Loes

 • Andrea

  2-12-2013 13:08:50 |

  Super Wouter. De high Key beelden zijn mijn favoriet echt geweldig vooral de liggende met die mooie aalscholver. Ik ben er 1,5 jaar geleden geweest maar toen lag het hele water onder de blaadjes en was het erg rommelig. Een hele herkenbare plek vooral waar de aalscholver zit. Die kwam ik op het einde van mijn wandeling tegen en heb me altijd voorgenomen daar nog een keer naar toe te gaan met zonsopgang of ondergang maar het is er nog niet van gekomen en misschien ook wel nooit dus ik geniet heerlijk mee met jou prachtige foto's. Leuk om over het Orton effect te lezen. Komt daar de dubbele/meervoudige belichting dan vandaag? Het is hetzelfde principe als je het niet in je camera hebt zeg maar. Mooi en inspirerende man. Het werkt prachtig in je indian summer foto.

  Groetjes Andrea

 • Ghita

  2-12-2013 18:19:15 |

  En alweer een prachtige plek om in de herfst te bezoeken. Schitterende serie, die Indian Summer vind ik het mooist , wat een kleuren.
  De high key foto's, daarvan vind ik de tweede toch net ietsje mooier.
  groetjes Ghita

 • Nancy Carels

  8-12-2013 12:44:02 |

  Hoi Wouter,

  Een bekende plek voor mij, dus leuk om ook eens foto's van een ander te zien. De 3e high key foto vind ik het mooiste, vooral die aalscholvers maken de plaat. Ik woon vlakbij en kan dus in het weekend heel vaak gaan, helaas valt het weer vaak tegen. En dan ga ik er naar toe omdat er misschien mist is of een mooie zonsopkomst, maar je moet echt geluk hebben. Des te meer is het een uitdaging en blijf ik proberen. Nu hopen dat er snel sneeuw komt ! groet, Nancy

Reacties zijn gesloten