Mistige landschappen - deel 2

Zoals beloofd een tweede blogje met foto's van mistige landschappen.

Vliegden in de mist (Heidestein, Zeist)Vliegden in de mist (Heidestein, Zeist)

 

Op dit moment raast de wind weer om het huis en ratelt de regen tegen de ruiten, en is het dus niet meer voor te stellen hoe windstil en enorm mistig het 2 weken geleden was. Ik ben toen op de fiets naar Heidestein geweest, een natuurgebiedje bij mij in de buurt met bos, heide en stuifzand. Ik hoopte vooral dat de eenzame vliegdennen op het heide- en stuifzandgebied in de mist een mooi onderwerp zouden vormen. En ik werd niet teleurgesteld :-)
Het mooie is dat alle anders zo storende achtergronden (andere bomen enzo) compleet uit beeld verdwijnen, zodat er een mooi rustig beeld overblijft. Met alle focus op het eenzame boompje en de lijnen van het landschap.

 

De volgende foto vind ik wel wat weghebben van een japanse pentekening, waarschijnlijk door het bruggetje en de mooie weerspiegeling in het stille water van het vennetje.

Bruggetje en boompjes in de mist (Heidestein, Zeist)Bruggetje en boompjes in de mist (Heidestein, Zeist)

 

Het was overigens heerlijk stil en verlaten die maandagochtend. De in totaal 5 andere wandelaars zag en hoorde ik pas als ze vlakbij waren, verder waande ik me als een Remy alleen op de wereld.

Boompje in de mist (Heidestein, Zeist)Boompje in de mist (Heidestein, Zeist)

 

Uiteraard kon ik het toch ook niet laten om even plat op de grond met mijn macro-lens de mist-waterdruppels te fotograferen. Op de sprietjes van minieme struikjes zat het helemaal vol met waterdruppeltjes, maar het viel me niet mee om er een interessant beeld van te maken. De volgende twee vind ik nog het best gelukt, maar helaas zag ik thuis dat de scherpte van vrijwel alle foto's niet 100% was. Het donkere weer en het uit de hand fotograferen had de scherpte geen goed gedaan.

Mist-druppels van dichtbij I (Heidestein, Zeist)Mist-druppels van dichtbij I (Heidestein, Zeist)

 

 

Mist-druppels van dichtbij II (Heidestein, Zeist)Mist-druppels van dichtbij II (Heidestein, Zeist)

 

Het volgende beeld had ik ook al zo ongeveer in gedachte toen ik op pad ging, maar het viel niet mee om uiteindelijk ook een goede locatie te vinden om deze foto te kunnen maken.
Bij mij werkt het zo dat mijn blik steeds heen weer gaat van de dikke donkere stam naar het boompje op de achtergrond en weer terug. Waardoor het voor mij een interessante foto is geworden.

Bomen in de mist (Heidestein, Zeist)Bomen in de mist (Heidestein, Zeist)

 

En als afsluiting dan nog eentje die ik op vrijwel dezelfde plek en tijd gemaakt heb als de allereerste foto. Doordat ik hier iets meer naar rechts stond en wat meer ingezoomd heb, overlappen de beide bomen op deze foto. Zelf vind ik daarom de openingsfoto beduidend beter...

Vliegdennen in de mist (Heidestein, Zeist)Vliegdennen in de mist (Heidestein, Zeist)

 

Ik hoorde overigens die week op het nieuws dat het aantal dagen met (dichte) mist aan het afnemen is de laatste jaren. Ik ben dus blij dat ik op pad ben gegaan en raad iedereen aan om het ook te doen, ook al lijkt er dan niets te fotograferen omdat het zo grijs is...

Reacties (7) -

 • Loes

  3-12-2011 15:41:32 |

  Hallo Wouter,
  Een goed advies om met mist op pad te gaan.. ga ik zeker doen, want als ik deze beelden zie,  zó mooi,  ja, daar word ik stil van.
  Eigenlijk moet je voor dit soort dingen van te voren al in je hoofd hebben waar je naar toe wilt gaan,  ik ga maar eens een lijstje maken!
  Je hebt gelijk over de openingsfoto en die andere, waar de bomen elkaar overlappen,  de vrijstaande bomen zijn mooier, aan de andere kant is het landschap op de voorgrond bij de tweede foto interessanter, meer 'coulissen'
  Het bruggetje is echt super. Ook de foto daaronder is goed gezien met het plukje gras op de voorgrond.
  Je druppels zijn goed geslaagd, met voor mij een voorkeur voor de tweede, omdat daar de grote druppel als scherpe blikvanger fungeert, ook vind ik de kleuren mooier en is de achtergrond rustiger.
  Meteen nog een antwoord op je vraag laatst:  ik heb een body met een scherptedieptecontroleknop, maar die gebruik ik altijd in combinatie met mijn telelens,  ik zal de boel eens omwisselen, niet eerder aan gedacht,  dus dank voor je opmerking!
  Groet
  Loes

 • Yvonne - Incanto Images

  3-12-2011 16:51:58 |

  wat een pracht serie, de mist met bruggentje en dan de boom zo mooi erbij, het lijkt inderdaad wel een potloodtekening. Je bent naar de juiste plek toe gegaan, dit is echt heel mooi gedaan, en het omzetten naar Zw/W is een hele goede keuze.

  Groetjes Von

 • Ghita

  7-12-2011 19:46:32 |

  Ook deze blog met prachtige foto's laat weer zien dat je met mist ook gewoon met  je camera op pad kan.
  Erg mooie sfeerplaatjes. De druppels vind ik het mooiste, maar ook de boomstammen op de voorgrond hebben iets.
  De eerste en laatste foto met de boompjes in de verte, maar toch dichtbij genoeg om ze nog te kunnen zien. Prachitg.
  De kleuren/ tinten vind ik ook zo mooi.
  groetjes Ghita

 • Reini

  7-12-2011 21:12:37 |

  Mooi!
  De openingsfoto is heel mooi! En dan heeft Loes het over de voorgrond en dan denk ik 'is dat zo' ? Ja eigenlijk zit het heuveltje aan de verkeerde kant. Rechts had ie de compositie sterker gemaakt denk ik. Maar dan zit je weer met die bomen aan elkaar vast geplakt..............
  Het valt niet mee, fotograferen! Één en al dilemma.................

  Nu even serieus; een mooie sfeervolle serie, de brug en druppel 2 zijn voor mij de toppers!

  Groetjes Reini

 • Joke

  8-12-2011 20:50:11 |

  Die mist leverde prachtige foto's op. Je kunt er zo schilderijen van laten maken. Groetjes, Joke

 • Liesbeth

  9-12-2011 11:07:44 |

  Mist blijft prachtig!
  De macro's zijn het beste!

 • Monique

  16-12-2011 15:06:42 |

  Ook een pracht van een serie. Wat is dat heerlijk he, om door een verlaten wereld te dolen met je camera. En als je dan ook nog met zulke plaatjes thuiskomt...
  Ik vind die macro's van die druppels heel erg mooi. Het gebrek aan scherpte valt hier op de site eigenlijk helemaal niet op. Maar misschien valt het wel erg op als je ze echt groot bekijkt. Ik heb er in ieder geval van genoten!
  Groet, monique

Reacties zijn gesloten