Mistige landschappen

De foto's van dit blogje zijn alweer een week oud en het is al nauwelijks meer voor te stellen hoe mistig het vorig weekend was. Gelukkig heb ik (en jij als bloglezer ;-) ) nog mijn foto's om weer even in dat lekkere sfeertje te komen...

Mistig landschap (Langbroek)Mistig landschap (Langbroek)

Zaterdag 19 november was er een mistige ochtend voorspeld, met in de loop van de dag een doorbrekend zonnetje. De ideale omstandigheden dus om er vroeg op uit te gaan met de camera (al valt dat vroege nu eigenlijk best mee, met een zonsopkomst rond 08.00u) om eens mistige landschappen te gaan fotograferen.
De Veluwezoom op een mistige ochtend staat nog hoog op mijn verlanglijstje, maar dit keer ben ik toch maar dichter bij huis gebleven: vanuit Zeist richting Langbroek over de Langbroekerdijk. Dit is een mooi open landschap met weilanden, boerderijen en landhuizen.

Hierna volgen twee bijna gelijke foto's. Ik kan zelf niet goed kiezen welke ik nu de mooiste/beste vind. Ik neig naar de tweede, omdat daar de lijnen (in het gras en van de boompjes) wat beter lijken qua compositie. Maar de eeerste heeft toch ook wel wat...

Mistig weide landschap I (Langbroek)Mistig weide landschap I (Langbroek)

 

Mistig weide landschap II (Langbroek)Mistig weide landschap II (Langbroek)

 

Op een al redelijk drukke zijweg had ik net tijd om vanuit de auto met mijn telelens de volgende foto te maken. De vogel maakt voor mij de foto af.

Boom in de mist met vogel (Langbroek)Boom in de mist met vogel (Langbroek)

 

Een stukje verderop stonden er -gelukkig- nog een aantal koeien lekker buiten in de weide. Waarom ook niet, zo koud is het nog niet! En door de laaghangende mist ("koeienpotenmist") ontstonden zo precies de plaatjes waar ik vanochtend vroeg mijn bed voor uit ben gekomen.

Koeien in de mist (Langbroek)Koeien in de mist (Langbroek)

 

Koeien in de mist II (Langbroek)Koeien in de mist II (Langbroek)

 

Weer een eindje verder en later kwam ik bij een stuk waar een smalle rij bomen langs de weg staan. Daar scheen de zon precies op dat moment prachtig doorheen. Sfeerplaatjes, waar ik verder niets over hoef te zeggen, behalve dat ik het geluk had hier precies op het juiste moment op de juiste plaats te zijn, komend uit de juiste richting (tegen de zon in rijdend).

Zonnestralen door de mistige bomen I (Langbroek)Zonnestralen door de mistige bomen I (Langbroek)

 

Zonnestralen door de mistige bomen II (Langbroek)Zonnestralen door de mistige bomen II (Langbroek)

 

Zonnestralen door de mistige bomen III (Langbroek)Zonnestralen door de mistige bomen III (Langbroek)

Toen ik vervolgens weer terug reed, was de zon al aardig omhooggeklommen en had al veel van de mist weggebrand. Wat een verschil, de heerlijke sfeer was compleet verdwenen.
Waar ik de mistige weidelandschap foto's gemaakt had was nu een tamelijk saai grasland te zien. Tijd voor koffie! :-)

Maandag de 21-ste ben ik nog een keer op pad geweest voor de mistige landschappen, die komen in het volgende blogje (omdat dat een compleet ander landschap was, en dus hier niet echt bij past)...

NB:
Jullie hebben het vast al gezien, maar bij de grotere foto's (klik op een foto voor een grotere versie) heb ik nu ook wat technische info over de foto toegevoegd. En je kan ze bekijken als een dia-show door op de > afspeelknop te drukken.

NB2:
Kennen jullie het programma "The Photographers Ephemeris" al? Met dit gratis programma kan je voor iedere plek op de wereld en iedere dag precies zien hoe laat en waar de zon opkomt en ondergaat. Ideaal voor ons natuur-fotografen!

Reacties (6) -

 • Reini

  27-11-2011 15:56:26 |

  Een week geleden.......heel ander weertype nu!

  Mooie foto's. De laatste zwart/wit is prachtig!! Een heerlijke stille compositie en de koeien zo mooi gevangen! Heel bijzonder!

 • Loes

  27-11-2011 17:34:45 |

  Hoi Wouter,
  Ik voel spijt dat ik niet met de mist op pad gegaan ben, want wat is dit mooi, deze verstilde wereld,  je heb er erg mooie locaties voor gevonden, en de sfeer perfect weergegeven.
  Het mistig weidelandschap, moeilijk om aan te geven aan welke ik de voorkeur geef,  ik denk dat ik voor de eerste ga,  iets meer tekening in de lucht, en de dieptelijn in het midden spreekt iets meer.
  De foto daaronder van de boom is een beauty met die zachtgekleurde achtergrond.
  En dan  de zonnestralen:  Beeldschoon!
  Groet en fijne avond
  Loes

 • Yvonne - Incanto Images

  27-11-2011 20:35:42 |

  Wat was het mooi die zondag, je hebt er een mooi stukje landschap voor gevonden en ik ga voor foto 1, spreekt mij het meest aan. En de foto met de vogel is inderdaad helemaal af nu hij boven in het topje zit. Het zijn prachtige mistige beelden.

  En je tips zijn heel welkom..
  Ga even hoe het allemaal werkt.

  Groetjes Von

 • Sylvia

  28-11-2011 17:12:12 |

  De eerste foto's spreken mij iets minder aan.
  Ik ga voor de enkele boom en koeien, echt heel sfeervol.
  En dat zonnetje, tja zulke foto's doen het gewoon altijd goed. :-)

 • Monique

  30-11-2011 17:16:02 |

  Prachtige serie! Vooral die ene boom met die vogel...helemaal mooi. Wat betreft die 2 bijna identieke foto's: ik ga voor de eerste vanwege de sfeer. Er zit wat mij betreft niet ietsje meer sfeer in die foto.
  Groet, monique

 • Ghita

  30-11-2011 23:14:14 |

  En ik maar binnen blijven omdat het zo mistig was.
  En zie hier hoe mooi mist kan zijn. De boom met de vogel is top, prachtige kleuren ook.
  En dan die foto's met de zonnestralen, wat een warme tinten.
  De koetjes in de mist spreken mij ook erg aan.
  Van de twee bijna gelijke landschapjes neig ik toch naar de eerste, juist door de lijnen meer in het midden die je meenemen naar achteren, bij de tweede foto zijn de lijnen meer naar rechts en is het midden voor een beetje een groot vlak waardoor je minder mee de foto ing wordt genomen, bij mij bleef ik naar dat grote vlak op de voorgrond kijken.
  En bij de eerste zie je wat meer in de lucht, bij foto twee is het een vlak.
  groetjes Ghita

Reacties zijn gesloten