Lesbos - de bloemen

Alweer mijn derde en laatste blogje over Lesbos. Dit keer met veel (kleurrijke) macro's van orchideeën, klaprozen, pluizen van de Morgenster en andere bloemen.

Pluis van de Morgenster (Lesbos)Pluis van de Morgenster (Lesbos)

 

Want naast de vogels en landschappen heeft Lesbos hier ook veel te bieden. Met name op het gebied van orchideeën kan het zich meten met de beste locaties daarvoor.
Het bleek alleen wel jammer dat er veel orchideeën staan in (oude) olijfboomgaarden, en daar staan vrijwel altijd hoge, ondoordringbare hekken omheen :-(
Maar gelukkig niet overal...

 

Klaproos in het groen (Lesbos)Klaproos in het groen (Lesbos)

 

A Splash of Red (Lesbos)A Splash of Red (Lesbos)

 

Klaproos (Lesbos)Klaproos (Lesbos)

 

Veldanemoon (Lesbos)Veldanemoon (Lesbos)

 

Orchis Tridentata (Lesbos)Orchis Tridentata (Lesbos)

 

Het blijft bij macro vaak lastig om te bepalen welk deel van de foto scherp moet worden.
Bij de volgende anemoon wilde ik het blauwe hart scherp hebben, maar ja, dat kan dan aan de voorkant of de achterkant (want uit de hand in een vrij donkere bosrand kon ik geen heel klein diafragma kiezen om alles scherp te krijgen, dat zou leiden tot te lange sluitertijden).
De rode blaadjes achter moesten echter toch ook wel enigszins scherp worden, dus heb ik op de achterste blauwe stampers scherpgesteld.

Anemoon (Lesbos)Anemoon (Lesbos)

 

Het viel ook niet mee om de orchideeën te fotograferen zonder een chaotische achtergrond. Ik begon nog meer respect en bewondering voor Sandra Bartocha te krijgen!
Gelukkig vond ik toch af en toe een rustiger achtergrond, of kon ik wat storende grassprieten wegbuigen.

Vierpuntjes orchis - Orchis quadripunctata (Lesbos)Vierpuntjes orchis - Orchis quadripunctata (Lesbos)

 

Hybride Grote Muggenorchis x Hondskruid (Lesbos)Hybride Grote Muggenorchis x Hondskruid (Lesbos)

 

En ook heb ik geprobeerd om te spelen met de scherpte van andere orchideeën op de voor- of achtergrond.

Heilige orchis - Orchis sancta (Lesbos)Heilige orchis - Orchis sancta (Lesbos)

 

Na de eerste pluizen aan het begin van de vakantie (zie eerste foto) kreeg ik op een gegeven moment het beeld voor ogen van zo'n pluis in of voor een veld met klaprozen.
En ja, op de allerlaatste dag reden we 's middags naar ons laatste hotel: net daarvoor was er een prachtig ruige olijfboomgaard, met klaprozen en gele bloemen, en met een paar Morgenster-pluizen ervoor en erin. Super!

Pluis van de Morgenster - 2 (Lesbos)Pluis van de Morgenster - 2 (Lesbos)

 

Ik heb me hier dus een tijdlang prima vermaakt! (terwijl Carin lekker op het strand een boek aan het lezen was :-) )

Pluis van de Morgenster - 3 (Lesbos)Pluis van de Morgenster - 3 (Lesbos)

 

Pluis van de Morgenster - 4 (Lesbos)Pluis van de Morgenster - 4 (Lesbos)

 

Pluis van de Morgenster - 5 (Lesbos)Pluis van de Morgenster - 5 (Lesbos)

 

Al met al is Lesbos in het voorjaar een echte aanrader, ook al hou je niet (alleen) van vogels. Maar dat blijkt wel uit de foto's ;-)

Mijn volgende blogje is weer uit Nederland: de reeën bij Hilversum tussen de bloemetjes.

Reacties (5) -

 • Loes

  6-7-2012 13:38:18 |

  Hoi Wouter,
  Wat zijn bloemen toch op veel manieren te fotograferen,  dat laat je in deze serie heel duidelijk zien.
  De eerste twee foto's spreken mij persoonlijk niet zo aan, maar dan de Spash of Red,  ik had deze bij Roots al gezien,  en ik vind hem heel gewaagd en daardoor heel bijzonder!
  Ook de volgende klaproos vind ik schitterend.
  Van de orchideeen is voor mij de Heilige orchis de mooiste vanwege de prachtige onscherpe herhaling, een fijne kijkplaat.
  Het pluis van de morgenster is erg fotogeniek, en foto nr 2 daarvan is mijn favoriet, geweldig met die kleuren er achter.
  Ook deze had ik bij Roots al gezien, en ik had verwacht dat je hiermee en/of met splash wel zou scoren, maar niet dus, hihi,  dit keer viel ík in de bijna-prijzen ;-)
  Naar je reeën ben ik uiteraard heel nieuwsgierig!
  Groetjes
  Loes

  • Wouter

   6-7-2012 15:40:33 |

   Hoi Loes,
   Dank weer voor jouw uitvoerige reactie, ik blijf het erg leuk vinden om te lezen welke foto waarom bij iemand aanspreekt. :-)

   En inderdaad, ik had eigenlijk ook stiekem wel verwacht (bijna) in de prijzen te vallen bij de Roots. Maar helaas, ik kan het nog steeds niet goed inschatten blijkbaar...
   Maar ik vind het voor jou wel erg leuk (en terecht) dat je zowel met een foto op de website als een foto bijna-in-de-prijzen bent geëerd!
   Groetjes, Wouter

 • Yvonne - Incanto Images

  6-7-2012 18:48:41 |

  wat is het toch leuk en soms ook een beetje moeilijk om bloemen op de kiek te zetten. Maar het is je prachtig gelukt, wat is dit genieten. Een goede keuze om naar Lesbos te gaan. Pluis van de morgenster - 3 was bij mij een Wow foto, de kleuren en het bijzonder mooi uitkomen van de pluisjes, prachtig om te zien.

  Groetjes Von

 • Jowan Iven

  6-7-2012 22:40:11 |

  Erg mooie macroserie. Bijna allemaal hebben ze wel iets wat me aanspreekt. Bij het pluis mis ik de dauwdruppels die hier van een mooie foto een magnifieke foto zouden maken. Lesbos is zooo mooi en dat heb je goed in beeld gebracht. Nu wil ik ook weer terug....

  groeten

  Jowan

 • Andrea

  12-7-2012 21:42:48 |

  Hoi Wouter, Een hele fraaie serie, Met absolute favoriet de eerste klaproosfoto Splash of red echt geweldig en die erna is ook erg mooi. De heilige orchis vind ik ook heel erg mooi. Van de morgenster vind ik 2 mooi. Weer een fraaie serie en lesbos is erg inspirerend zo te zien.groetjes Andrea

Reacties zijn gesloten