Kruiend ijs bij Stavoren

Waarschuwing: blog met nogal veel foto's van kruiend ijs! ;-)
(nb: bekijk de foto's zeker eens in het groot door erop te klikken!)

Kruiend ijs - een stapel ijsplaten (Stavoren)Kruiend ijs - een stapel ijsplaten (Stavoren)

Toen bekend was dat het zaterdag 26 en zondag 27 januari zou gaan dooien, na de redelijk lange en strenge vorstperiode, zat ik er al klaar voor: er zou vast weer kruiend ijs gaan komen.
Vraag was alleen: wanneer precies? Te vroeg op pad gaan zou betekenen dat ik alleen ijsvlaktes zou zien, te laat dat alles al weggedooid zou zijn.

Gelukkig komen er tegenwoordig veel foto's zeer snel online, dus zondag zag ik al diverse foto's van kruiend ijs bij Stavoren en Hindeloopen langskomen. En maandag 28 januari zou het mooi weer worden, dus de 28ste ging ik op pad.
Uiteraard was ik niet de enige, toen ik begin van de middag bij Stavoren kwam liep het er flink vol met kijkers en fotografen. En zoals jullie zien op de volgende foto waren we er niet voor niets.

Kruiend ijs - schuine ijsplaten en een vuurtoren (Stavoren)Kruiend ijs - schuine ijsplaten en een vuurtoren (Stavoren)

Het was inderdaad prachtig weer, maar de felle zon en het witte ijs vormen dan al snel problemen met de (over)belichting.

Kruiend ijs, een mooi zonnetje en blauwe lucht (Stavoren)Kruiend ijs, een mooi zonnetje en blauwe lucht (Stavoren)

Gelukkig begon tegen een uur of 4 de lucht wat warmer van kleur te worden, zodat je mooi het contrast van het blauwige ijs en de oranje-achtige lucht kreeg.

Kruiend ijs tegen een warm gekleurde lucht (Stavoren)Kruiend ijs tegen een warm gekleurde lucht (Stavoren)

Zoekend naar wat mooie details heb ik ook mijn zoomlens erbij gepakt:

Kruiend ijs van dichtbij (Stavoren)Kruiend ijs van dichtbij (Stavoren)

 

Kruiend ijs tegen een warm gekleurde lucht - 2 (Stavoren)Kruiend ijs tegen een warm gekleurde lucht - 2 (Stavoren)

 

Jammer genoeg bleek die mooie warme kleur te komen doordat er steeds meer dikke bewolking uit het westen op kwam zetten, waar de zon achter aan het verdwijnen was.

Kruiend ijs en een waterig zonnetje (Stavoren)Kruiend ijs en een waterig zonnetje (Stavoren)

 

Toen de zon eenmaal weg was en het ook flink wat kouder geworden was, waren de meeste mensen ook al weer weg. Terwijl er juist dan nog zoveel moois te zien en fotograferen is.
Eerlijkheidshalve moet ik er hier wel bij vermelden dat alle volgende foto's wat steviger zijn bewerkt in Lightroom (eigen witbalans, meer verzadiging, meer helderheid), maar het gaat mij hier vooral ook om de mooie landschapsfoto's en kruiend ijs foto's, niet zozeer om de werkelijkheid 100% weer te geven zoals die was.

Landschap met kruiend ijs en een mooi gekleurde lucht (Stavoren)Landschap met kruiend ijs en een mooi gekleurde lucht (Stavoren)

 

Landschap met kruiend ijs en een mooi gekleurde lucht - 2 (Stavoren)Landschap met kruiend ijs en een mooi gekleurde lucht - 2 (Stavoren)

 

 

Kruiend ijs - berg van ijsbrokken (Stavoren)Kruiend ijs - berg van ijsbrokken (Stavoren)

 

 

Kruiend ijs - berg van ijsbrokken - 2 (Stavoren)Kruiend ijs - berg van ijsbrokken - 2 (Stavoren)

 

Op een gegeven moment was ik met nog maar één andere fotograaf op het ijs aan het fotograferen (en later zag ik er nog twee langs de rand met steenbrokken).
Dus geheel tegen mijn gewoonte in eens een foto met een andere fotograaf erop ;-)

Kruiend ijs - fotograaf op het ijs (Stavoren)Kruiend ijs - fotograaf op het ijs (Stavoren)

En zonder fotograaf:

Kruiend ijs - het laatste zonlicht op het ijs (Stavoren)Kruiend ijs - het laatste zonlicht op het ijs (Stavoren)

 

De laatste foto's maakte ik in het vrijwel complete donker. Met een sluitertijd van 20 seconden is dat echter geen enkel probleem:

Kruiend ijs - rivier van ijsplaten (Stavoren)Kruiend ijs - rivier van ijsplaten (Stavoren)

 

Tenslotte nog een paar foto's die ik nog wat verder -en anders- bewerkt heb (ook mijn openingsfoto hoort hier eigenlijk bij), om er zo een artistiek tintje aan te geven.
Deze eerste heb ik genomen toen de zon nog flink scheen. Door er een blauwere tint aan te geven spreekt hij mij echter meer aan.

Kruiend ijs - blauwe ijsplaten (Stavoren)Kruiend ijs - blauwe ijsplaten (Stavoren)

 

De volgende foto heb ik eerst naar zwart-wit omgezet, en toen er ook een blauwe duotoon aan gegeven.

Kruiend ijs - blauwe ijsplaten - 2 (Stavoren)Kruiend ijs - blauwe ijsplaten - 2 (Stavoren)

 

En de laatste vind ik qua structuur in het ijs en de lucht wel erg geslaagd:

Kruiend ijs - blauwe ijsplaten en twee vuurtorens (Stavoren)Kruiend ijs - blauwe ijsplaten en twee vuurtorens (Stavoren)

 

Ongetwijfeld zullen de puristen onder jullie diverse foto's veel te 'onecht' vinden, anderen zullen - hoop ik ;-) - net als ik dit wel fraai vinden.
Ik ben weer benieuwd naar de reacties... :-)

 

Reacties (7) -

 • Miranda

  2-2-2013 17:31:55 |

  Mooie serie Wouter! Inderdaad erg divers qua bewerkingen / kleuren e.d. Sommige kan ik wel waarderen, anderen gaan mij net iets te ver, maar dat is altijd persoonlijk en dat is ook het leuke van fotografie! Ik ben toevallig ook afgelopen maandag op pad geweest voor het kruiende ijs, maar toen in Marken ... met zonsopgang was het er nog heerlijk rustig en tegen het middaguur werd het ook daar erg druk ... voor mij toen tijd om weer weg te gaan :-)
  Je hebt een mooie serie neer gezet en ik hoop dat we nog een beetje winter krijgen met nog zo'n mooie kans!
  Groetjes en fijn weekend
  Miranda

 • Loes

  2-2-2013 20:09:08 |

  Hoi Wouter,
  Wat goed dat jij in de gelegenheid was om naar Stavoren te gaan, voor mij zat het er helaas niet in, maar ik geniet graag van jouw fraaie beelden!
  Niks mis met je bewerkingen,  een beetje aandikken mag best, daar worden de foto's sprekender van. De laatste twee hadden van mij blauwer mogen zijn, nu zit er een paarsig tintje in.
  De andere kleuren vind ik wel erg mooi.
  Een van je mooiste foto's vind ik de eerste van Kruiend ijs - berg van ijsblokken,  heerlijke kleuren,subtiel nog wat kleurende lucht, prachtige diepte, top!
  Maar laat ik duidelijk zijn, de hele serie mag er zijn hoor!
  Groetjes Loes

  • Wouter

   3-2-2013 16:45:37 |

   Hoi Loes,
   Dank weer voor je uitgebreide reactie.
   Dat paarsige tintje zag ik ook ineens toen ik de foto's op mijn blog plaatste, maar had toen geen tijd meer om het aan te passen.
   Intussen heb ik dat wel iets gedaan, maar het blijft een subtiel verschil ;-)

   Wouter

 • jowan

  3-2-2013 15:09:12 |

  Heerlijke serie. Door het nabewerken druk je er je eigen stempel op. Erg geslaagd zou ik zeggen. Helaas zit het er voor mij meestal niet in om doordeweeks op pad te gaan. Was er graag bij geweest.

  gr  jowan

 • Ghita

  3-2-2013 19:35:45 |

  Kruiend ijs, ook dit jaar zat het er voor mij niet in om het eens te aanschouwen.
  Als ik dan hier de foto's zie, hoop ik echt het zelf ook eens mee te maken.
  Wat een bijzonder verschijnsel, en wat heb je het weer mooi vastgelegd, die kleuren, het ijs lijkt soms wel turquoise (de eerste foto's van toen de zon weg was) , een hele mooie vind ik ook "kruiend ijs tegen warm gekleurde lucht", een kunstwerkje van ijs. De blauwe ijsplaten vind ik ook geweldig.
  Het lijkt misschien simpel, maar doe het maar eens om dit verschijnsel aansprekend te fotograferen, is jou goed gelukt want ik heb alles twee keer bekeken. heel mooi.
  gr.Ghita

 • Yvonne - Incanto Images

  5-2-2013 21:34:50 |

  een mooie serie vanuit Stavoren, in eens was het er. En hoe, super mooi om het mee te maken. EN met zulke prachtige beelden thuis te komen. Het bewerken van de foto's is helemaal op zijn plaats, mag dat graag zien. Nu maar hopen op een tweede vorst periode, hopelijk kan ik en volgens mij meerdere, ook er even op uit gaan. Dan komen we vast en zeker ook met een big smile thuis, net als jij...;-)

  Groetjes Von

 • Ronald Schalekamp

  28-2-2013 22:01:30 |

  Mooie foto's van kruiend ijs. De laatste 2 vind ik het fraaist. Mooi bewerkt.
  Super!

Reacties zijn gesloten