Krooneenden, Knobbelzwanen en Witgatje in de AWD

Zondag 5 februari zat ik 's avonds weer wat foto-blogjes te bekijken, en er kwamen er ineens een aantal voorbij met prachtige foto's die in de Amsterdamse Waterleiding Duinen (AWD) genomen waren. O.a. een blog van Loes en één van Carpe Diem/Ghita met Wilde Zwanen en een ijsvogel.

Hoewel ik dus eigenlijk niet van plan was om maandag (ver) op pad te gaan, besloot ik direct om toch maar weer eens naar de AWD te gaan. Want Wilde Zwanen in de sneeuw en een ijsvogel (en mogelijk een vosje in de sneeuw) wilde ik graag eens zien en fotograferen.
Snel dus Loes gemaild om te vragen of ze wilde vertellen waar de Wilde Zwanen zaten. En omdat Loes toch ook weer naar de AWD zou gaan op maandag en ze aanbood mij te 'gidsen' naar de zwanen was dat natuurlijk helemaal mooi!

Krooneend (AWD, Vogelenzang)Krooneend (AWD, Vogelenzang)

 

Uiteindelijk was ik pas aan het begin van de middag in de AWD, en nadat we elkaar eindelijk gevonden hadden ('langs het betonnen kanaaltje' bleek voor mij toch niet zo eenduidig en makkelijk te vinden ;-( ) kwamen we eerst een paar Krooneenden tegen. Ze zaten redelijk dichtbij en het riet gaf een gouden gloed aan het water.

Krooneenden (AWD, Vogelenzang)Krooneenden (AWD, Vogelenzang)

 

Een zo laag mogelijk standpunt is toch vaak het mooist, dus plat op de buik dan maar.

Krooneenden - 2 (AWD, Vogelenzang)Krooneenden - 2 (AWD, Vogelenzang)

 

Jammer genoeg bleek even later dat de Wilde Zwanen niet zo fotogeniek in beeld te krijgen waren. De mooie gele snavels waren nauwelijks te zien, en al vrij snel vonden ze het tijd voor een tukkie met de kop onder de veren.
Mijn paar foto's zijn helaas niet blog-waardig, dus geen Wilde Zwanen hier in beeld...

Maar tijdens een stop vlakbij de Wilde Zwanen was er wel weer een leuk stukje ijs op een takje.

IJssculptuur op een takje (AWD, Vogelenzang)IJssculptuur op een takje (AWD, Vogelenzang)

 

En een 'gewone' Knobbelzwaan deed erg zijn best om mij de Wilde Zwanen te laten vergeten.
Waarschijnlijk om te voorkomen dat zijn poten zouden vastvriezen, maar ik vond het net een dansje.

Zwanendans op het ijs (AWD, Vogelenzang)Zwanendans op het ijs (AWD, Vogelenzang)

 

Ook zag ik voor het eerst een Grote Zaagbek (vrouwtje). Door de rimpels in de het water en de spiegeling vind ik de foto wel geslaagd.

Grote Zaagbek - vrouwtje (AWD, Vogelenzang)Grote Zaagbek - vrouwtje (AWD, Vogelenzang)

 

Doorlopend richting uitgang kwamen we toen bij het Zwarteveldkanaal (weet ik nu dankzij gids Loes :-) ), waar het licht van de ondergaande zon het riet en de bomen in vlam en vuur zette. En dit werd weer door het water en ijs gereflecteerd.
Weer een paar 'gewone' Knobbelzwanen, maar door het licht werden ze ineens heel speciaal.

Knobbelzwanen in warm zonsondergangs licht (AWD, Vogelenzang)Knobbelzwanen in warm zonsondergangs licht (AWD, Vogelenzang)

 

Omdat ik mijn 300mm lens met 1,4x convertor op mijn camera had zitten (en het veel te koud was om lenzen te verwisselen), moest ik wel portret-achtige foto's maken.

Knobbelzwaan met waterdruppels (AWD, Vogelenzang)Knobbelzwaan met waterdruppels (AWD, Vogelenzang)

 

En tussen de zwanen door trok een stukje ijs ook weer mijn aandacht. Bij de twee foto's is mooi te zien wat een verschil het gekozen standpunt kan maken in het resultaat. Zelf vind ik de tweede fraai, met die blauwe en oranje lijnen erin. Maar na alle commentaten en nogmaals goed kijken vind ik de eerste inderdaad ook wel beter qua compositie en met het extra ijs rechtsonder. Blijft lastig dus...

IJssculptuur met bolletjes boven het water (AWD, Vogelenzang)IJssculptuur met bolletjes boven het water (AWD, Vogelenzang)

 

IJssculptuur met bolletjes boven het water - 2 (AWD, Vogelenzang)IJssculptuur met bolletjes boven het water - 2 (AWD, Vogelenzang)

 

En nog maar weer een portretje, ook hier weer bewust genomen met water aan de snavel.

Knobbelzwaan portret (AWD, Vogelenzang)Knobbelzwaan portret (AWD, Vogelenzang)

 

Ondertussen had Loes door dat er een Witgatje vlak bij de kant druk aan het fourageren was. Ons totaal negerend konden we ons langere tijd flink fotografisch uitleven.
Het mooie contrast tussen de blauwige sneeuw en de warme kleuren van het riet in de ondergaande zon maken voor mij deze foto's echt bijzonder.
Genieten maar...

Witgatje (AWD, Vogelenzang)Witgatje (AWD, Vogelenzang)

 

Witgatje - 2 (AWD, Vogelenzang)Witgatje - 2 (AWD, Vogelenzang)

 

Witgatje - 3 (AWD, Vogelenzang)Witgatje - 3 (AWD, Vogelenzang)

 

Witgatje - 4 (AWD, Vogelenzang)Witgatje - 4 (AWD, Vogelenzang)

 

Witgatje - 5 (AWD, Vogelenzang)Witgatje - 5 (AWD, Vogelenzang)

 

Witgatje - 6 (AWD, Vogelenzang)Witgatje - 6 (AWD, Vogelenzang)

 

Al met al heb ik een heerlijke middag gehad. Erg gezellig met gids Loes erbij, jammer dat we de Wilde Zwanen niet mooi voor de lens kregen, maar de Knobbelzwanen en Witgatje in het prachtige licht maakten alles goed!

Bekijk overigens ook zeker eens de blog van Loes over deze middag!
Daar kan je ook een foto van mij in actie bij het Witgatje zien.

NB: ik betwijfel alleen nu wel alle verhalen en foto's van de 'rugzak-vosjes' in de AWD. Zelfs na 3 keer bij de befaamde hut te zijn geweest heb ik er geen vos gezien! Zouden het toch allemaal fake-foto's en -verhalen zijn?! ;-)

Reacties (12) -

 • Yvonne - Incanto Images

  18-2-2012 19:46:02 |

  Loes heeft je de mooie plekken wel laten zien, je hebt er prachtige foto's van weten te maken. Jammer dat je de zwanen niet goed op de foto hebt kunnen krijgen, er zijn andere mooie beelden voor terug gekomen.

  Jammer ook dat familie vos niet thuis was. Volgende keer beter..

  Groetjes Von

 • Ghita

  18-2-2012 22:44:19 |

  Hoi Wouter.
  Wat een  mooie foto's, heel anders dan de vele AWD sneeuw foto's die ik al heb gezien (inclusief die van mijzelf).
  In jouw foto's valt me het gouden licht op, je was er vast aan het eind van de middag.
  Mevrouw zaagbek vind ik een zeer geslaagde foto,  de ijssculptuur met bolletjes is een waar kunstwerk, je moet dit wel zien dus goed  gezien, soms zit de schoonheid van de natuur inhele kleine dingen.
  De afsluitende foto van het witgatje is een prachtig sfeervol plaatje.

  groetjes Ghita

  PS: de vossen  hebben er een handje van om soms voor lange tijd niet bij de schuilhut te komen, in september waren ze ook een poosje zoek. Een reden om gewoon nog eens naar de AWD te gaan. En...het voorjaar is ook prachtig met veel zingende  vogels

 • Gonnie van de Schans

  18-2-2012 23:24:53 |

  Hallo Wouter,
  Via de blog van Loes kom ik op je site. Aan Loes heb je een goede en gezellige gids. Wat een prachtig licht hadden jullie. Ik was er gisteren en toen was het ijs grotendeels weg.
  Ik vind je foto's met ijssculpturen erg mooi. De eerste aan het takje met de weerspiegeling is prachtig. Bij de volgende twee, vind ik het jammer dat je bij de onderste de ijsbolletjes recht bent kwijt geraakt. De zaagbek had ik ook graag gezien, net als het witgatje. Helaas gisteren niet gezien, maar ik had de vos dan weer wel ( heel kort, hooguit 3 minuten). Zo zie je het is altijd de moeite waard en het is steeds ook weer anders in de AWD.
  Groeten, Gonnie

  • Wouter

   20-2-2012 10:43:02 |

   Hoi Gonnie,
   Excuus dat het zo lang heeft geduurd voordat jouw reactie is 'goedgekeurd' door mij. Ik ben gisteren de hele dag weggeweest,, dus het lukt nu pas. Gelukkig hoeft dit slechts eenmalig, dus jouw eventuele volgende reacties zullen er wel meteen staan!

   En dank uiteraard je voor jouw uitgebreide reactie!
   Groetjes, Wouter

 • Miranda

  19-2-2012 10:54:50 |

  Vooral je ijsscuptuur foto's vind ik zeer geslaagd ... erg mooi! En helaas ... de vosverhalen zijn waar ... maar blijkbaar waren ze net een ommetje maken toen jij er was :-)
  Groetjes,Miranda

 • Robert Wagter

  19-2-2012 10:59:17 |

  Hoi Wouter,

  Je mag de wilde zwanen dan wel niet mooi hebben kunnen vastleggen, dat maak je meer dan goed met die andere prachtige opnames. Die eerste ijssculptuur lijkt wel bloesem! De zwanefoto's met de oranjegouden gloed, fantastisch. Ook de daaropvolgende ijssculpturen; goed gezien en erg mooi gedaan. Prachtige serie zo!

  Groeten,
  Robert

 • Cristien Fotografie

  19-2-2012 11:15:06 |

  Wat een leuke middag moet dit geweest zijn, en ondanks geen wilde zwanen schitterende foto`s!
  Fake foto`s van de vosjes haha, die van mij zijn echt en das echt waar!
  Ook van het ijs heb je mooie foto`s gemaakt, fijn om even met je mee te wandelen door het AWD.
  Het is daar schitterend alleen ook voor mij een eindje weg.

  Groetjes Cristien.

 • Loes

  20-2-2012 10:00:19 |

  Hè hè,  daar ben ik ook eindelijk..
  Wat geweldig leuk om jouw versie van deze mooie middag te zien,  bekende beelden van Krooneenden en Witgatje,  dus ik ben aangenaam verrast door de ijssculpturen,  die ik zelf allemaal had weggegooid.
  De eerste is beeldschoon!  geen vogeltjes bij het strandje, maar dit maakt veel goed.
  Erg mooie kleuren bij de tweede ijssculptuur. Moeilijk te zeggen welke me het meest aanspreekt,  ik neig naar de eerste vanwege de rustigere achtergrond.
  De achtergrond bij de laatste drie witgatjes is ook heel erg mooi,  dat is toch weer een groot voordeel van jouw lichtsterkere lens,  het nadeel zie ik ook:  alleen maar portretjes van de zwanen ;-)  ze zijn niettemin wel fraai in dat mooie licht.
  We hadden, ook zonder de Wilde Zwanen,   een prachtige en gezellige middag,  leuk om de man achter de blog nu te kennen.
  groetjes
  Loes

 • Monique

  25-2-2012 21:30:30 |

  Fraaie serie. Ik vind de eerste van de ijssculpturen ook mooier dan de tweede.
  Groet, monique

 • Nieske

  27-2-2012 18:39:05 |

  Hoi Wouter....

  Dit is ook een fijne blog..
  Ik had het al gelezen bij de blog van Loes dat zij voor gids speelde...
  je hebt een mooie serie kunnen maken, het zagbekje vind ik prachtig, maar ook de zwanen
  met de kleur van de zon in het water zijn erg mooi...
  De ijssculpturen heb je ook prachtig vastgelegd...
  Ik wil de andere dieren niet te kort doen hoor, je hebt gewoon prachtige
  foto's kunnen maken daar...

  Lg. Nieske

 • Andrea

  9-3-2012 14:20:28 |

  Hoi Wouter, Ik had deze al gezien voor mijn vakantie maar nog geen tijd gehad om te reageren. Die gouden kleuren in het water zijn super. 3e foto erg mooi door lage perspectief en de mooie sfeer daardoor. Zwanendans geweldig heel erg leuk. Knobbelszwaan met waterdruppels prachtig uitgangspunt met dat mooie gele water op de achtergrond maar ik vind de compositie minder. Iets te weinig zwaan denk ik  hij 'valt' een beetje uit de foto voor mijn gevoel. Je ijs sculpturen zijn prachtig. Witgatje favoriet 2 en 6. Mooie zachtheid in de foto's door kleuren en achtergrond.Groetjes  Andrea

 • Margôt

  7-4-2012 12:07:37 |

  Super! Dat zwanenportret lijkt me wel wat!

Reacties zijn gesloten