Kootwijkerzand in zwart-wit

Afgelopen zaterdag was het weer eens een behoorlijk zonnige dag, tussen alle regenachtige en grijze dagen in. Na ontbijt en koffie dus snel op pad, om weer eens lekker te gaan struinen over het Kootwijkerzand.
Net als bij de Lange Duinen in Soest hoopte ik weer op karakteristieke vliegdennen en mooie wolkenluchten.

Dat viel gelukkig niet tegen, en ook nu weer heb ik gekozen voor een omzetting naar zwart-wit. Een zandverstuiving en vliegdennen hebben nu eenmaal weinig kleur, en zonder mooie kleuren van een zonsopkomst of zonsondergang wordt de foto in zwart-wit veel grafischer. Vooral als ook de wolkenpartijen een beetje leuk mee willen doen, zoals op deze dag.

Vliegdennen op de stuifduinen (Kootwijkerzand)Vliegdennen op de stuifduinen (Kootwijkerzand)

Bij de volgende foto heb ik eens gekozen voor een hele extreme omzetting, door de blauwe lucht helemaal zwart te maken, en de groene den juist lichter. Leuk om in Lightroom hier eens mee te spelen!

Vliegden met wandelstok (Kootwijkerzand)Vliegden met wandelstok (Kootwijkerzand)

 

Bij dit soort kale vlaktes (en omzetting naar zwart-wit) is het zaak om goed te kijken/zoeken naar lijnen en structuren in het landschap. Een wandelpad vormt zo een mooie lijn naar de stuifduin, en omdat de lucht op dit moment vrij saai was kon ik deze zo mooi grotendeels buiten beeld laten.

Pad naar de vliegdennen (Kootwijkerzand)Pad naar de vliegdennen (Kootwijkerzand)

 

De volgende twee boompjes zie ik geregeld ook bij anderen langskomen. Het was dus wel weer een uitdaging om een origineel standpunt te vinden.

De twee (Kootwijkerzand)De twee (Kootwijkerzand)

 

Af en toe verdween de zon achter een paar wolken en/of bomen, en ontstond er een mooie stralenkrans.

Lichtstralen (Kootwijkerzand)Lichtstralen (Kootwijkerzand)

 

Mijn doel van de struintocht was Radio Kootwijk. Ik ben al geregeld op het Kootwijkerzand geweest, maar nog nooit bij dit bouwwerk. En toen ik pasgeleden (bij toeval) de blog van Monique zag over Radio Kootwijk, wilde ik er toch zeker eens naar toe.

Radio Kootwijk (Kootwijkerzand)Radio Kootwijk (Kootwijkerzand)

 

Jammer genoeg kan je niet zomaar naar binnen, maar ook de buitenkant is wel bijzonder genoeg.

Detail van Radio Kootwijk (Kootwijkerzand)Detail van Radio Kootwijk (Kootwijkerzand)

 

Op de terugweg kwamen er steeds meer wolken over drijven. Het zoeken naar grafische plaatjes kon dus weer verder gaan ;-)

Eenzame vliegden (Kootwijkerzand)Eenzame vliegden (Kootwijkerzand)

 

Ook een stel vliegtuigstrepen in de lucht werken goed om wat lijnen in de foto te krijgen. Met de zon achter de boom werd dat een mooi donker silhouet, en ik was erg blij met mijn 10-22mm lens, omdat ik zo de lucht er ook nog goed op kon krijgen.

Vliegtuigstrepen (Kootwijkerzand)Vliegtuigstrepen (Kootwijkerzand)

 

Als laatste een foto die ik eigenlijk eerder heb genomen dan de vliegtuigstrepen-foto. Maar ik vind dit zelf een waardiger foto om mee af te sluiten.
Ondanks dat de stuifduin in het midden van de foto staat, zit er -voor mij- zoveel dynamiek in de foto door de lijnen en wolken, dat dit niet erg is. Of misschien zelfs juist wel goed.

Het pad naar de duin (Kootwijkerzand)Het pad naar de duin (Kootwijkerzand)

 

Gelukkig kon ik de uitkijktoren steeds als baken gebruiken om naar terug te lopen. Anders kan je nog aardig verdwalen zo op de zandvlakte. Uiteindelijk was ik net voor het donker weer bij de auto. Tevreden na een heerlijk dagje struinen over de stuifduinen...

Reacties (5) -

 • Monique

  30-12-2011 14:48:53 |

  Prachtige serie! Ik kom ook graag op de zandverstuiving, meestal die in Hulshorst. Mooie foto's ook van Radio Kootwijk. Imposant gebouw he? Wij hebben erg veel geluk gehad dat de lampen aan gedaan werden voor ons en helemaal dat we ook naar binnen mochten.
  Ik wens je een goed en fotogeniek 2012!
  Groet, monique

 • Yvonne - Incanto Images

  30-12-2011 19:45:00 |

  het blijft een mooi gebied om op de foto te zetten. Vooral met een groothoek geeft het mooie beelden. Het omzetten naar Zw/w is wel gedurfd, maar komt mooi uit omdat je ook prachtige wolken erbij hebt. De lichtstralen foto is een topper. Ben er ook een keer geweest alleen niet doorgelopen naar het gebouw, nu ik deze foto's zie moet ik toch maar een keer terug gaan.

  Fijne jaarwisseling.

  Groetjes Von

 • Loes

  31-12-2011 11:45:23 |

  Haha,  ik lees dat Yvonne hier ook naar toe wil,  dus je begrijpt vast en zeker dat wij dit uitstapje een keer gaan maken!
  Zo leuk dat je via de blogs de goede plekjes kunt vinden,  en als je dan ook nog wordt geïnspireerd door fraai fotowerk,  dan is het helemaal voor elkaar ;-)
  De wolkenluchten maken je beelden echt fantastisch, met als topper de lichtstralen.
  Een groothoeklens ontbreekt nog in mijn verzameling,  maar dat duurt vast niet lang meer....

  Fijne jaarwisseling Wouter,  en alle goeds voor het nieuwe jaar met mooie fotomomenten en fijne blogjes om van te genieten.

  Groetjes
  Loes

 • Ghita

  2-1-2012 18:33:54 |

  Heel mooi werk, dat zwart-wit. Ook leuk dat je erbij schrijft hoe je tot een foto komt en waar je op let.
  Het boompje met de lichtbundels van de zon eromheen is echt een topper.
  Maar ook de vliegtuigstrepenfoto spreekt mij erg aan.
  En had ik net Marken al op mijn lijstje gezet, ik ga Kootwijkerzand daar nu aan toevoegen. Prachtig fotografie (en wandel) gebied.
  groetjes Ghita

 • Robert Wagter

  5-1-2012 13:26:23 |

  Hoi Wouter,

  Tijdje niet bij je gekeken. Mooie beelden vooral de laatste twee foto's! Spectaculair effect deze wolkenluchten in zwart/wit.

  Groeten,
  Robert

Reacties zijn gesloten