Kootwijkerveen bij zonsopkomst

Kootwijkerveen bij zonsopkomst

Zonsopkomst bij het Kootwijkerveen

 

Kootwijkerzand -een prachtig stuifzandgebied- ken ik al redelijk goed, ik ben er meerdere malen geweest om te fotograferen. Maar het Kootwijkerveen kende ik eigenlijk nog niet. Toen ik er onlangs een foto van zag, wist ik dat ik er toch eens heen moest gaan, en dan vooral 's morgens vroeg bij zonsopkomst, op een mistige ochtend.

Zo gezegd zo gedaan. Eerst heb ik op zaterdag met Carin een wandeling van 18km gemaakt die door Staatbosbeheer is uitgezet. Deze begint bij Radio Kootwijk en loopt via het Kootwijkerzand ook langs het Kootwijkerveen. Op die manier wist ik ongeveer waar ik moest zijn en waar ik kon parkeren. En we hebben op een prachtige zonnige dag een lekkere wandeling gemaakt.
Vervolgens ben ik zondagochtend vroeg op pad gegaan. Het was nog vóór de zomertijd, dus om 5 uur ging de wekker, en om even na 6 uur liep ik op weg naar het ven.

Kootwijkerveen bij zonsopkomst

Zonsopkomst bij het Kootwijkerveen

Niet heel veel later kwam ook collega amateur fotograaf Jacko Morren aangelopen. Hij had zijn wekker wat te laat gezet dus had iets van het mooie licht vóór zonsopkomst gemist. Maar op zijn website staan ook een paar fraaie foto's!

Kootwijkerveen bij zonsopkomst

Mooi warm licht net vóór zonsopkomst bij het Kootwijkerveen


Kootwijkerveen bij zonsopkomst

Door de wolkjes een mooie zonsopkomst bij het Kootwijkerveen

 

Nadat een half uur na zonsopkomst (die rond 06.40u boven de horizon verscheen) het mooiste licht alweer voorbij was, ben ik nog maar even de Dodaars in het mistige ven gaan fotograferen. Door de damp net boven het water viel het niet mee om de kleine fuut-achtige scherp en zichtbaar op de foto te krijgen. Ook het feit dat hij steeds onder water dook om te eten maakte het niet makkelijker.

Dodaars in een mistig, dampig ven (Kootwijkerveen)

Dodaars in een mistig, dampig ven (Kootwijkerveen)

 

Dodaars in een mistig, dampig ven (Kootwijkerveen)

Dodaars in een mistig, dampig ven (Kootwijkerveen)

 

Uiteraard kon ik het toch ook niet laten om even wat te spelen in Lightroom, om zo eens te kijken of de op zich wat saaiere foto (van ná het mooie licht) toch een mooi plaatje zou kunnen opleveren. En ik ben eigenlijk niet ontevreden met het resultaat:

De boom (Kootwijkerveen)

De boom (Kootwijkerveen)

 

En ook een grafische foto, die ik in Lightroom alleen flink wat extra belichting heb gegeven, heeft wel wat:

Eenvoud - riet in water

Eenvoud (Kootwijkerveen)

 

Helaas bleek thuis dat het merendeel van mijn foto's niet echt goed scherp geworden zijn. Op de foto's hierboven valt dat -gelukkig- niet al te zeer op, maar als je ze beeldvullend bekijkt is vooral 'de boom' niet echt scherp.
Wat heb ik nu verkeerd gedaan? Wel een statief gebruikt en de twee seconden zelfontspanner. Maar waarschijnlijk was een draadontspanner toch beter geweest. En ik had toch beter de Image Stablizer uit kunnen zetten. En had ik nu toch maar handmatig scherpgesteld in de Live Mode...

Kortom: ik moet nog eens terug, om het beter te doen! (en dat heb ik op 29 maart ook gedaan, een blog daarover volgt binnenkort!)

Reacties zijn gesloten