Kievitsbloemen (Fritillaria meleagris)

Kievitsbloemen (Fritillaria meleagris)

Dacht ik begin dit voorjaar een goed foto-doel --Kievitsbloemen (Fritillaria meleagris)-- bedacht te hebben, bleek de Grasduinen er ineens een heel artikel aan te wijden; met mooie foto's van Edwin Giesbers...
Ach ja, het sterkte me wel in mijn voornemen om eindelijk eens deze bijzondere bloemen (ze staan op de rode lijst) te gaan fotograferen. En ondanks dat ik me niet teveel wilde laten beïnvloeden, had ik zo ook een beeld hoe een prof zoiets vastlegt :-)

Op zoek dus op Internet waar en wanneer ik deze bloemen zou kunnen gaan zien, en op een mooie dag op 11 april ging ik samen met Carin richting Zwolle. Want mijn zoektocht leverde op dat langs de IJssel zo'n 80% van de totale hoeveelheid Nederlandse wilde Kievitsbloemen te vinden is.

En de informatie die ik gevonden klopte: er stonden hele rijen met Kievitsbloemen! In eerste instantie nog in een stuk land waar je niet mocht komen omdat het beschermd natuurgebied was. Balen!
Maar even verder doorlopend was wel een stuk waar je mocht komen... gelukkig!

Het statief kon dus opengeklapt worden, knieën in het gras (voorzichtig! geen Kievits- of andere bloemen beschadigen) en op zoek naar goede standpunten.

Kievitsbloemen (Fritillaria meleagris)

Kievitsbloemen (Fritillaria meleagris) (Hasselt)

Het werd al snel nogal hard licht, dus met een reflectieschermpje en een deels lichtdoorlatend wit doek moest ik hier en daar de zon wat temperen.
Ook viel het niet mee om de lage bloemetjes met een fraaie achtergrond in beeld te krijgen. Al snel kwamen lelijke grassprieten in beeld, die alleen met een diafragma van f/2.8 enigzins onscherp af te beelden waren. Maar ja, dan bleef er ook weer weinig scherptediepte over voor de Kievitsbloem zelf...
Maar de gele boterbloemen, die wat verder weg stonden, deden het wel goed als achtergrond:

Kievitsbloemen (Fritillaria meleagris)

Kievitsbloemen (Fritillaria meleagris) (Hasselt)


Kievitsbloemen (Fritillaria meleagris)

Kievitsbloemen (Fritillaria meleagris) (Hasselt)

 

Toen we een week later een weekendje in Zandvoort zaten, zijn we naar Landgoed Elswout gegaan (zie ook mijn vorige blogpost). En wat schetste onze verbazing: ook daar stonden behoorlijk wat Kievitsbloemen langs een watertje.
Een statief had ik dit keer niet bij me, dus ik moest alles uit de hand doen. Maar gelukkig is dat met de stabiliser op mijn macro-lens tegenwoordig wat makkelijker, en er was vrij veel licht.

Kievitsbloemen (Fritillaria meleagris)

Kievitsbloemen (Fritillaria meleagris) (Landgoed Elswout)


Naast de paarse Kievitsbloemen stonden er ook de nog zeldzamere witte Kievitsbloemen, die ik zeker zo mooi vind.

Kievitsbloemen (Fritillaria meleagris)

Kievitsbloemen (Fritillaria meleagris) (Landgoed Elswout)


Kievitsbloemen (Fritillaria meleagris)

Kievitsbloemen (Fritillaria meleagris) (Landgoed Elswout)


Al met al is mijn missie "Kievitsbloemen" van dit voorjaar weer aardig gelukt! En dat terwijl ik hiervoor nog nooit een Kievitsbloem had gezien...!

Reacties zijn gesloten