Icarusblauwtje bij zonsondergang

Icarusblauwtje bij zonsondergang Zo, na een wat langere zomer- en blogvakantie ben ik ook eindelijk weer 'terug'.
Nadat we begin augustus van een fantastische vakantie naar IJsland terug waren gekomen, ben ik me eerst eens door de berg met daar gemaakte foto's gaan worstelen. Wat een opgave om alleen al een eerste selectie te maken (ofwel eerst maar eens gewoon alle slechte foto's weg te gooien). En nu moet ik me er nog toe zetten om uit de overgebleven stapel een selectie van "mooiste foto's" te gaan maken...

Ik was daarom ook niet echt in de stemming om andere blogjes te bekijken of zelf met de camera op pad te gaan. Totdat ik echter een mailtje van Misja Smits kreeg (met een goede tip, bedankt daarvoor Misja!) en haar foto van de maand augustus zag. Toen ben ik een paar dagen later toch maar weer eens op pad gegaan, met als doel: Icarusblauwtjes bij zonsondergang fotograferen.

Gelukkig had ik tijdens een fietstocht samen met Carin een paar dagen eerder een goede locatie gevonden met redelijk veel vlinders, dus ik wist een plek waar ik zoeken moest. En het weer leek gunstig voor een mooie zonsondergang.

Icarusblauwtje als silhouet tegen een zonsondergangsluchtIcarusblauwtje als silhouet tegen een zonsondergangslucht

 

Bij de eerste foto's was het wel even 'zoeken' hoe ik zo'n vlindertje nu het mooist op de foto kon zetten. Een silhouet is altijd wel fraai, zeker met een mooi gekleurde lucht erachter.
Maar de prachtige buitenkant van de vleugels zie je zo niet.
Door te belichten op de vleugels werd de achtergrond echter compleet overbelicht en zag je de mooie kleuren niet meer.
De oplossing was dus om -niet te sterk- in te flitsen met mijn ingebouwde flitser:

Icarusblauwtje met een prachtige zonsondergang als achtergrond - 1Icarusblauwtje met een prachtige zonsondergang als achtergrond - 1

 

Naast mijn macro-lens had ik ook mijn groothoek-lens bij me. Dat levert weer een heel ander beeld op. Wat rommeliger, maar wel leuk met de leefomgeving van het vlindertje:

Groothoek-opname van een Icarusblauwtje bij zonsondergangGroothoek-opname van een Icarusblauwtje bij zonsondergang

 

En zo bleef ik dingen uitproberen, terwijl het steeds donkerder werd...

Icarusblauwtje met een prachtige zonsondergang als achtergrond - 2Icarusblauwtje met een prachtige zonsondergang als achtergrond - 2

 

Geweldig zoals het oranje in de vleugels weer terugkomt in het bloemetje waar hij op zit:

Icarusblauwtje met een prachtige zonsondergang als achtergrond - 2Icarusblauwtje met een prachtige zonsondergang als achtergrond - 2

 

Helaas waaide het nog behoorlijk (terwijl meestal de wind gaat liggen, zo aan het eind van de avond), zodat het vaak lastig was om de vlinder scherp op de foto te krijgen.
Door te flitsen werd dat gelukkig wat makkelijker. En door de flitser in te stellen op 'flitsen op het tweede gordijn' (zie hier voor meer info hierover) kreeg ik de volgende bijzondere foto:

Icarusblauwtje bij zonsondergangIcarusblauwtje bij zonsondergang

 

Zoals je kan zien en lezen ben ik behoorlijk tevreden met deze serie, super dat ik zo toch weer inspiratie heb gekregen om op pad te gaan.
En nu de inspiratie gaan vinden om de mooiste IJsland-foto's uit te gaan zoeken en daar eens een blogje over te schrijven...

 

NB: ik heb ook na de vakantie mijn fotografie- en fotoblog-websites naar een andere provider verplaatst en iets moeten aanpassen. Als het niet lukt om een reactie te plaatsen, laat het me meteen even weten!

Reacties (5) -

 • Victor Bos

  3-9-2012 22:23:45 |

  Mooie serie! De 2e-gordijn foto is echt heel bijzonder; er zit iets van diepte in door het schaduweffect van de onbelichte vlinder op de achtergrond. Stoer :-)
  Ik had natuurlijk al gezien dat drie van jouw foto's in de Roots-agenda zijn geplaatst. Jammer dat geen van jouw drie foto's bij de 'echte' prijswinnaars zitten, maar ik denk dat je met drie geplaatste foto's eigenlijk al een hoofdprijs hebt gewonnen. Drie!

  groet,
  Victor

 • Loes

  5-9-2012 20:50:33 |

  Hallo Wouter,
  Ongelooflijk wat een leuke experimenten met geslaagde resultaten je hier laat zien, ongelooflijk, omdat je bij ondergaande zon maar zó weinig tijd hebt om te experimenteren.
  Van de tegenlichtopnames vind ik de tweede de mooiste, die oogt wat 'strakker'
  De ingeflitste foto's verbazen ze me, ik zou nooit gedacht hebben dat je daarmee dit resultaat kunt bereiken,  moet wel zeggen dat de kleuren van de vleugels een tikkie onecht over komen  ( maar ik zou ze graag zo gemaakt hebben hoor en wie ben ik om hier commentaar te leveren )
  De laatste is top, wat een bijzonder en origineel effect heb je hier gecreëerd, hier mag je idd dik tevreden over zijn.
  Groetjes
  Loes

 • Monique

  7-9-2012 17:41:57 |

  Prachtige serie!

 • Andrea

  14-9-2012 11:45:46 |

  Hoi Wouter, Een prachtige serie en net wat Loes zeg knap dat je in die korte tijd hebt geexperimenteerd met dit resultaat. Het inflitsen werkt erg mooi. Mijn favorieten zijn toch die met zonsondergang 1 en 2. Daarvan vind ik de kleuren erg mooi met het licht. Mijn echte favoriet is de een na laatste. Silhouetvormen zijn ook bijzonder sfeervol. Het experiment met flitsen op het 2e gordijn vind ik knap en absoluut een bijzonder resultaat maar heeft voor mij niet de voorkeur. Misschien juist doordat het onnatuurlijk lijkt met de soort schaduw, maar ik vind het in ieder geval super knap. Ik vind wel de vlinder daar erg mooi met zijn sprietjes helemaal hangend naar beneden. En mooie warme kleuren. Misschien ook nog wennen op deze manier een natuur foto te zien. Ik ben erg benieuwd naar nog meer foto's met die experiment van je. :)
  Groetjes Andrea

 • Ghita

  14-9-2012 15:28:19 |

  Wat een leuke serie, elke fotó is anders, gewoon van alles uitproberen.
  Je had wel een braaf vlindertje, dat al die tijd bleef zitten.
  De laatste twee foto's vind ik zelf het mooiste. Zowel de vlinder als de achtergrond mooi, waarbij de laatste met meer oranje in de lucht toch mijn voorkeur heeft.
  groetjes Ghita

Reacties zijn gesloten