Horsterwold en polderlandschappen

Het blijft toch iedere keer weer lastig: waar zal ik dit keer eens heen gaan om te gaan fotograferen? Ik vind een uur in de auto eigenlijk wel de limiet om 'zo maar' even wat foto's te gaan maken. Maar ja, vanuit het midden van het land kan je dan nog een eind komen.
De AWD lukt nog net, maar ik heb door alle blogjes wel het idee dat het daar intussen file-fotograferen is geworden. En ook de Oostvaardersplassen kent iedereen intussen wel, met de Konikspaarden en de herten-op-afstand.

Nat gebied in Horsterwold (Zeewolde)Nat gebied in Horsterwold (Zeewolde)

Maar ik had ook al een tijdje een beschrijving liggen van een wandeling door het Horsterwold, bij Zeewolde. Er zijn geen vaste wandelpaden, je mag er overal zomaar doorheen struinen, en het zou er nog rustig en stil zijn. Dat trok me wel, op deze halfbewolkte, half-zonnige maandag!
Het is een nat, drassig gebied (zeker na alle regen van de laatste tijd), met vooral lagere bosjes, bomen, open vlaktes en waterpartijen. Door de laagstaande zon kreeg vooral het gras en riet een mooie goudgele gloed.

Nat gebied in Horsterwold (Zeewolde)Nat gebied in Horsterwold (Zeewolde)

 

Voor een bepaald soort foto's blijf ik een voorliefde voor zwart-wit houden. Lijnen en structuren in landschappen komen zo toch net even mooier tot zijn recht. Zo ook deze prachtige rietkraag, bomen en wolken erboven.

Lijnen van riet, bos en bewolking in het Horsterwold (Zeewolde)Lijnen van riet, bos en bewolking in het Horsterwold (Zeewolde)

 

De volgende foto is ook in kleur wel de moeite waard, maar het gaat mij hier ook weer vooral om de structuur en compositie.

Nat gebied in het Horsterwold, in zwart-wit (Zeewolde)Nat gebied in het Horsterwold, in zwart-wit (Zeewolde)

 

De mooie wolkenlucht met drie ganzenformaties vragen echter wel weer gewoon om een kleurenfoto :-)
(de donkere wolken vormden overigens de voorbode van de enorme bui die ik later op weg naar de auto op mijn kop heb gekregen...)

Ganzen in formatie boven het Horsterwold (Zeewolde)Ganzen in formatie boven het Horsterwold (Zeewolde)

 

Jammer genoeg waren er verder erg weinig vogels te bekennen, ondanks het vele water en de graslanden. De Baardmannetjes in het riet heb ik wel gehoord, maar helaas niet te zien gekregen. En de verwachte eenden en ganzen lieten het compleet afweten. Jammer...

Bij een berkenbosje heb ik me dus maar laten verleiden om weer eens de kunstzinnige kant van mezelf te ontdekken ;-)
Dit keer een techniek die veelvuldig wordt toegepast: een lange sluitertijd en dan de camera bewegen tijdens het afdrukken. Je moet het niet te veel doen of zien, maar het kan toch altijd wel bijzondere foto's opleveren vind ik...

Kunstig lijnenspel in het Horsterwold (Zeewolde)Kunstig lijnenspel in het Horsterwold (Zeewolde)

 

Volgens mijn wandelbeschrijving was het overigens verstandig om goede wandelschoenen of laarzen aan te trekken. Nou, ik kan nu vaststellen dat laarzen het enig goede schoeisel is daar! Toen ik weer bij de auto terug kwam waren mijn wandelschoenen compleet doorweekt, zaten ze onder de modder. En ook op mijn broek zaten de modderspatten tot boven mijn knieën... :-(

Ga ik nog eens terug? Ik weet het niet.
Het was een heerlijke struintocht, waarbij ik pas op het eind, na ruim 2 uur, voor het eerst een andere wandelaar/fotograaf tegenkwam. Maar het was verder ook wel wat saai, ik miste de vogels en andere dieren, en het was wel erg drassig en nat.

Maar op weg naar huis, rijdend door de polder, kwam er ineens weer een smile op mijn gezicht. Een vrijwel haakse bocht met een kanaaltje erlangs, en de zon die achter een paar donkere wolken aan het ondergaan was. Prachtig voor een panorama dus, samengesteld uit 4 foto's.

SMILE (polder tussen Nijkerk en Zeewolde)SMILE (polder tussen Nijkerk en Zeewolde)

 

En even verderop prachtig licht op een bomenrij achter een weiland, met dreigende regenwolken erboven. Het echte polderland zoals ik me dat voorstel.

Donkere wolken en zonsondergang (polder tussen Nijkerk en Zeewolde)Donkere wolken en zonsondergang (polder tussen Nijkerk en Zeewolde)

 

En uiteindelijk kon ik weer even mijn vario nd filter gebruiken (zie ook mijn vorige post), om daarmee de ondergaande zon boven het Eemmeer vast te leggen. Een lange sluitertijd om zo het water mooi 'wolkachtig' te krijgen en de wolken te laten vervagen.

Zonsondergang boven het Eemmeer (bij Nijkerk)Zonsondergang boven het Eemmeer (bij Nijkerk)

 

Zonsondergang boven het Eemmeer - 2 (bij Nijkerk)Zonsondergang boven het Eemmeer - 2 (bij Nijkerk)

 

Al met al dus zeker een heerlijke middagje fotograferen in de polder. En ook nu was ik weer blij met de fraaie wolkenpartijen en dreiging van regen. Ik ga vaker op pad als het slecht weer dreigt te worden ;-)

Reacties (4) -

 • Loes

  20-12-2011 20:33:44 |

  Hoi Wouter,
  Of dit gebied me echt aantrekt, daar ben in nog niet zeker van,  maar wat je er aan foto's hebt weten te maken,  dat staat me toch wel aan. Knap om van een vlak polderland boeiende foto's te maken.
  Mooie kleuren bij de eerste beelden,  pola gebruikt?
  Ik moet nog steeds wennen aan z/w,  maar ik vind ze heel sprekend.  Nog effies, en ik ga er zelf mee experimenteren?
  De laatste twee vind ik echt prachtig, zulke beelden wil ik ook maken met mijn filter, gauw eens een dergelijk plekje op zoeken!
  Het was weer een genot om je blog te bekijken en te lezen,  de combi van tekst/info en mooie beelden is super!
  Groet
  Loes

  • Wouter

   21-12-2011 22:35:30 |

   Hoi Loes,
   Inderdaad, met polarisatiefilter. Die heb ik -vrijwel- altijd op mijn standaard lens, de 24-105, zitten. Enerzijds als bescherming tegen krassen op mijn dure lens. Anderzijds omdat hij zo vaak bruikbaar is in de natuur.
   En bedankt voor jouw vraag via mail over het vario nd filter, dat heeft me weer net dat zetje gegeven om hem vaker te gaan gebruiken :-)

   gr. Wouter

 • Yvonne - Incanto Images

  21-12-2011 21:25:45 |

  het is altijd leuk om een ander gebied een keer door te lopen, je hebt er toch boeiende foto's van weten te maken. Maar ander schoeisel was wel verstandig geweest maar om dan twee uur op laarzen te lopen, weet niet of de meeste mensen dat gaan redden..??
  Wat zijn de ND filter foto's mooi geworden, een leuk speeltje om vaker te gebruiken..

  Groetjes Von

 • Robert Wagter

  5-1-2012 13:30:40 |

  Hoi Wouter,

  Mooi dat lijnenspel; mag een trucje zijn het resultaat is prachtig. De daarop volgende 4 foto's, de rest dus, stuk voor stuk prachtige beelden, erg knap. Het eerst zien en dan ook nog mooi vastleggen!

  Groeten,
  Robert

Reacties zijn gesloten