Herfstbladeren - met slakje, in zwart-wit en als kunst-kaart

Als ik dit schrijf is het hier grijs, grauw en mistig en begint de herfst alweer langzaam maar zeker alle kleur te verliezen. De bomen zijn al het merendeel van hun bladeren verloren, en wat er nog aanhangt en op de grond ligt is bijna allemaal bruin en verschrompeld. Vorige week vond ik echter nog net een paar kleurige bladeren in onze achtertuin en op één ervan zat zelfs een slakje (maar wel helemaal in zijn huisje verstopt).

Geel herfstblad met slakje

Geel herfstblad met slakje (Zeist)

 

Omdat het slakje in zijn huisje zat en de ingang al goed had afgesloten, kon ik het makkelijk op een ander kleurig blaadje (van de Elfenbloem, of Epimedium) zetten en net zolang met de compositie spelen totdat ik er tevreden mee was.

Rood herfstblad (Elfenbloem - Epimedium) met slakje (Zeist)

Rood herfstblad (Elfenbloem - Epimedium) met slakje (Zeist)

 

Nadat mijn inspiratie met het slakje op was, richtte ik me op de bladeren zelf.
De foto's ervan werden echter -voor mijn gevoel- een beetje saai en gewoon. Daarom heb ik ze maar eens omgezet naar zwart-wit, vooral ook omdat het me ging om de structuur van de nerven in de blaadjes. Dit leverde veel spannender beelden op.

Herfstblad (klimhortensia) in zwart-wit (Zeist)

Herfstblad (klimhortensia) in zwart-wit (Zeist)

 

Herfstbladeren in zwart-wit (Zeist)

Herfstbladeren in zwart-wit (Zeist)

 

Bij het rode Elfenbloemblad -dat ik ook bij het slakje heb gebruikt- ontstond zo een mooi soort craquelé effect door (in Lightroom) wat te spelen met de manier waarop de verschillende kleuren naar zwart-wit worden omgezet:

Herfstblad in zwart-wit (Zeist)

Herfstblad (Elfenbloem - Epimedium) in zwart-wit (Zeist)

Ook het blaadje van de beukenhaag (dat er nog aan hing) had een mooie structuur:

Herfstblad (beukenhaag) in zwart-wit (Zeist)

Herfstblad (beukenhaag) in zwart-wit (Zeist)

 

Maar ook heb ik eens lekker met Photoshop gespeeld. Ik had al eens wat bewerkingen van bladeren gezien die ik wel mooi vond, dus wilde ik dit zelf wel eens gaan proberen. Uiteindelijk is het resultaat anders dan ik eerst voor ogen had, maar wie weet kan ik dit nog eens aan een kaartenverkoper slijten ;-)

 

Klimhortensiablad als kunst-kaart (Zeist)

Klimhortensiablad als kunst-kaart (Zeist)

 

Klimhortensiablad en Elfenbloemblad als kunst-kaart (Zeist)

Klimhortensiablad en Elfenbloemblad als kunst-kaart (Zeist)

 

Klimhortensiablad en Elfenbloemblad als kunst-kaart (Zeist)

Klimhortensiablad en Elfenbloemblad als kunst-kaart (Zeist)

 

Van vrienden hadden we een tijdje geleden al eens een zak met walnoten gekregen, die kwamen van een boom in moeders tuin. Daar zat er ook één bij die nog de extra, beschermende buitenschil had waarmee hij aan de boom hangt, en ook nog het steeltje. Ik had dat zelf nog nooit gezien zo, dus dat moest natuurlijk wel even op de foto. En ook hier maar een soort kaart ervan gemaakt, anders was het wel een erg saaie foto.

Walnoot als kunst-kaart (Zeist)

Walnoot als kunst-kaart (Zeist)

 

Zo ben ik toch weer een paar uurtjes leuk bezig geweest, eerst in de tuin met het fotograferen en later achter de PC met het bewerken van de foto's.

Mijn volgende blog krijgt weer een ander thema: gisterochtend ben ik vroeg op pad gegaan om mistige landschappen te fotograferen, dus drie keer raden waar mijn volgende blogje over gaat ;-)

Reacties (5) -

 • Yvonne - Incanto Images

  20-11-2011 16:59:02 |

  dat is het makkelijke van een slakje, deze luisteren altijd zo goed wat je wilt. Anders verhuis je ze toch gewoon..en wat ben je lief geweest. Heb je wel de tuin even aangeveegd..wat is fotograferen toch leuk om te doen. Je kan er uren mee zoet zijn. Heel mooi gedaan de omzetting naar zw/w. En de kaarten collectie mag je van mij in de verkoop doen. Zo mooi/leuk zijn deze geworden. Alleen jammer dat je er niet bij verteld hoe je ze gemaakt hebt..heb zelf geen LR , maar voor diegene die LR hebben kan het een leuke opsteker zijn..de winter komt er aan, moeten we wel wat te doen hebben..;-)
  Het volgende blogje spreek mij wel aan. Vandaag zit alles pot dicht. Weer iets te veel om mooie foto's te maken. Zie hier boven het water echt helemaal niets....

  Groetjes Von

 • Reini

  21-11-2011 11:45:23 |

  Grappige effecten zeg!
  Ik ben wat meer van 'zoals het zich voordoet' maar ik vind deze bewerkingen wel erg leuk. Rouwkaart-waardig!
  De nervenstruktuur is inderdaad heel mooi zichtbaar in z/w. Mooi!
  De slakjes vind ik in deze blog toch echt het mooist! Nr 1 is sfeervol en nr 2, een heel mooi lijnenspel en kleurencombinatie!

  En je vorige blog; wát een beelden, wat een licht en kleur en wat heb je dat mooi in beeld gebracht!!

 • Loes

  21-11-2011 15:37:17 |

  Hallo Wouter,
  De foto's van het slakje zijn met de kleuren en kleine scherptediepte echte 'Wouterfoto's' , prachtig!
  De omzetting van de blaadjes naar Z/W  is creatief en mooi gedaan,  maar kleur spreekt mij toch meer aan.
  De kaarten zijn stijlvol!  
  Je hebt je duidelijk een paar uurtjes lekker geamuseerd, prima toch met dit mistige weer
  Groetjes
  Loes

 • Monique

  21-11-2011 22:08:49 |

  Prachtige serie weer. Dat slakje op dat rode blad is helemaal mooi. De "kaarten" van de blaadjes kunnen zo gebruikt worden als condoleancekaart (niet rottig bedoeld hoor...).
  Groet, monique

 • Ghita

  25-11-2011 09:36:48 |

  Hoi Wouter,
  De foto's met het slakje vind ik top, echt heel mooi.
  Ook de zwart wit foto's van de blaadjes vind ik mooi, vooral omdat je de nerven/ details zo goed ziet.
  Je foto's zijn voor mij heel inspirerend, ik ga zo het park in en neem dit even in me op...

  groetjes Ghita

  PS: ik zag je hazepootjes foto in de grasduinen, net niet inde prijzen maar wel een publicatie. Leuk!

Reacties zijn gesloten