Herfst: spinnenweb met dauwdruppels en kleurrijke abstracten

Zoals ik al in mijn vorige blogpost had vermeld ben ik maandag 3 oktober nog eens 's morgens vroeg op pad gegaan om de spinnenwebben met dauwdruppels te gaan fotograferen. Dit keer vlak bij huis, bij een ruig veld, waar ik tot mijn sokken nat ben geworden door het struinen door het natte, hoge gras.

Spinnenweb met dauwdruppels (Zeist)

Spinnenweb met dauwdruppels (Zeist)

 

Ook dit keer was ik precies op tijd om de zonsopkomst mee te maken, nadat ik al een spinnenwebje gevonden had. Jammer genoeg moest ik met f/2.8 werken, omdat de zon anders een te klein en scherp bolletje werd. Dat betekende echter wel dat ik weinig scherptediepte had voor de druppels. Maar dat maakt de foto's misschien ook wel weer spannender.

Spinnenweb met dauwdruppels voor opkomende zon

Spinnenweb met dauwdruppels voor opkomende zon I (Zeist)


Spinnenweb met dauwdruppels voor opkomende zon

Spinnenweb met dauwdruppels voor opkomende zon II (Zeist)

 

Spinnenweb met dauwdruppels voor opkomende zon

Spinnenweb met dauwdruppels voor opkomende zon III (Zeist)

 

Nadat de zon te fel was geworden om nog mooi bij de grote spinnenwebben te gebruiken, heb ik me weer op de bloemen gestort die er stonden. Het blad kleurde mooi geel en rood, dus ik ging op zoek naar dauwdruppeltjes bij een dergelijk blad. Ook hier kon ik weer niet met grote scherptediepte werken, omdat dan de achtergrond te onrustig werd (naar mijn mening). Maar dat betekende dus wel kiezen waar het scherptepunt moest komen te liggen. Hieronder twee keer hetzelfde onderwerp, met een iets verschillend standpunt (en dus een totaal andere achtergrond) en scherpgesteld op een ander punt.

Blaadje met rijtje dauwdruppels

Blaadje met rijtje dauwdruppels I (Zeist)

 

Blaadje met rijtje dauwdruppels

Blaadje met rijtje dauwdruppels II (Zeist)

 

Daarna kwam ik dit mooie abstracte beeld tegen:

Abstract met 7 druppeltjes (Zeist)

Abstract met 7 druppeltjes (Zeist)

 

Ik kon er geen genoeg van krijgen, vooral ook omdat ik op de achtergronden zulke prachtige zonnige kleuren kon krijgen of de waterdruppels bijzondere lichte vlekken vormden.

Parelkettinkjes van dauwdruppels (Zeist) Parelkettinkjes van dauwdruppels (Zeist)

Parelkettinkjes van dauwdruppels (Zeist)

Even later kwam ik ook een spinnetje tegen, degene die mede verantwoordelijk was voor al dit moois. Hij zat een beetje saai halverwege op een plantenstengel, en geduldig wachten leverde niets op. Maar met een klein stokje wist ik hem aan te moedigen om één keer naar de top van de plantenstengel te lopen (waar ik natuurlijk net daarvoor mijn camera helemaal had klaargezet en ingesteld, dus ik hoefde alleen nog maar met de afstandsbediening af te drukken):

Spin op een stokje Spin op een stokje

De verantwoordelijke voor de spinnenwebjes (Zeist)

 

Daarna begon het helaas steeds meer te waaien. Iets van dichtbij scherp krijgen lukte eigenlijk niet meer. De volgende foto was de laatste die ik genomen heb, waarbij het blad en de druppels flink heen en weer waaiden. Ik vind het zelf echter wel een mooi kleurig abstractje geworden.

Abstract met 6 druppeltjes

Abstract met 6 druppeltjes (Zeist)

 

En als afsluiter nog een kleurige foto.
Dit blad hing wel op een windstil plekje, en de zon achter het blad zorgde voor een mooie belichting. Thuis zag ik ineens het kleine insectje (geen idee wat het is) op het blad zitten, die maakt het helemaal af.

Herfstblad met beestje (Zeist)

Herfstblad met beestje (Zeist)

Aldus weer een serie herfstige, kleurrijke foto's.
Mjn volgende blog zal dan toch eindelijk gaan over Diergaarde Blijdorp, met o.a. ijsbeer-foto's!

Reacties (3) -

 • Loes

  9-10-2011 09:29:01 |

  Hallo Wouter,
  Wat een mooi idee om de opkomende zon als achtergrond bij het spinnenweb te gebruiken, zoiets ga ik ook eens proberen.
  Je abstracte beelden moest ik even aan wennen, maar na een paar keer bekijken vind ik ze toch wel heel interessant.
  Je hebt een heel eigen wijze van fotograferen, compliment.
  Groet
  Loes

 • Monique

  18-10-2011 16:28:01 |

  Geweldige serie! Ik houd juist wel van die beperkte scherptediepte in de foto's. Je maakt de foto's er inderdaad vaak net wat spannender of in ieder geval origineler door.
  Groet, Monique

 • Ghita

  25-10-2011 19:06:32 |

  Inspirerende foto's. Ik doe hier volop ideetjes op.

Reacties zijn gesloten