GLOW - gloeiende glimmers in Eindhoven

Zoals beloofd dit keer een totaal ander onderwerp voor mijn blog dan natuur en macro's van kleurrijke paddenstoelen!

Hieronder volgt nl. een serie kunstwerken die te zien zijn bij "GLOW" in Eindhoven. Dit jaar wordt dit "licht-kunst-festival" (officieel heet het "Forum of Light in Art and Architecture") al voor de 6e keer georganiseerd, maar het is de eerste keer dat ik er naar toe ben gegaan. Vorig jaar hoorde ik er voor het eerst over, maar ik was toen net te laat...
Langs een route in  de stad hebben kunstenaars een aantal kunstwerken gemaakt m.b.v. lichtinstallaties, lampen, enorme projecties, geluidseffecten, muziek, etc. Het valt eigenlijk niet goed te omschrijven, eigenlijk moet je het (zelf) zien en meemaken. Maar bij deze in ieder geval een voorproefje...

Het begin van de route was bij het NS station, een soort kathedraal van lampjes, genaamd "Cupola".
We begonnen daar rond 19.00u, net als duizenden andere liefhebbers en fotografen.

Glow - Weerspiegeling van Cupola - Eindhoven

GLOW - Weerspiegeling van Cupola (Eindhoven)

Je kon onder de kathedraal door lopen, maar zelfs met een 10mm lens was het dan niet makkelijk er genoeg op te krijgen.
Helaas zag ik thuis pas dat ik er niet goed op gelet had dat het hoofd van het standbeeld van Philips wegviel tegen de zwarte achtergrond.

GLOW - Project Cupola met standbeeld van Philips (Eindhoven)

GLOW - Cupola met standbeeld van Philips (Eindhoven)

 

Vervolgens ging we door naar het van Abbe museum. Daar leek het door een licht-projectie net of het gebouw vlam vatte en in lichterlaaie kwam te staan. Het bijzondere was dat deze projectie precies 'op het gebouw paste', waardoor het behoorlijk echt leek. En ondersteund door muziek en geluidseffecten was dit best indrukwekkend.
De blauwe lijn links is overigens een laserstraal die door de lucht over een deel van Eindhoven scheen!

GLOW - Burning van Abbe museum (Eindhoven)

GLOW - Burning van Abbe museum (Eindhoven)

 

GLOW - Detail van Burning van Abbe museum (Eindhoven)

GLOW - Detail van Burning van Abbe museum (Eindhoven)

 

Volume bestond uit allemaal zuilen, die prachtig van kleur veranderden en waarbij de verlichte delen steeds van plaats en grootte veranderden. Het zou ook op het publiek moeten reageren, maar daar merkten we niet zoveel van.

GLOW - Volume (Eindhoven)

GLOW - Volume (Eindhoven)

 

Eén van mijn favoriete projecten op de route (zeker fotografisch gezien) was Tunnel of Love. Een fietstunnel was voorzien van allemaal opgeplakte hartjes langs de wanden en plafond, en door het vervangen van de gewone lampen door black-lights lichtten deze hartjes allemaal op.

Op statief, met een (gegokte) sluitertijd van 30 seconden en handmatig scherpgesteld op ongeveer oneindig ontstond zo een bijzonder beeld.

GLOW - Tunnel of Love (Eindhoven)

GLOW - Tunnel of Love (Eindhoven)

 

Het mooie is dat door de lange sluitertijd je bijna geen mensen op de foto ziet. Die zijn te kort in beeld om echt geregistreerd te worden.
Want terwijl ik hier de foto's maakten kwamen er echt vele tientallen mensen langsgelopen!
Alleen de witte kleding van te lang stilstaande mensen verstoorden een paar foto'sen is hierboven ook te zien als blauwige veeg.

GLOW - Tunnel of Love (Eindhoven)

GLOW - Tunnel of Love (Eindhoven)

 

Op een pilaar werden beelden van steeds wisselende moleculen geprojecteerd. Ook hier was het bijzonder dat het alleen op de pilaren te zien was.

GLOW - Dynamisch rangschikkende moleculen (Eindhoven)

GLOW - Dynamisch rangschikkende moleculen (Eindhoven)

 

Het volgende vind ik ook erg geslaagd: door de schaduw-werking/projectie op de grond van de tekst op het metalen kunstwerk ontstond weer een apart beeld.

GLOW - Transformatie en het fluisterbos (Eindhoven)

GLOW - Transformatie en het fluisterbos (Eindhoven)

 

Op een ander groot gebouw werden fantastische, steeds wisselende kleuren en vormen geprojecteerd. We hebben echt met open mond staan kijken wat er allemaal mogelijk is.

GLOW - Schoonheid van stagnatie (Eindhoven)

GLOW - Schoonheid van stagnatie (Eindhoven)

 

 

GLOW - Schoonheid van stagnatie (Eindhoven)

GLOW - Schoonheid van stagnatie (Eindhoven)

 

 

GLOW - Schoonheid van stagnatie (Eindhoven)

GLOW - Schoonheid van stagnatie (Eindhoven)

 

Hier krijg je een blikje achter de schermen, doordat je de (laser?) lichtstralen ziet waarmee het gebouw gekleurd werd. Grappig vind ik dat ook de boom rechts deze kleuren heeft gekregen, blijkbaar van een ander lichtkanon.

GLOW - Schoonheid van stagnatie (Eindhoven)

GLOW - Schoonheid van stagnatie (Eindhoven)

Uiteindelijk kwamen we, even voor 23.00u, weer bij het station aan. Het was er nu een heel stuk rustiger dan begin van de avond, en ik wilde er toch nog een paar foto's van maken.
Maar eigenlijk was ik niet tevreden met een "recht-toe-recht-aan' foto hiervan, dan zou ik waarschijnlijk met precies dezelfde foto thuiskomen als al die honderden andere fotografen.

Gelukkig kreeg ik al snel de ingeving: statief + lange sluitertijd + zoomlens = in kunnen zoomen tijdens de belichting = apart effect.
Je komt redelijk vaak foto's tegen die met deze techniek gemaakt zijn, en vaak vind ik het resultaat niet echt mooi of toepasselijk.
Maar in dit geval ben ik zelf heel erg content met mijn eigen licht-kunstwerk :-)

GLOW - Zooming in on Cupola (Eindhoven)

GLOW - Zooming in on Cupola (Eindhoven)

Al met al was het een zeer geslaagde avond!
Jammer dat het zo ontzettend druk was (ik las dat er in totaal 90.000 mensen waren geweest op zaterdag- en zondagavond), waardoor het lopen en fotograferen met een statief niet altijd even makkelijk was.
Maar voor een fotograaf is dit toch wel erg leuk om eens naar toe te gaan!
(en als afwisseling op natuur en macro's vond ik het toch ook erg leuk om eens te doen)

Reacties (4) -

 • Yvonne - Incanto Images

  12-11-2011 21:02:43 |

  Dat is een hele leuke afwisseling, wat is dit leuk om te zien en ik denk heel leuk om de foto's te maken. De hartjes tunnel is wel heel mooi uit de goede hoek genomen. Dit staat voor volgend jaar in de agenda. Dank je wel voor de leuke/mooie beelden.

  Groetjes Von

 • Loes

  13-11-2011 10:11:31 |

  Haha,  ik zie al dat Von dit in de agenda voor volgend jaar heeft gezet,  duidelijk dus, Von en Loes gaan volgend jaar naar Eindhoven ;-)
  Wat is dit mooi om te zien, en het lijkt me echt geweldig om dit te fotograferen. Ik begrijp dat een echte groothoeklens wel van pas komt,daar begin ik toch al steeds vaker over te denken.
  De truc om mensen te laten verdwijnen door lange sluitertijd,  die knoop ik in mijn oren.
  De laatste crea-foto  heb je top gedaan, wat goed om dat te bedenken, zo heb je inderdaad een erg originele en prachtige foto.
  Ik heb de hele serie met grote belangstelling bekeken, en geef je een dik compliment!
  Fijne zondag
  Groet
  Loes

 • Robert Wagter

  15-11-2011 10:45:56 |

  Hoi Wouter,

  Wat is de fotografie blogwereld toch eigenlijk best klein. Kom via Reini's Blogje om wandel(fotografie)blog op jouw blog terecht en zie hier reacties staan van twee bekenden!

  Hoogstaand niveau tref ik hier aan zeg. Poeh. Ik vind dat je de diverse objecten erg fraai en vooral erg goed belicht heb vastgelegd. Ik ga later je natuur items bekijken maar wat ik daarvan zag belooft dat ook al heel wat.

  Groeten, Robert

 • Sylvia

  16-11-2011 12:53:52 |

  Leuk! Weer eens iets heel anders. Prachtige vormen en kleuren.
  Ik vind het jammer dat ik dit gemist heb, kom regelmatig in Eindhoven.
  Maar waarschijnlijk had ik toch niks gekund zonder statief.

Reacties zijn gesloten