Een paar dagen foto-excursie naar de Opaalkust in Frankrijk

Dreigende luchten (Opaalkust, Frankrijk)Dreigende luchten (Opaalkust, Frankrijk)

Half maart was het zeker geworden dat ik mijn baan per 1 mei op zou zeggen en dat ik pas per 1 juni in mijn nieuwe baan zou gaan beginnen. Gecombineerd met een flinke lading verlofdagen betekende dit dat ik vanaf begin april 2 maanden vrij zou zijn. Wat een weelde! :-)
Ik ben dus direct rond gaan kijken naar foto-reizen of -workshops in april of mei, want daar zou ik dan mooi eens aan mee kunnen gaan doen (Carin kon geen extra vrij krijgen van haar werk, dus ik moest mezelf zien te vermaken).

Helaas bleek heel veel al volgeboekt te zijn, of net geweest of pas in juni of juli. Zo ook een fotoreis naar de Opaalkust met Wilco Dragt, die sprak me wel erg aan.
Daarom heb ik op een gegeven moment maar besloten om zelf naar de Opaalkust te gaan.

Net voor zonsopkomst in het blauwe half uurtje (Opaalkust, Frankrijk)Net voor zonsopkomst in het blauwe half uurtje (Opaalkust, Frankrijk)

Ik had na wat zoeken op Internet een heleboel informatie gevonden over het gebied, incl. een erg goed artikel van Bart Heirweg.
Daar stond precies in beschreven waar wat te doen en vinden was.

Stenen-compositie (Opaalkust, Frankrijk)Stenen-compositie (Opaalkust, Frankrijk)

Op maandag 7 april ben ik 's morgens om 09.00u uit Zeist vertrokken, en ik was om 13.00u al bij het hotel in Wimereux. Het begin van 4 dagen fotograferen aan de bijzonder kust, met hoge kalkstenen rotsen en een heel groot getijden-verschil.
De eerste foto, helemaal bovenaan, heb ik die middag nog kunnen maken. Helaas begon het 10 minuten later met bakken uit de lucht te regenen, en heb ik niet veel meer kunnen doen dan wat rondrijden om de omgeving te verkennen.
De tweede foto heb ik de volgende ochtend gemaakt, net voor zonsopkomst.

 

Wat ik zeker wilde gaan fotograferen waren de palen die daar in zee zijn geplaatst als mosselbanken. Bij vloed zijn ze totaal niet zichtbaar, maar met eb kan je er zo naar toe lopen en dichtbij komen.

Mosselbanken - 1 (Opaalkust, Frankrijk)Mosselbanken - 1 (Opaalkust, Frankrijk)

Gewapend met mijn Lee Big Stopper was het gelukkig niet zo erg dat het precies midden op de dag eb werd, ook nu kon ik leuk spelen met lange sluitertijden om zo een bijzonder effect in de foto te krijgen.

Mosselbanken - 2 (Opaalkust, Frankrijk)Mosselbanken - 2 (Opaalkust, Frankrijk)

Er stonden ook palen met een soort netten erover heen, waar de mosselen zich op konden vasthechten.

Mosselpalen (Opaalkust, Frankrijk)Mosselpalen (Opaalkust, Frankrijk)

 

Een grote verrassing voor mij was het binnenland. Prachtig glooiende heuvels, die mij wel deden denken aan Toscane.
En zo in het voorjaar stonden overal mooie gele koolzaad-velden.

Koolzaadvelden in het binnenland (Opaalkust, Frankrijk)Koolzaadvelden in het binnenland (Opaalkust, Frankrijk)

 

Ook het fort bij het dorpje Ambleteuse is een mooie foto-onderwerp. Ook hier weer mooie rotspartijen die bij laag water zichtbaar worden, en dit gecombineerd met het warme licht van de ondergaande zon levert de volgende foto op:

Fort bij Ambleteuse (Opaalkust, Frankrijk)Fort bij Ambleteuse (Opaalkust, Frankrijk)

Iedere ochtend ben ik ruim voor zonsopkomst (07.15u) opgestaan, zodat ik minstens een half uur had om van het blauwe half uurtje vóór zonsopkomst te kunnen genieten.
Omdat ik ook een klein half uurtje moest rijden en een kwartier moest lopen over de klif naar dit strandje, kan je wel nagaan dat mijn wekker echt heel vroeg stond.

Zandstructuren bij zonsopkomst, bij Cap Griz Nez (Opaalkust, Frankrijk)Zandstructuren bij zonsopkomst, bij Cap Griz Nez (Opaalkust, Frankrijk)

Toch was dit iedere dag weer de moeite waard. Geen zonsopkomst is hetzelfde, en het is echt genieten om met vogel-gezang en een ruisende zee dit mee te kunnen maken.

Zachte tinten bij zonsopkomst bij Cap Griz Nez (Opaalkust, Frankrijk)Zachte tinten bij zonsopkomst bij Cap Griz Nez (Opaalkust, Frankrijk)

Al veel te snel wordt het licht feller en harder, en ging ik op zoek naar andere onderwerpen.
De zee maakte door het getij prachtige structuren in het zand, en met een stuk zeewier en laag strijklicht leverde dat weer een mooi plaatje op.

Structuren in het zand (Opaalkust, Frankrijk)Structuren in het zand (Opaalkust, Frankrijk)

 

En de mosselpalen bleven me aantrekken ;-)
Ook woensdag 9 april ben ik er weer heen gegaan. Ik heb dat vaak ook wel nodig: meerdere keren naar een zelfde locatie gaan en hetzelfde onderwerp fotograferen. Op die manier kan ik weer nieuwe composities uitproberen en ook het licht is iedere keer weer anders.


Mosselpalen - 2 (Opaalkust, Frankrijk)Mosselpalen - 2 (Opaalkust, Frankrijk)

En hier speelde het getij dus ook een grote rol. Er zit tot zo'n 6 (!!!) meter verschil tussen eb en vloed, en deze paaltjes waren alleen bij eb echt goed bereikbaar.
Deze dag had ik het zo getimed dat ik er voor de laagste waterstand was om met terugtrekkend water te kunnen fotograferen, en ik ben gebleven tot het weer vloed werd en het water dus steeds weer hoger kwam te staan.

Mosselpalen - 3 (Opaalkust, Frankrijk)Mosselpalen - 3 (Opaalkust, Frankrijk)

Een lange sluitertijd, scheve paaltjes en een strakblauwe lucht: ik vind dit zelf wel een erg geslaagde, bijzondere foto:

Scheve mosselpalen (Opaalkust, Frankrijk)Scheve mosselpalen (Opaalkust, Frankrijk)

 

De laatste ochtend (donderdag 10 april) was het bewolkt en nevelachtig, en gelukkig had ik al besloten om niet nog een keer naar de zonsopkomst aan zee te gaan, maar me nu eens op het binnenland te richten.
Helaas viel de zonsopkomst vanaf een hoog uitkijkpunt wat tegen, maar een tijdje later kwam de zon toch nog aardig door.
Dit stuk landbouwgrond op een heuvel vormde zo een beeld dat bijna lijkt op de Sossusvlei in Namibië ;-)

Ochtendlicht (Opaalkust, Frankrijk)Ochtendlicht (Opaalkust, Frankrijk)

 

Bijna op dezelfde plek, maar nu precies naar de andere kant, tegen de zon in, gefotografeerd, zag ik ineens dit fraaie gelaagde landschap. Door het beetje nevel in tegenlicht en de nog laagstaande zon is dit dan weer een foto die ook zo in Toscane gemaakt zou kunnen zijn.

Gelaagd landschap met ochtendmist (Opaalkust, Frankrijk)Gelaagd landschap met ochtendmist (Opaalkust, Frankrijk)

Ik ben toen teruggereden naar mijn hotel, via allemaal kleine weggetjes dwars door het landbouw-gebied en de kleine dorpjes.
Wat een contrast met de zee en kust die hier een paar kilometer vanaf ligt...

Panorama van koolzaadvelden (Opaalkust, Frankrijk)Panorama van koolzaadvelden (Opaalkust, Frankrijk)

Het weer leek die dag verder niet meer zo goed te worden/blijven, en mijn inspiratie aan de kust was eigenlijk wel een beetje op.
Daarom besloot ik, na even raadplegen van een weer-app op mijn telefoon, om via het Hallerbos bij Brussel terug naar huis te rijden.
Wat een goede keuze: prachtig weer daar, en de hyacinten stonden geweldig te bloeien. Maar dat is wellicht nog iets voor een volgend blogje...

Ik deze blog heb ik een kleine selectie gemaakt van mijn Opaalkust-foto's, de rest kan je zien in mijn portfolio (maar vergeet niet eerst even een reactie op dit blogje te schrijven!)
Daar zal ik ook een serie zwart-wit bewerkingen gaan plaatsen van een aantal Opaalkust-foto's.

 

Reacties (4) -

 • Corrie Schalij

  13-5-2014 21:22:24 |

  Beste Wouter,
  Een bijzondere trip heb je gemaakt, wat een apart gebied. De foto's van de kust zijn erg intrigerend. De mosselpalen "doen" het erg goed, mooie composities. Prachtig van kleur (licht!); de lange sluitertijden zorgen waarschijnlijk voor de zachte uitstraling? Beeldschoon allemaal. "Zandstructuren bij zonsopkomst" spreekt me heel erg aan.
  De landschappen zijn ook erg mooi, maar op dit blog trekt de kust toch wel steeds de aandacht. Schitterend!
  Hartelijke groet, Corrie

 • MIEKE VAN HIEL

  16-5-2014 19:53:37 |

  Prachtige reportage. Ben ook al een paar keer naar Opaalkust geweest om te fotograferen. Dit is zeer mooi in beeld gebracht!!

 • Peter Trimbos

  17-5-2014 18:44:27 |

  Dag Wouter,
  Erg mooi werk, en een leuk geschreven tekst.
  De locatie staat ook op mijn lijstje in afwachting van een geschikte workshop maar jouw ervaring om alleen te gaan is aanstekelijk.
  Dankjewel!
  Peter

 • Loes Belovics

  18-5-2014 08:13:37 |

  Adembenemend mooi Wouter!  Zowel het landschap als jouw foto's.  Prachtige composities en kleuren, een serie die ik nog vaak bewonderend zal bekijken en die er ongetwijfeld toe zal leiden dat ik eens naar dit schitterende stukje Frankrijk ga.
  Dikke complimenten en groeten.

  Loes

Reacties zijn gesloten