Donkere wolken boven de stuifduinen

Het blijft toch altijd weer moeilijk om een pakkende en passende titel te verzinnen. Eigenlijk wilde ik dit "De Lange Duinen in zwart-wit" noemen, maar ja, mijn eerste foto wil ik toch in kleur plaatsen om eens te horen welke jullie nu mooier vinden...

Donkere wolken van een hagelbui boven een vliegden (Lange Duinen, Soest)Donkere wolken van een hagelbui boven een vliegden (Lange Duinen, Soest)

Afgelopen maandag was het een onstuimige dag met veel wind, regen- en hagelbuien en af en toe de zon die er toch doorheen kwam. Dit leek me dus een mooie kans om weer eens de stuifduinen bij Soest op te zoeken, om te proberen wat landschapfoto's te maken met de vliegdennen in de hoofdrol.


Toen ik net op de parkeerplaats aan was gekomen, barstte er een enorme regebui los, dus ben ik toch maar even blijven zitten. En verbaasde ik me over alle hondenbezitters die intussen wel gewoon in de regen op pad gingen om de hond uit te laten?! Na een kwartiertje vond ik het droog genoeg om op pad te gaan, maar al na een paar honderd meter ben ik snel gaan 'schuilen' onder een vliegden. Schiet niet echt op, zo'n klein boompje, maar het was beter dan niets. En zo kon ik bovenstaande foto nog redelijk droog en zonder druppels op de lens maken.

Dezelfde foto heb ik ook omgezet naar zwart-wit. De dreigende hagelbui-lucht komt zo nog mooier tot zijn recht vind ik. Maar verder wordt hij toch vrij donker. Uiteindelijk vind ik de kleur-versie geloof ik toch mooier...

Donkere wolken van een hagelbui boven een vliegden (Lange Duinen, Soest)Donkere wolken van een hagelbui boven een vliegden (Lange Duinen, Soest)

 

Tussen de buien door kon ik op zoek naar fotogenieke vliegdennen. Met mijn groothoek-lens vrij laag bij de grond om ook nog wat van de lucht erop te krijgen.
En deze en alle volgende foto's wel in zwart-wit, dat vond ik bij deze wel echt mooier overkomen.

Vliegden op het stuifduin (Lange Duinen, Soest)Vliegden op het stuifduin (Lange Duinen, Soest)

 

Tot mijn verbazing en verrassing bleken er twee vennetjes te zijn ontstaan, die ik er eerder nog nooit gezien had. Kwam dit nu van de vele regen van de afgelopen tijd, of heeft een beheerder dit bewust zo gemaakt? Ik weet het nog steeds niet. Maar het was wel weer even wat anders dan al dat zand.

Vennetje van regenwater (Lange Duinen, Soest)Vennetje van regenwater (Lange Duinen, Soest)

 

Dezelfde vliegden als op de eerste foto, maar nu van een andere kant genomen. Alsof hij naar rechts aan het lopen is ;-)

Vliegdennen op de stuifduinen (Lange Duinen, Soest)Vliegdennen op de stuifduinen (Lange Duinen, Soest)

 

Ook heb ik gespeeld met mijn Vario ND filter - zeg maar een grijsfilter die -door aan het filter te draaien- tussen 2 tot 8 stops minder licht doorlaat. Hiermee kan je dus veel langere sluitertijden (bij hetzelfde diafragma) verkrijgen. Waardoor je de beweging van bijv. wolken of water kan vervagen.

Onderstaande foto is met een sluitertijd van 30 seconden (op statief) gemaakt, de wolken vormen zo een prachtige krans om de kruin van de boom.

Voortsnellende wolken boven een vliegden (Lange Duinen, Soest)Voortsnellende wolken boven een vliegden (Lange Duinen, Soest)

 

Al met al is het best een sombere serie geworden, maar dat heeft ook wel te maken met de tijd van het jaar. De dagen worden weer erg kort, en met het herfstachtige weer van de laatste week wordt het er niet lichter op...

Eens kijken of mijn volgende serie weer wat vrolijker kan worden ;-)

Reacties (10) -

 • Yvonne - Incanto Images

  10-12-2011 19:06:28 |

  het omzetten naar Zw/w is een goede keuze. Zo is het nog somberder dan dat het al is..;-) Van mij mag de zon gaan schijnen...
  Misschien was HDR ook wel mooi in dit gebied. Ook maar op het lijstje zetten. Zo dichtbij en nog nooit geweest.

  Je filter doet leuk zijn werk. Een speeltje waar je leuke effecten mee kan maken.

  Groetjes Von

 • Loes

  10-12-2011 19:49:01 |

  Somber?  Niks van gemerkt,  ik heb vol belangstelling en bewondering naar je fotowerk gekeken, wat een prachtige composities, klasse!
  Kleur of zwart/wit?  Ik neig naar kleur, maar z/w mag er zeker zijn, de aandacht gaat nu echt specifiek naar vorm en compo.
  Jeetje, Soest,  zo dichtbij en ik ben daar nog nooit geweest. Daar gaat beslist verandering in komen!
  Je variofilter doet hier goed werk!  Ik heb hem sinds gisteren,  dus ik ben er vandaag mee aan het spelen geweest,  ik heb ook wolken geprobeerd,  maar dat kwam nog niet echt uit de verf. Maar leuk speeltje!  Ik laat er binnenkort ongetwijfeld wel wat van zien.
  Wederom een inspirerende serie Wouter, fijn!
  O ja,  de titelnaam bedenken... idd vaak moeilijk  ;-)  

  groet

  Loes

 • Cristien Fotografie

  12-12-2011 19:04:24 |

  Hoi Wouter,
  Als eerste dank je wel voor je bezoek en reactie!
  En wow wat maak jij pracht foto`s, echt niet somber en saai maar heel boeiend.
  De luchten je omzetting, echt ik heb ook met veel plezier en bewondering van je foto`s genoten.
  En ja ik kom ook zeker hier weer, dus tot laterrr.
  Groetjes Cristien.

 • Reini

  14-12-2011 08:05:03 |

  Wat een prachtig effect op de laatste foto!
  De op één na laatste vind ik qua compositie ook heel mooi. Hoe het ligt op het zand valt, de mooie egale vlakken en door zwart/wit wordt de sfeer nog eens versterkt!
  Poeh!
  Groetjes Reini

 • Reini

  14-12-2011 14:18:32 |

  tsss wat 'n onnozele spelfout    LICHT   dus

 • Monique

  16-12-2011 15:03:55 |

  Prachtige serie. Goede keus voor kleur inderdaad bij de eerste foto. Bij de zw-w versie loopt de boom helemaal dicht. De rest van de serie is wel mooi in zwart wit. Vooral die met die lange sluitertijd.
  Bedankt nog voor je eerlijke commentaar op mijn blog. Word gewaardeerd!
  Groet, monique

 • Ghita

  16-12-2011 17:39:50 |

  Wat kunnen die donkere wolkenluchten dan toch mooi zijn  he.
  Ik ga bij de eerste foto voor de zwart wit variant. Met dit sombere weer is het heel goed fotograferen in zwart wit.
  Ik had toevallig van mijn laastse AWD serie ook een foto in zwart wit omgezet, maar vond het bij mij geen succes.
  Jouw laatste foto vind ik prachtig, en weer een leuk idee om zo met langere sluitertijden te werken.
  groetjes Ghita

 • Andrea

  3-2-2012 08:55:40 |

  Hoi Wouter, ik kom op deze blog terecht door Loes ik dacht dat dit een nieuwe was maar zie nu aan alle data dat het niet zo is. Toch even een reactie omdat me iets opvalt wat me bij loes ook opvalt.
  Zwart wit is in ieder geval een goede keuze geweest. En dat ND filter werkt super voor die luchten die zo bewegen dat vind ik prachtig. Het nadeel volgens mij van zo'n filter op een donkere dag is dat ook de donkere kleuren bijna dichtlopen. Bij Loes zag ik ook al dat de bomen donkerder werden op de toppen op het deel waar de filter zit en dan zie je zo weinig detail. Het jammere daarvan is dat je foto's minder sprekend worden omdat er bijna geen detail in het zwart zit van de boom. Ik werk nog niet met de filters en doe ook weinig aan landschapsfotografie maar lees er wel veel over en heb heel wat landschapsfotografen bekeken en ik denk dat er heel veel met HDR word gewerkt of in lagen in Photoshop. Ik weet niet of je lightroom hebt. Maar daar zit een kwastje in waarmee je plaatselijk dingen kan oplichten. Dit kan werken maar als er weinig informatie in zit dat is het sowieso erg moeilijk. Ik weet niet of je Jinna van Ringen kent. Ze maakt echt prachtig foto's en had een blog met super tutorials hoe je dingen naar zw kom omzetten en hoe bewerken in lightroom en photoshop maar ik kan er niet meer opkomen dus de link werkt niet meer. Ik denk dat ze het eraf heeft gehaald. Balen want daar liet ze het zien. Ik weet er ook geen oplossing voor hoe dat te voorkomen want ik ben er niet genoeg in thuis. De 3e en laatste foto zijn mijn favoriet door de mooie bewegende lucht, maar jammer dat het zwarte echt zo zwart is. Groetjes Andrea

  • Wouter

   5-2-2012 23:23:54 |

   Hoi Andrea,
   Dank voor je uitgebreide reactie!
   Ik heb hier overigens een vario ND gebruikt, eigenlijk een soort dubbel polarisatiefilter waarmee je, door te draaien, een variabele hoeveelheid licht kan tegenhouden. En dit geldt dan voor het gehele beeld. Dit dus in tegenstelling tot de grijsverloopfilters (ND grads), zoals Loes die gebruikt heeft, die slechts voor ongeveer de helft het licht tegenhouden.
   En voor dat ik deze omzetting deed had ik juist een uitspraak van foto-prof in een  tijdschrift gelezen waarin hij vond dat de meeste zwart-wit omzettingen te voorzichtig gedaan worden. Hij is duidelijk voorstander van flinke contrasten. Het leek mij wel goed om dit eens te proberen, ik ben normaal ook niet zo van de heftige aanpassingen. Vandaar het dichtgelopen zwart!
   Maar het is ook wel een idee om het nog eens wat minder heftig te doen, kijken hoe dat dan weer wordt. Altijd goed dus, dit soort tips en reacties! :-)
   Groetjes, Wouter

   • Andrea

    6-2-2012 10:05:56 |

    Hoi Wouter, Dank je voor je uitleg. Ik hou ook heel erg van zwaar contrast en kan dat in mijn zwart wit ook wel eens doen maar ik denk dat dat samen kan gaan met ook nog detail. Het is zeker wel een verschil een verloop filter of wat jij hebt. Die lijkt me ook erg mooi. Ik heb zelf nd verloop filters van lee een een hele donkere 0.9 nd filter. Nog niet gebruikt hoop dat toch snel een keer te kunnen doen.
    Voor mijn macro gebruik ik sowieso geen aanpassingen dat is niet nodig, maar voor mijn vakantie foto's met landschappen kan ik dat nog wel eens doen omdat je daar met die extreme licht situaties zit en filters zijn niet altijd handig en dan moet je het achteraf wel in de computer doen. Sinds ik vele intervieuws heb gelezen en  filmpjes heb gezien zie je toch dat je er veel meer uit kan halen al was dat vroeger erg tegen mijn gevoel in. Ik had zaterdag een seminar van Marsel van Oosten een van de bekendste nederlandse natuurfotografen en dan sta ik toch ook wel weer versteld van wat kleine aanpassingen kunnen doen en dat hij dat ook doet. Stom te denken van niet natuurlijk.... Ik zou zeggen ga er vooral mee door want ze zijn hoe dan ook erg mooi.gr Andrea

Reacties zijn gesloten