De Hoge Venen in de Belgische Ardennen

Begin maart zijn Carin en ik een lang weekend naar de Belgische Ardennen gegaan. De aanleiding was ons 12 1/2-jarig huwelijk, een goede reden om eens lekker te genieten in een goed hotel en mooie omgeving :-)

Toen we boekten hoopten we een mooi wit sneeuwlandschap aan te zullen treffen, zodat we ook een stukje zouden kunnen gaan langlaufen. Maar helaas, ruim een week voordat wij gingen dooide de sneeuw helemaal weg. En toen we vrijdagmiddag aankwamen konden we zonder jas in een heerlijk zonnetje buiten onze lunch op gaan zitten eten!

Tijdens onze eerste wandeling die middag liep ik tijdens de soms steile stukken klimwerk zelfs gewoon in mijn t-shirtje met korte mouwen...
Zo ook bij het maken van deze foto, een waterval waar het smeltwater vanaf stroomde.

Waterval (Ardennen, Hoge Venen, Belgie)Waterval (Ardennen, Hoge Venen, Belgie)

 

Het hoogveenplateau is een bijzonder stuk natuur. Drassig veenmoeras met hier een daar een boompje. En gelukkig een mooi vlonderpad om hier met droge voeten overheen te kunnen lopen.

Vlonderpad over het veenmoeras (Ardennen, Hoge Venen, Belgie)Vlonderpad over het veenmoeras (Ardennen, Hoge Venen, Belgie)

 

Niet alle vlonderpaden waren echter even goed onderhouden. Maar met het lekkere einde-middag zonnetje zag het er wel vriendelijk uit.

Warm licht eind van de middag op het hoogveenplateau (Ardennen, Hoge Venen, Belgie)Warm licht eind van de middag op het hoogveenplateau (Ardennen, Hoge Venen, Belgie)

 

Ook een wandeling naar een kasteel mocht natuurlijk niet ontbreken. Burg Reinhardstein is in particuliere handen, maar ze geven er wel rondleidingen. Jammer genoeg waren wij er 3 kwartier te vroeg, dat vonden we toch te lang om te gaan wachten.

Kasteel Reinhardstein (Ardennen, Hoge Venen, Belgie)Kasteel Reinhardstein (Ardennen, Hoge Venen, Belgie)

 

Voor de zondagmiddag hadden Carin en ik een goede deal gesloten: zij ging lekker genieten van een wellness-programma met massage en zo, en ik ging lekker fotograferen bij een snelstromende beek in de buurt.

Helaas miezerde het tijdens mijn afdaling naar het beekje en de eerste tijd, zodat een regencape en lenzenpoetsdoekje regelmatig nodig waren (terwijl Carin dus lekker warm en ontspannen lag te genieten... wat doe ik hier?).

Maar dat betekende ook lekker lange sluitertijden, precies wat ik voor ogen had om het stromende water als een dromerige sluier op de foto te krijgen.

Dromerig watervalletje (Ardennen, Hoge Venen, Belgie)Dromerig watervalletje (Ardennen, Hoge Venen, Belgie)

 

Aan de rand van de beek zorgde de stroming, een paar stenen en een lange sluitertijd voor een bijzonder patroon.

Draaikolk in de beek (Ardennen, Hoge Venen, Belgie)Draaikolk in de beek (Ardennen, Hoge Venen, Belgie)

 

En nog maar een "lange sluitertijd bij rotsblokken en snelstromende beek" foto.

De groen-grijs-zwarte kleuren van de rotsen en beek zorgden er overigens voor dat ik vrijwel al deze foto's omgezet heb naar zwart-wit. Hierdoor komt de structuur van de rotsen en het witte water nog mooier tot zijn recht (vind ik).

Rotsblokken in de snelstromende beek (Ardennen, Hoge Venen, Belgie)Rotsblokken in de snelstromende beek (Ardennen, Hoge Venen, Belgie)

Op onze laatste dag bleek na het opstaan ineens dat het 's nachts gesneeuwd had. Toch nog!
Het was echter maar een dun laagje, maar zorgde zo toch weer voor een compleet ander landschap. Vergelijk de volgende foto maar eens met de tweede foto hierboven.

Vlonderpad in de sneeuw (Ardennen, Hoge Venen, Belgie)Vlonderpad in de sneeuw (Ardennen, Hoge Venen, Belgie)

 

Jammer genoeg was het behoorlijk koud, met een harde wind. Dus na onze korte wandeling (3km) over het vlonderpad was het weer tijd voor een lekker Belgisch trappistenbiertje en een warme lunch in het restaurant vlakbij dit gebied :-)

Het hoogveenplateau in de sneeuw (Ardennen, Hoge Venen, Belgie)Het hoogveenplateau in de sneeuw (Ardennen, Hoge Venen, Belgie)

 

Al met al was het zo toch weer een heerlijk weekend weg, met lekker eten, Belgische biertjes, voor Carin een heerlijke wellness behandeling en voor mij weer een aardige verzameling foto's.

De rest van de foto's kan je bekijken in mijn foto-porfolio, onder het kopje Buitenland - Belgische Ardennen.

Reacties (6) -

 • Cristien Fotografie

  8-4-2012 15:44:03 |

  Als eerste nog van harte met jullie 12.5 jaar!
  En wow wat heb je daar pracht foto`s gemaakt!
  Gaaf met je sluitertijd gespeeld bij het water, echt super.
  En toch ook nog wat winterse kriebels.

  Groetjes Cristien.

  • Wouter

   9-4-2012 13:58:07 |

   Hoi Cristien,

   Dank je :-)

 • Monique

  9-4-2012 15:40:09 |

  Nog gefeliciteerd met jullie jubileum. Wij waren vorig jaar 12,5 jaar getrouwd en zijn ook naar de Belgische Ardennen geweest om het te vieren. Mooi daar he?! Je bent ook met prachtige foto's thuis gekomen. Heb je lekker kunnen experimenteren met lange sluitertijden.
  Groet, monique

 • Loes

  9-4-2012 16:46:09 |

  Hoi Wouter,  allereerst gefeliciteerd! En ja, na 12,5 jaar ken je elkaar wel goed genoeg om een mooie deal te maken ;-)
  Prachtige omgeving daar, en wat bijzonder dat je zowel lenteachtig weer als sneeuw trof!
  Mooie landschapbeelden met het vlonderpad, en de langesluitertijden-foto's  blijven boeiend, zo jammer dat we hier dit soort beekjes niet hebben.  Ik begrijp je keuze voor z/w maar ik denk dat ik ze toch liever in kleur had gezien, smaken verschillen, gelukkig maar!
  Groetjes
  Loes

 • Andrea

  10-4-2012 08:16:16 |

  Hoi Wouter, Nog van harte gefeliciteerd met jullie 12,5 jarig huwelijk! Wat een prachtige serie is het geworden. Alle foto's met lange sluitertijd zijn mijn favoriet. Daar heb ik altijd een zwak voor :) Ook de omzetting naar zwart wit vind ik erg mooi. De waterval is prachtig waar je mee begint. De draaikolk en rotsblokken vind ik ook erg mooi. Groetjes Andrea

 • Ghita

  12-4-2012 21:45:42 |

  Nog van harte gefeliciteerd.
  Prachtige omgeving en weer heel mooi vastgelegd. De draaikolk vind ik echt een superfoto.
  De landschappen zijn ook heel mooi, wat een  verschil als er sneeuw licht.
  Ook het kasteeltje is  mijn favoriet hier, samen met de draaikolk.
  groetjes Ghita

Reacties zijn gesloten