NP De Hoge Veluwe in de sneeuw

De Hoge Veluwe, één van de Nationale Parken van ons land, en ook één van de bekendste natuurgebieden van Nederland. Carin en ik zijn er uiteraard ook al een aantal maal geweest, lekker met de witte fietsen door de mooie natuur, en/of wandelend en fotograferend. De entreeprijs en parkeerkosten weerhielden ons er echter wel van om er heel vaak heen te gaan (en het is toch ook wel een stukje rijden bij ons vandaan).
Vandaar dat we vorig jaar al hadden besloten om in 2010 een jaarkaart te gaan kopen (de kaart geldt per kalenderjaar, dus koop 'm direct in januari!). Met 4 keer erheen gaan heb je die eruit, en dat moet toch wel gaan lukken.

Vandaag dus naar de Hoge Veluwe, en direct de jaarkaart gekocht. Vervolgens op naar de Pollen om daar een lekkere wandeling te gaan maken.
Vrijwel meteen zag Carin op een paar boomstronken "Rood bekermos" (Cladonia coccifera) zitten. Een bijzonder gezicht, met de sneeuw er zo vlakbij.
Helaas had ik mijn statief in de auto laten liggen (ik had geen zin om ermee te sjouwen, en verwachtte eigenlijk niet dat we iets zouden zien waar ik 'm voor nodig zou hebben). Stom, stom, stom! Want dit bekermos is nogal klein en met het bewolkte weer werd de sluitertijd ook niet al te hoog, dus het was een hele tour om het er uit de hand scherp op te krijgen.

Rood bekermos" (Cladonia coccifera) in de sneeuw op de Hoge Veluwe

Rood bekermos" (Cladonia coccifera) in de sneeuw op de Hoge Veluwe

Rood bekermos" (Cladonia coccifera) in de sneeuw op de Hoge Veluwe

 

Na deze geslaagde start hebben we heerlijk -vrijwel in ons eentje- de tocht gelopen. Ondanks de vakantie voor Zuid-Nederland waren er maar weinig andere mensen in het park.
Het weer was overigens nogal grijs, en met de sneeuw(resten) gaf dit prachtige zwart-wit landschappen. Nu was ik al geïnspireerd door een lezing van Gerard Oostermeijer op het Natuurfotofestival (eergisteren, 13 februari in Burgers Zoo) over zwart-wit fotografie. Prachtig hoe vormen en structuren veel beter tot hun recht komen als zwart-wit foto. Ik had nu dus mooi de kans om dit eens in praktijk te gaan brengen.
Hieronder volgt een serie foto's die -vind ik- typisch Hoge Veluwe zijn en zeker tot hun recht komen zonder kleur.

Winterlandschap in zwart-wit op de Hoge Veluwe

Winterlandschap in zwart-wit op de Hoge Veluwe

Winters duinenlandschap in zwart-wit op de Hoge Veluwe

Grillige boom in zwart-wit op de Hoge Veluwe

Boomstronken in zwart-wit op de Hoge Veluwe

Boomstronk in zwart-wit op de Hoge Veluwe

Dennenappel in de sneeuw op de Hoge Veluwe

Met onze Beschermers-jaarkaart zal dit dus zeker niet de laatste keer zijn dat we op de Hoge Veluwe geweest zijn. Ik ben nu al benieuwd wat de komende maanden allemaal zullen gaan zien daar... :-)

 

Reacties zijn gesloten