Bosuilen, Witte Kwikstaart en Grutto op een paaltje

Zoals al in mijn vorige blogje aangekondigd: dit keer weer eens wat vogelfoto's.

Op een zaterdagochtend werd ik door een vriend gebeld, want hij had bosuilen gezien in Utrecht. Een vrouwtje met drie jongen ("takkelingen"), die goed te zien waren in de kale bomen waarin ze zaten.
Begin van middag ben ik dus snel gaan kijken, en ja hoor, ze zaten er nog!

Bosuil (Utrecht)Bosuil (Utrecht)

 

Inderdaad goed zichtbaar, maar helaas wel met een heleboel takjes die vreselijk in de weg zaten voor een mooie foto.
En ze zaten ook vrij hoog, zodat je ze vooral van onder ziet.

Uilskuikens of takkelingen van de Bosuil (Utrecht)Uilskuikens of takkelingen van de Bosuil (Utrecht)

Gelukkig deed moeders nog even de oogjes een beetje open, om toch even in de gaten houden wat daar onderen allemaal gebeurde.

Bosuil - 2 (Utrecht)Bosuil - 2 (Utrecht)

 

Toen ik voor de tweede keer naar Loofles ging om op zoek te gaan naar de blauwe Heikikkers, ben ik eerst even langs en door de Arkemheense polder gereden. Het is voor mij toch redelijk in dezelfde richting, en ik wilde niet te vroeg (met hard licht) bij de kikkers komen.
Aangezien de weidevogels zoals Grutto, Kievit en Tureluur zich weer lieten zien en horen, is het altijd leuk om een beetje door de polder te toeren in de "mobiele schuilhut".

Qua soort niet heel bijzonder, maar hier wel met een lekkere zachte achtergrond: de Witte Kwikstaart.

Witte Kwikstaart (Arkemheense polder)Witte Kwikstaart (Arkemheense polder)

 

Tja, en toen op zoek naar de Grutto's. Een Grutto op een paaltje stond al langere tijd op mijn verlanglijstje, maar dan wel met een mooie achtergrond, en liefst ook nog met mooi licht (ja, ik ben niet zo veeleisend... ;-) ).
Op een gegeven moment zag ik drie auto's staan met enorme lenzen uit het raam. Daar was wat te zien!
Inderdaad, een Grutto op een paaltje.
Maar met drie auto's vond ik het te druk om er ook nog bij te gaan staan, en even verderop stond ook een busje met telelens uit het raam.
Nog een Grutto op een paaltje!

Om hem niet weg te jagen voor die andere fotograaf in het busje ben ik eerst maar eens doorgereden, en toen ik weer terug kwam was het busje weg en de Grutto zat er nog!

Grutto op een paal bij verbodsbord (Arkemheense polder)Grutto op een paal bij verbodsbord (Arkemheense polder)

 

Zoals je ziet kon hij geen kant op: aan de ene kant verboden gebied, en aan de andere kant stond ik met mijn auto ;-)
Scheefhangend, uit de hand, mikkend door het raampje aan de bijrijderskant kon ik mooi een stukje lucht erbij krijgen, zodat ik mijn prachtige achtergrond had, en het was om 16.00u best mooi licht :-)

Grutto op een paal (Arkemheense polder)Grutto op een paal (Arkemheense polder)

 

Aan de andere kant van me werd er ook nog gepaard: gelukkig weer goede kans op jonge Grutto's!
Dit was dus wel met behoorlijk tegenlicht, dus minder fraai van kleuren.

Parende Grutto's (Arkemheense polder)Parende Grutto's (Arkemheense polder)

 

En dan nog maar één op het paaltje.

Grutto op een paal - 2 (Arkemheense polder)Grutto op een paal - 2 (Arkemheense polder)

 

De Grutto's waren zo een redelijk onverwacht extraatje, en ik was dus ook snel vergeten dat mijn blauwe heikikkers er bij Loofles niet meer waren. Eindelijk heb ik ook mijn "Grutto op een paaltje" :-)

Reacties (5) -

 • Victor Bos

  18-4-2012 20:32:11 |

  Oeioeioei: die kwikstaart en de grutti op paaltje zijn echte toppers imho...! Prachtige achtergrond bij deze foto's.

  Victor

 • Cristien Fotografie

  19-4-2012 07:54:57 |

  Hoi Wouter, die Kwikstaart wow wat gaaf! Ben het helemaal met Victor eens want ook die Grutto's zo mooi!
  De achtergrond het licht op het koppie, tja grote klasse!
  Groetjes Cristien

 • Loes

  21-4-2012 10:18:08 |

  Hoi Wouter,
  Wat leuk, eens een heel andere serie!
  De uilskuikens zijn lastig om echt mooi te fotograferen, maar toch geslaagde foto's   en ze zijn vooral errug schattig.
  Grutto op een paaltje, haha,  niet echt de meest originele foto's,  maar wel mooi!!  En origineel of niet,  bij mij staan ze ook nog op mijn lijstje hoor,  want ik mag dit heel graag zien.  De achtergrond is prachtig, en mooi licht had je. Kwikkie is ook beeldschoon.
  Fijn weekend en groetjes
  Loes

 • Andrea

  23-4-2012 10:40:45 |

  He Wouter, Die uilen zijn schitterend maar idd wel jammer dat al die takken er zo voor zitten dan worden het toch wat drukke foto's. De overige foto's met al die zachte achtergronden zijn natuurlijk super. Met de parende grutto's heb je misschien wel niet van die spectaculaire kleuren maar het tegenlicht vind ik wel erg mooi door de vleugels vallen en dan ga ik toch voor sfeer op zo'n moment dus ik vind hem wel erg mooi. De kwikstaart is ook prachtig.gr Andrea

 • Cootje

  4-5-2012 11:54:39 |

  Wat leuk dat je geattendeerd wordt op zoiets! Bijzonder om te zien. Mooie foto's weer en jee-oh-jee je moet je wel in allerlei bochten wringen om foto's te maken ;-). Van tijd tot tijd zitten hier uilen in de tuin.

Reacties zijn gesloten