Bloeiende heide op de Veluwezoom - Posbank

Het werd weer hoog tijd voor een nieuwe blog, de laatste is alweer van eind juni...

Maar op de ene of andere manier heb ik eerst altijd wat tijd nodig om de vakantie, en vooral de berg vakantie-foto's, te verwerken voor ik weer zin heb om er op uit te gaan om te gaan fotograferen.
Augustus is echter wel de maand om voor de bloeiende hei op pad te gaan, dus 20 augustus ben ik samen met Carin naar de Elspeetsche heide bij Vierhouten geweest.

Elspeetsche heide (Vierhouten)Elspeetsche heide (Vierhouten)

Een heerlijke dag en wandeling met zon en mooie wolkenluchten. En heide die behoorlijk in bloei stond en hier en daar ook heerlijk zoet rook. Maar ik vond er geen foto-locaties waar ik nog eens bij zonsopkomst naar terug zou willen gaan.
Vandaar dat ik zaterdag 23 augustus maar weer de oude vertrouwde Veluwezoom opzocht, hopende op een mooie mistige zonsopkomst.

 

Net voor zonsopkomst (Veluwezoom - Posbank)Net voor zonsopkomst (Veluwezoom - Posbank)

Helaas hing er een flinke wolkenpartij precies waar de zon op zou komen, en de mist viel ook wat tegen.

Net voor zonsopkomst - 2 (Veluwezoom - Posbank)Net voor zonsopkomst - 2 (Veluwezoom - Posbank)

Ik was er niet alleen, er liepen nog een aantal fotografen rond. Tegenwoordig verwacht ik eigenlijk niet anders meer op dit soort bekende en populaire locaties.
Gelukkig bloeide de heide hier wel fraai, en kon ik wat 'spelen' qua compositie met een boompje in de voorgrond.

Bloeiende heide bij zonsopkomst (Veluwezoom - Posbank)Bloeiende heide bij zonsopkomst (Veluwezoom - Posbank)

Omdat de echt mooie zonsopkomst uitbleef, moest ik op zoek naar andere manieren om de hei te fotograferen.
Met een 100-400mm lens op 400mm en de warme kleur in de lucht op de achtergrond krijg je heel wat anders. Maar het lukte me niet om een echt fraaie compositie te creëren.

Sfeerplaatje van heide bij zonsopkomst (Veluwezoom - Posbank)Sfeerplaatje van heide bij zonsopkomst (Veluwezoom - Posbank)

 

Al vrij snel was de mooie warme kleur in de lucht verdwenen, en zag ik dat de zon door en langs de wolken zou gaan schijnen. Mijn vermoeden dat dit wel eens tot een kortstondig moment van mist zou kunnen leiden (de warme zon op de koudere, vochtige grond) bleek te kloppen. En dan leent de Posbank zich prima voor die mooie, steeds vager wordende lagen in het landschap.

Lagen in het mistige landschap (Veluwezoom - Posbank)Lagen in het mistige landschap (Veluwezoom - Posbank)

Ook dat moment was echter vrij snel weer voorbij. Een stuk doorlopend op zoek naar andere onderwerpen zag ik ineens twee paarden in de hei staan, die het gras ertussen aan het opeten waren. Die had ik nog nooit van zo dichtbij gezien, en met de ochtendzon had ik ineens weer een ander onderwerp te pakken.

Paard op de heide (Veluwezoom - Posbank)Paard op de heide (Veluwezoom - Posbank)

 

Paard op de heide - 2 (Veluwezoom - Posbank)Paard op de heide - 2 (Veluwezoom - Posbank)

 

Teruglopend richting auto kwam ik nog een mooie pol hei tegen die goed in bloei en in de schaduw van een boom stond. Met tegenlicht door het boompje heen kon ik leuk spelen met de bokeh lichtvlekken.

Bloeiende hei met bokeh lichtvlekken (Veluwezoom - Posbank)Bloeiende hei met bokeh lichtvlekken (Veluwezoom - Posbank)

 

Ik blijf dit erg leuk vinden om te doen, en het blijft verrassen wat voor een wisselende patronen er ontstaan, door net een iets ander standpunt met de camera in te nemen of het diafragma iets anders in te stellen.

Bloeiende hei met bokeh lichtvlekken - 2 (Veluwezoom - Posbank)Bloeiende hei met bokeh lichtvlekken - 2 (Veluwezoom - Posbank)

 

En zo kwam ik niet thuis met de gehoopte mooie zonsopkomst plaatjes, maar wel met een heel diverse serie ander soort foto's... :-)

Reacties (1) -

  • Ghita

    8-9-2014 18:47:02 |

    Prachtig die bloeiende heide, en een mooie zonsopkomst. Ik was 4 en 5 september met mijn man in Rheden. We hebben ook een wandeling over de Posbank gemaakt, maar de hei was niet zo mooi meer en het wilde niet zo lukken met de landschappen, ik vond het heel moeilijk om de foto's een beetje aansprekend te maken. Wij hadden trouwens ook een zeer saaie melkachtige lucht....en geen paarden op de hei (in het voorjaar wel, dat voegt toch wat toe).
    Bij jou vind ik de 3e foto erg mooi, verrassend om een staande foto van een landschap te maken. Foto 6 met de lagen mist vind ik super, dat had ik graag gewild...en de volgende foto met het paard is ook top. Het is een prachtige plek daar, niet alleen voor fotografie, ook voor een stevige wandeling....de bossen eromheen zijn ook erg mooi.
    groetjes Ghita

Reacties zijn gesloten